Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Evo što je s novim parkirališnim mjestima i gdje se planira graditi 'park & walk' garaža
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Evo što je s novim parkirališnim mjestima i gdje se planira graditi 'park & walk' garaža

Dalmatinski portal prati kako napreduju gradski projekti

Jednom tjedno, i tako punih godinu dana, u velikoj vijećnici Banovine gradonačelnik Ivica Puljak saziva trust mozgova zadužen za rješavanje problema nedostatka parkinga u gradu. Tu su komunalci, urbanisti, prometaši, ekipa zadužena za europske fondove, direktori nekoliko komunalnih poduzeća. Sastanci obično traju puna dva sata, a neki sudionici su nam se povjerili da su vrlo konkretni. Svaka seansa zaključuje se s preciznim zadacima za predstojeći tjedan, kada se rješenja ugrađuju u radnu verziju velikog, finalnog dokumenta. On će, kako smo mogli čuti, biti predstavljen u idućih mjesec dana.

Sličan entuzijazam, istina je, viđali smo i u nekim prošlim mandatima - konkretno kod Andre Krstulovića Opare, koji je nadobudno najavio gradnju dvije tisuće novih parkirališnih mjesta već u prvoj od svoje četiri godine u Banovini pa završio s uglavnom poraznim rezultatom. Dvije 'Andrine' garaže tek sada se grade na Splitu 3 i Lokvama.

Ivica Puljak, pak, svoj učinak odavna je najavio mjeriti nakon puna dva mandata, dakle nakon osam godina na čelu grada. Prošle su prve dvije, a kad je o garažama riječ - još uvijek smo mahom u fazi strateških promišljanja, analiza, krovnih dokumenata i 'pokretanja procedure'. Istina, to se radi doista temeljito - uvjerili smo se u razgovoru s više sugovornika - ali oku laika i dalje traje dugo, predugo.

No rekli smo, postavljeni vremenski okvir iznosi osam godina.

U kratkom roku, a s time ćemo početi tekst o vječnoj muci zvanoj parkiranje u Splitu, na pomolu su barem tri konkretna projekta. Jedan veći i dva manja.



Prvi jest garaža s 284 mjesta na Trsteniku, u 'rupi' u kojoj će se uz nju smjestiti novi 'Kaufland'. Za taj objekt podnesen je zahtjev za građevinsku dozvolu koja se očekuje negdje u rujnu, a nakon toga slijedi natječaj i - vjerovali ili ne - sama gradnja. Ona se mora odvijati paralelno s gradnjom pristupne ceste za trgovački centar jer se sama garaža dijelom nalazi upravo ispod nje.



Drugi projekt jest onaj u Vrančićevoj ulici, toponimu koji je poznatiji po opisu 'kod Opatije': ondje će se nedavno ispražnjeno staro atomsko sklonište - dijelom korišteno kao skladište kazališta, a dijelom kao uredski prostor upokojene 'Marjan knjige' - prenamijeniti, preurediti i ušminkati kako bi zadovoljilo standarde i postalo garaža s nova 84 mjesta. Izdavanje građevinske dozvole, rečeno nam je, trenutno traje - makar se konkretni rok za to nitko ne usudi prognozirati.



Na koncu, treći projekt jest nadogradnja garaže u Doverskoj, njene posljednje etaže, zajedno s novom prometnicom oko cijelog objekta. Dozvole su već izdane. Uz postojećih 305 mjesta uredit će se njih 59 za automobile i 32 za motocikle.

I to je zasad to: preostala buduća parkirališta, a njih je nekoliko desetaka, zapela su u bespućima beskrajnog procesa rješavanja zahtjeva za povrat zemljišta bivših vlasnika, čekanja na izmjene GUP-a i drugih zamornih tehnikalija. Nekim od tih slučajeva Dalmatinski portal u ovom serijalu posvetit će se posebno, recimo onome na Ravnim Njivama gdje punih šesnaest godina Županija nije u stanju riješiti problem denacionalizacije, ili na Sućidru, gdje jedna čestica sumnjivog vlasništva godinama blokira rješavanje problema cijelog kvarta. O nekima bi se doslovno i knjiga mogla napisati.

No ovdje ćemo se zasad ograničiti na strategiju koju Ivica Puljak uskoro misli predstaviti javnosti i ako ništa, barem pohvaliti cjelovit, ozbiljan pristup rješavanju problema. Njega ćemo opisati u crtama koje smo nešto unaprijed uspjeli doznati.

Glavni principi projekta novih splitskih javnih garaža jesu: kvartovsko sagledavanje potreba i planiranje, oslobađanje danas zakrčenih pločnika i zelenih površina, izbjegavanje poticanja kupnje novih automobila. Sve je to dio nove Strategije urbane mobilnosti, velikog dokumenta u kojemu se kombiniraju planovi za sve vrste prijevoza  - no on je ipak preširok i preobiman da bismo ga ovako jednostavno predstavljali. Skoncentrirat ćemo se stoga za jednostavnije, plastičnije primjere.

'U četvrti Lokve, gdje se upravo gradi nova garaža, snimili smo sva legalno i ilegalno parkirana vozila, detektirali žarišne točke i potrebe stanovnika. Cilj je zapravo jednostavan: ukloniti automobile s pločnika i zelenih površina, precizno označiti sva legalna mjesta i tako postići da u ovom kvartu više nema nelegalnog parkiranja', pojasnio nam je gradonačelnik Puljak.

I tako kvart po kvart: dokumentom koji se upravo dovršava precizirani su radijusi od najviše 300 metara koji pokrivaju prostor oko svake planirane garaže, gravitacijska zona svakog objekta i slično, pa je krugovima različite boje prekrivena gotovo cijela mapa grada. Kako smo čuli, i bankarima iz Europske investicijske banke (EIB) - koji su sa splitskom gradskom upravom obavili više razgovora i na ovu temu - predstavljen je princip da će za svako novo parkirališno mjesto jedno staro i ilegalno biti ukinuto, pa će se na tim mjestima moći razvlačiti biciklističke staze i obnavljati zelenilo. 

Jedino tako, pogotovo ako nove garaže budu i 'kvartovski centri' u kojima će se nalaziti punionice za električna vozila, postaje javnih bicikli, solari, javni sadržaji i slično, EIB bi mogao i kapnuti koju paru…

No dotad, kažemo, valja se boriti na dva fronta: na jednome stoje činovnici zaduženi za rješavanje zahtjeva za povrat nacionaliziranog zemljišta koji ozbiljno blokiraju barem desetak lokacija u gradu, a na drugome stoji još desetak lokacija koje čekaju izmjene Generalnog urbanističkog plana. 

Koje, dobro to znamo, već danas ozbiljno kasne.

Tada će biti moguće dograditi garaže na Mertojaku i na Pujankama, odlučit će se hoće li se postojeće dvije trošne u Spinutu samo dozidati ili potpuno srušiti i graditi ispočetka u većim gabaritima i slično.

No ima tu i projekata koji bi mogli započeti čim se za njih pripremi dokumentacija: Zvončac, Osječka (čuveni parking sa 'stupićima'), Baterije, Kukuljevićeva ulica na Sućidru, pa i Mažuranićevo šetalište, gdje je planirano čak i ukopavanje. Točno ispod one zelene površine kod Doma mladih, ispod Vaskovog 'Plavog stabla'.

Na koncu, nema velikih prepreka ni da se na Lovrincu izgradi garaža po 'park & ride' konceptu - odakle bi se putnici do centra grada prevozili javnim prijevozom - te na Turskoj kuli, gdje je koncept jednostavnije opisati sa 'park & walk'.

No sve su to zasad ipak samo planovi. Pametni i lijepi, ali samo planovi. Za konkretne rokove - izuzev ona tri projekta spomenuta na početku teksta - ipak ćemo pričekati skoru Puljkovu prezentaciju. Kad već rade i sastanče svakog tjedna, nema smisla da im pokvarimo iznenađenje.

ROKOVI KOJE ĆEMO PRATITI:
- rujan ove godine, odnosno izdavanje dozvola za garaže na Mertojaku te u Doverskoj i Vrančićevoj ulici, nakon čega slijedi natječaj za izvođača radova
- gradonačelnikovu prezentaciju, najvjerojatnije u srpnju, nakon koje će biti jasnije kakav je dugoročni plan za rješavanje traume zvane parkiranje u Splitu


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu