Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Još jedan projekt kasni mjesecima, u Banovini krive arhitekta
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Još jedan projekt kasni mjesecima, u Banovini krive arhitekta

'Pumptrack' poligon na Mertojaku, mala investicija od otprilike 200 tisuća eura, ponovno je probio rokove i prebačen za iduću godinu

Konac godine sve je bliže, a isto se trebalo dogoditi i s početkom uređenja 'pumptrack' poligona na Mertojaku, malog (oko 200 tisuća eura) ali zato slatkog projekta koji se planira već gotovo tri godine. Ali avaj, i čak i to je zapelo.

Dalmatinski portal je prije nešto više od dva mjeseca provjerio kako projekt napreduje i u tom trenutku izgledalo je da više nema nikakvih problema: najavljeno je da će do konca rujna biti dovršen glavni projekt i da će se u preostalom dijelu godina odabrati izvođač radova, koji će potom biti uveden u posao.

Dan-danas, projekt je još uvijek u istoj fazi. Spomenutih 200 tisuća eura planiranih za gradnju poligona stoga je prebačeno iz ovogodišnjeg u gradski proračun za iduću godinu.

'Do 12. prosinca trebali bismo dobiti konačnu, popravljeni i dorađenu varijantu glavnog projekta, a potom započinje procedura izdavanja građevinske dozvole. Istovremeno ćemo raspisati natječaj za izvođača radova', izvijestili su nas iz Banovine.

'Pumptrack' poligon je, pisali smo već, neprekidna petlja ravnina i uzvisina, najčešće s asfaltnom podlogom, sportsko igralište pogodno za sve veličine bicikala, romobila, skateboardova i koturaljki i korisnike od dvije godine života pa nadalje. Mlađi se ondje uče voziti i vježbaju na svježem zraku, dok iskusniji biciklisti uglavnom ne pedaliraju nego se pokreću mijenjanjem položaja težišta tijela.

Osim za rekreaciju kao dio urbane sportske infrastrukture, bitan je i za nešto ambicioznije, pa i profesionalne sportaše: Hrvatska, recimo  ima svjetskog prvaka u BMX-u Marina Ranteša koji je bio primoran trenirati u SAD-u zbog neadekvatnih uvjeta u Hrvatskoj. Splitski poligon trebao bi biti prvi u Dalmaciji i tek peti u Hrvatskoj, uredit će se u zapuštenoj rekreacijskoj zoni na istočnom dijelu Ostravske ulice na Mertojaku.

No kako je, zaboga, moguće da čak i jedna mala i jednostavna investicija ovako dramatično i naočigled kasni? U gradskoj vlasti ovog puta tvrde da nisu krivi i odgovornost prebacuju na projektanta.

Njemu - a Dinko Uglešić se zove - posao je povjeren još koncem ožujka, pa je nakon puna tri mjeseca i nekoliko 'vraćanja na doradu' koncem lipnja prihvaćen idejni projekt 'pumptracka'. Potom je uslijedila izrada glavnog projekta koji je također nekoliko puta vraćan natrag, a očekivalo se da konačna verzija bude dostavljena u Banovinu do konca rujna. Ali…

U međuvremenu se, od našeg prošlog teksta na ovu temu, loptanje gradske vlasti i arhitekta nastavilo.

'Dostavljeni projekt imao je različitih manjkavosti: od razine opremljenosti parka, neprovedivih tehničkih rješenja, neprecizno opisanih detalja i tehnologija, a nacrti u jednom dijelu čak nisu imali ucrtali kote. Uglavnom, radilo se o niskoj razini projektiranja', tvrdi gradski pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković.

On potvrđuje da je 10. prosinca novi i konačni rok za dostavu glavnog projekta i vjeruje da više neće biti zastoja.

Kontaktirali smo i samog arhitekta Uglešića, on tvrdi da upravo dovršava projekt i da u tome zapravo nema većih poteškoća, ali nije sklon ulaziti u detalje jer nije siguran da je ovlašten za to.

Kad se zapitamo zašto velike gradske investicije kasne, znajmo da se tomu ne treba previše čuditi - kasni i projekt koji je u biti asfaltirana biciklistička staza s nekoliko strateški postavljenih grba.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 12. prosinca ove godine, do kada će biti gotovo glavni projekt 'pumptrack' poligona na Mertojaku
- 1. ožujka 2024. godine, do kada se može očekivati izdavanje građevinske dozvole i izbor izvođača radova


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu