Kada se u voćarnama i na tržnicama pojave prve mandarine, to je jasan znak da je jesen stigla u punom sjaju. Njihov miris odmah budi nostalgiju, podsjeća na djetinjstvo i prve hladnije dane, a njihov okus – slatkast, s dozom svježine – idealan je za podizanje energije i raspoloženja.
Ovo narančasto voće nije samo simbol juga Hrvatske i doline Neretve, već i pravi mali eliksir zdravlja. Mandarine su bogate vitaminom C, koji jača imunitet i pomaže tijelu da se izbori s prehladama, što ih čini savršenim saveznikom u prijelaznom razdoblju. Osim toga, sadrže i antioksidanse koji usporavaju starenje stanica te vlakna koja potiču probavu.
Jedna mandarina sadrži tek oko 40 kalorija, zbog čega su idealne za međuobrok ili laganu užinu. Osim što gase želju za slatkim, pomažu i u detoksikaciji organizma, jer potiču rad jetre i bubrega.
U kuhinji su mandarine svestrane – mogu se jesti svježe, iscijediti u sok, dodati salatama, desertima ili čak mesnim jelima. Kora mandarine, naravno, samo ako je domaća i nešpricana, odlična je za aromatiziranje čajeva, kolača ili toplih napitaka.
Miris eteričnog ulja mandarine koristi se i u aromaterapiji jer smiruje napetost, ublažava nesanicu i vraća osjećaj unutarnjeg mira.
Najviše se beru tijekom listopada i studenog, a upravo tada su i najslađe. Kupujte one s tankom, glatkom korom i izraženim mirisom – znak da su svježe i zrele.
Mandarine su više od sezonskog voća – one su mala doza sunca u svakom danu. Zato, dok vani zahladi, ogulite nekoliko kriški, udahnite njihov miris i podsjetite se da jesen može biti i topla, i slatka, i mirisna.