Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Hotel Marjan ruši se sporije od očekivanog, ali sada slijedi ofenziva
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Hotel Marjan ruši se sporije od očekivanog, ali sada slijedi ofenziva

Najviše tri etaže uklanjat će se 'kilavo', no potom stiže bager s 'rukom' od 42 metra

Jedan bagerić koji već gotovo dva mjeseca vršlja po krovu hotela Marjan, ali i približavanje Nove godine do koje je - barem po dosadašnjim najavama - ovaj toranj trebao biti u potpunosti uklonjen, izazvali su sumnju: je li skupi projekt od preko 100 milijuna eura zbilja zapeo?

Odgovor je - da, ali samo za mjesec dana.

'Problem nije u samom rušenju zgrade nego u detaljima na koje smo usput naišli: pojavili su se novi zidovi, temelji i sidra o kojima nije postojala dokumentacija, pa smo se odlučili dodatno ojačati građevinsku jamu i zaštitu ulice Dražanac kako ne bi došlo do njenog urušavanja. Objekt se uklanja postupno i oprezno kako ne bi bila narušena stabilnost okolnog područja - radovi se ipak obavljaju u centru grada, a ne na nekakvoj ledini', vrlo plastično situaciju nam je opisao Armando Vičić, direktor u tvrtki 'Abilia'.

Ona, kako je poznato, posluje u sustavu 'Adris grupe' i vodi najveću investiciju u povijesti splitskog turizma.

'Najprije je pronađen potporni zid koji nije bio zabilježen u postojećem stanju, a koji jednim dijelom ulazi u gabarite budućeg objekta. Potom su otkrivene grede kao temelji, a tlo ispod njih sastoji se od lapora. Sve to trebalo je stabilizirati - sidriti, frezati i zategnuti sidra, a potom filigranski rušiti - jer zbilja želimo biti do kraja oprezni', dodaje Vičić.


U prvom predstavljanju ove velike investicije bilo je najavljeno da će se do prošlog ljeta ukloniti  dugački horizontalni dio bivšeg hotela Marjan s dva kata, kao i petnaestak godina stare dogradnje izgrađene u neuspješnoj obnovi u doba Željka Keruma, po projektu Jerka Rošina, a to je i učinjeno. Plan je bio, kako je bilo objavljeno, toranj od petnaest etaža kompletno srušiti do kraja ove godine. 

'Ideja je bila da se do veljače ukloni toranj i potpuno uredi građevinska jama, a sada očekujemo da će se to dogoditi do ožujka i da će glavni izvođač radova biti uveden na gradilište tijekom travnja. Mjesec dana kašnjenja potpuno je nadoknadivo i rokovi za dovršetak cijelog projekta neće se pomicati', dodao je Vičić.

Vratili smo se ponovno na onaj bagerić koji se već mjesecima vrzma po krovu hotela i izrazili skepsu oko ovako postavljenih rokova - dosad, naime, 'Marjan' nije skraćen ni za jedan kat - no naš sugovornik objašnjava kako će se sve to skupa vrlo brzo zahuktati.

'Gornje tri etaže uklanjat će se malim bagerima, ali onda na gradilište dolazi jedan veliki s 'rukom' duljine 42 metra koji će s pristupne rampe zgradu 'grickati' znatno brže. Dakle, da budemo konkretni - tri kata rušit će se naizgled kilavo, ali zatim će sve ići puno brže', kaže nam Vičić.

Kako su u vrijeme velikih bura s gradilišta letjeli komadi različitog otpada, u ovoj tvrtki odlučili su pored postavljenih prometnih znakova na obližnje prometnice poslati i radnike koji će građane upozoriti na eventualnu opasnost, odnosno pokupiti krhotine koje možda dolete izvan ograde. Svjesni su da je situacija škakljiva, ali drugog načina nema - upravo zbog činjenice da se 'Marjan' nalazi u gusto naseljenom području u centru grada odustalo se od ideje da se minira i sruši jednim potezom.

U ovoj tvrtki iz sustava 'Adrisa' od samog početka rušenja pobrinuli su se da se cijeli proces odvija po pravilima, što uključuje i zbrinjavanje golemih količina otpada. Najprije je stari objekt ogoljen do kraja i sav otpad - od drvenarije, tkanina, raznih dodataka, cijevi, kabela i ukrasa - separiran je i otpremljen u Centar za gospodarenje otpadom Bikarac. Potom je šest tisuća kvadrata stajkla postavljenog prije desetak godina - koje je kaljeno i tonirano, pa se više nije moglo rezati i prilagođavati novoj konstrukciji - kao sekundarna sirovina zbrinuto putem ovlaštene tvrtke iz Austrije koja ima svoju podružnicu u Hrvatskoj. 

Na koncu, tu je stara betonska konstrukcija koja po izračunima ima oko 36 tisuća kubičnih metara: cijelo to brdo mora biti preseljeno na drugu lokaciju. 

'Grubo se odvaja beton od betonskog željeza i na taj način će se zbrinuti na ovlaštenom deponiju građevinskog materijala', objasnio nam je Vičić. Sve tvrtke angažiranje na uklanjanju objekta dužne su po završetku posla dostaviti potvrde i dokaze o načinu zbrinjavanja otpada.

Kada se sve to dogodi, kreće gradnja novog Marjana na Zapadnoj obali koja bi trebala potrajati do 2026. godine, uz očekivane prekide za vrijeme turističke sezone od lipnja do rujna.

Radi se po projektu arhitekata iz 3LHD-a koji reinterpretira šezdeset godina star projekt Lovre Perkovića. Zanimljivo, ovo je jedan od rijetkih slučajeva na obali da su investitori odlučili graditi manje kvadrata nego što je ranije postojalo i nego što bi im po urbanističkim planovima moglo biti dozvoljeno.

Fotogalerija: Hotel Marjan - vizualizacija

Novi toranj 'Marjana' bit će jednake visine kao i postojeći, no s jednom etažom manje, a i njegov vanjski izgled trebao bi podsjećati na originalni iz šezdesetih godina. Hotelske sobe, naime, imat će stjenke i tende te će se u praksi moći transformirati u balkone. Na nižim etažama planirani su kongresna dvorana sa 600 mjesta, više restorana, wellness od 1800 četvornih metara i slično. Krovna površina horizontalnog dijela imat će šetnicu, restoran i bazen duljine 70 metara.

Uređenje kompletnog interijera novog hotela povjereno je glasovitom talijanskom dizajnerskom studiju 'Lissoni'.

Sama investicija 'Adris grupe' procijenjena je na oko 100 milijuna eura i time se označava njihovo širenje na Split, nakon sličnih ulaganja u Istri, Dubrovniku i Zagrebu. Novi 'Marjan' imat će pet zvjezdica i 258 soba.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- ožujak 2024. godine, dovršetak rušenja starog 'Marjana' i uvođenje izvođača radova 
- početak 2026. godine, otvaranje novog hotela na Zapadnoj obali 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu