Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DI JE ZAPELO? GUP (opet) kasni
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? GUP (opet) kasni

Posao koji je trebao trajati godinu dana rastegnut će se na gotovo četiri

'U roku od godine dana izmijenit ćemo Generalni urbanistički plan čime ćemo spriječiti daljnju devastaciju prostora i omogućiti pokretanje javnih investicija, a potom slijedi izrada potpuno novog GUP-a', obećanje je tada friškog gradonačelnika Ivice Puljka tamo negdje iz 2021. godine.

Neposredno prije toga, uoči izbora i u sutonu mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, izmjene GUP-a zapravo su trebale biti pokrenute na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća - no Oparu je minirao njegov koalicijski partner Željko Kerum dok je tadašnja oporba predvođena Puljkovom suprugom Marijanom iz pukog politikantstva uskratila podršku, premda su javno i privatno sami govorili da se radi o korektnom dokumentu. Proces je zakočen.

'To ćemo mi pokrenuti nakon izbora', samouvjereno je govorila Marijana Puljak.

Kada je suprug došao na vlast izmjene GUP-a doista je pokrenuo u rujnu 2021. godine i tako, evo, stoji sve do danas. Nije formalno zakočeno, ali bogme nije ni previše ekspeditivno.

Gruba istina govori: Puljak će biti sretan ako do kraja svog mandata u Banovini uspije izgurati barem 'osnovne', 'sanitarne' izmjene glavnog gradskog dokumenta za koje je sam predviđao da će trajati godinu dana.

Novog i znatno ambicioznijeg GUP-a nema ni na vidiku.

U srpnju ove godine Dalmatinski portal pisao je o ovoj temi i detektirao glavne probleme: najprije su se 2022. godine dogodili izvanredni izbori pa mjesecima nitko nije radio ništa, potom je izbila svađa između gradske uprave i tvrtke 'GIS plan' - zadužene za izradu izmjena GUP-a - koja je trajala punih godinu dana da bi suradnja naposljetku bila raskinuta.

Na koncu se čekalo formiranje i ekipiranje novog Urbanističkog zavoda, a upravo u tom periodu gradski pročelnik za urbanizam Teo Vojković dao je optimističnu najavu:

'Do kraja godine trebali bismo imati nacrt prijedloga, koji ćemo uputiti na javnu raspravu.'

Zabilježili smo to u našem serijalu 'Di je zapelo', evo stigao je kraj godine, no nacrta i dalje nema. Rokovi su ponovno probijeni.

Jedno od opravdanja koje su nam ovaj put servirali u Banovini jest činjenica da je na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća donesena odluka da se GUP mijenja i za prostor Brodarice, gdje se planira novi Hajdukov stadion, pa će se pričekati studija koja se upravo izrađuje i koja bi u njega trebala biti ugrađena.

'Većina parametara već je pročišćena i presložena, kartografski dio gotovo je dovršen, radi se intenzivno i GUP je u visokom stupnju gotovosti. Ciljamo da nacrt bude dovršen negdje do konca siječnja, a potom slijedi javni uvid i javna rasprava', rekao nam je jučer glavni gradski urbanist Teo Vojković.

No nova ravnateljica Zavoda za urbanizam, koji zapravo radi ovaj dio posla, znatno je suzdržanija - Janja Novaković ne samo da nam nije potvrdila Vojkovićeve riječi, nego se krajnje neobično odbija izjasniti o bilo kakvim rokovima za bilo koju fazu izmjena GUP-a. Pa čak i za one faze koje ne ovise ni o kome drugome, nego isključivo o gradskoj upravi i Zavodu za urbanizam.

Nije nam, recimo, odgovorila ni na pitanje kada bismo napokon mogli vidjeti barem taj nacrt izmjena Generalnog urbanističkog plana, pa da imamo o nečemu konkretnom javno razgovarati i raspravljati.

Kada GUP dođe do te faze, računa se, obavljene su otprilike dvije trećine potrebnog posla: potom slijedi prikupljanje primjedbi i njihova obrada, eventualne sitne korekcije, traženje suglasnosti Županije i ministarstava te, na koncu, usvajanje na Gradskom vijeću.

Nešto realniji sugovornici očekuju da bismo javnu raspravu mogli očekivati negdje u ožujku, a konačno usvajanje koncem iduće godine - dakle, samo nekoliko mjeseci do kraja mandata ove gradske vlasti.

Aktualne izmjene splitskog GUP-a uglavnom su posvećene javnim potrebama: one ispravljaju svinjarije iz 2008. godine kada je omogućena veća izgrađenost i manja udaljenost novih objekata od postojećih zgrada, jasnije definiraju broj etaža kako špekulanti ne bi koristili rupe u sustavu, šire koridore za nove prometnice, konkretnije štite park šumu Marjan i na više mjesta omogućavaju gradnju novih javnih garaža, vrtića i škola.

'Sasvim novi GUP' se, pak, trebao baviti brojnim privatnim inicijativama i investicijama koje su već godinama na čekanju, no od njih još godinama evidentno neće biti ništa. Em što još uvijek nije donesena formalna odluka da se započne s tim poslom, em se od početka iduće godine na državnoj razini radikalno mijenja kompletan proces izrade urbanističkih planova na koji će se evidentno trebati prilagođavati godinama.

Da su u Banovini do 1. siječnja iduće godine barem donijeli formalnu odluku da se paralelno s izmjenama staroga pokreće veliki posao izrade novog Generalnog urbanističkog plana, mogli su ga raditi po 'staroj' proceduri - ali avaj, nije se mislilo na to…


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- konac siječnja, do kada će se po Vojkovićevim najavama predstaviti nacrt izmjena GUP-a spremnih za početak javne rasprave
- konac ožujka iduće godine, kada bi se to realno moglo dogoditi


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu