Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Kako Banovina uspijeva kočiti samu sebe
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Kako Banovina uspijeva kočiti samu sebe

…i to na projektu koju joj je prethodno punih godinu dana kočila Vlada

U puna dva mjeseca, otkako smo posljednji put pisali o nekoliko milijuna eura vrijednom projektu obnove kule Dioklecijanove palače u Hrvojevoj zajedno sa zgradom u Lukačićevoj ulici i otkako je izgledalo da su sve prepreke za ovaj vrijedan zahvat napokon uklonjene, gradski činovnici zaduženi za izdavanje građevinskih dozvola uspjeli su ne učiniti gotovo pa ništa. 

Preciznije, iako je njihov šef Teo Vojković početkom srpnja jasno kazao da je 'realno za očekivati da dozvola bude izdana za otprilike dva mjeseca', kada je taj rok prošao doznali smo, nakon što smo se probili kroz njihova zakučasta i namjerno ćoškasta objašnjenja, da procedura izdavanja dozvole - nije ni započela.

Ovaj podatak još je tragičniji uzme li se u obzir činjenica da je upravo obnova kule u Hrvojevoj dulje od godine dana bila zakočena zahvaljujući nevjerojatnoj sporosti, pa i opstrukciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je izbjegavalo poslati jedan jedini dokument koji je nedostajao za izdavanje građevinske dozvole i zbog kojega je propalo europsko financiranje ovog projekta.

U serijalu 'Di je zapelo' više puta smo pisali o ovom slučaju, posljednji put početkom srpnja kada je famozni papir nazvan 'vlasnička suglasnost' napokon stigao iz Zagreba i kada je izgledalo da više nema što zapeti. To nam je potvrdio i spomenuti pročelnik Vojković, koji nam je izričito kazao:

'U zahtjevu za građevinsku dozvolu nedostajala je vlasnička suglasnost države i sad kada je on uredan, u idućim danima otvorit ćemo e-konferenciju koja traje petnaestak dana. Uvijek je otvorena mogućnost da javna tijela dostave neke svoje dodatne primjedbe ili zahtjeve, ali realno je za očekivati da građevinska dozvola bude izdana za otprilike dva mjeseca', rekao nam je Vojković u prvim danima srpnja ove godine.

Što nam je kazao ovog tjedna?

'E-konferencija u postupku izdavanja građevinske dozvole za obnovu kule u Hrvojevoj i zgrade u Lukačićevoj nije još otvorena, jer dostavljena dokumentacija još nije kompletna i uredna, što je zakonom propisani preduvjet za pokretanje ove postupkovne radnje. Ista će biti pokrenuta ODMAH čim podnositelj zahtjeva dostavi urednu dokumentaciju', doslovno prenosimo Vojkovićev odgovor, pa i naglašenu riječ 'odmah'.

Običnim smrtnicima radi se o teško shvatljivoj i rijetko zanimljivoj temi, no onima kojima je ikad trebala kakva građevinska dozvola - privatnim osobama za kakvu dogradnju ili pregradnju, investitorima za veće pothvate - na sami spomen ove procedure sasvim sigurno diže se kosa na glavi. Upravo slučaj kule u Hrvojevoj za to je simptomatičan jer pokazuje kako cijeli ovaj proces ide, odnosno kako ga vodi Vojkovićeva služba i njeni referenti koji, formalno i stvarno, ne odgovaraju ama baš nikome. 

Pa su poprilično ležerni prema bilo kakvim rokovima jer u rukavu uvijek imaju džoker koji se opisuje sa 'dostavljena dokumentacija još nije kompletna i uredna'.

Oni bi dozvolu izdali rekordno brzo, samo im, eto, pravila to ne dozvoljavaju…

No kako je moguće da nam pročelnik Teo Vojković prije dva mjeseca kaže da je zahtjev za dozvolu obnove kule u Hrvojevoj 'uredan', a ovog tjedna mu je 'nekompletan i neuredan'?

Pa, zato što ga njegovi službenici nisu ni pogledali sve do prije neki dan, što možemo iščitati iz poprilično diplomatskog odgovora druge gradske pročelnice Antonije Eremut Erceg, u čijem se resoru nalazi ova investicija.

'Zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole podnesen je 27. veljače ove godine bez dokaza pravnog interesa, budući da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine suglasnost izdalo 10. lipnja 2024. godine. Suglasnost je priložena zahtjevu za izdavanjem građevinske dozvole bez odgode. Dana 28. kolovoza ove godine zaprimili smo zaključak upravnog tijela nadležnog za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje o dopuni zahtjeva te projektanti rade na ispravcima', vrlo precizno otkrila nam je Eremut Erceg, pa onda i dodala:

'Rokovi u postupku utvrđivanja kompletnosti i potpunosti zahtjeva po njegovoj predaji, kao i rokovi otvaranja i tijeka e-konferencije koja prethodi dozvoli, nisu pod utjecajem podnositelja zahtjeva. Kao podnositelj, odmah po zaprimanju Zaključka kontaktirali smo projektante i pozvali ih na žurnost i preciznost u postupanju budući da je riječ o gradskom projektu za kojeg imamo osigurana proračunska sredstva. Nabava za radove će biti pokrenuta po završetku e-konferencije.'

Drugim riječima - dozvola je zatražena još početkom ove godine bez papira koji se čekao iz Zagreba, potom je i taj posljednji dokument priložen početkom lipnja, a gradskim referentima trebalo je više od dva mjeseca da uopće uzmu predmet u obradu. 

I shvate da ga treba nešto malo doraditi.

Zašto se njime nisu počeli baviti ODMAH kada je zahtjev podnesen - a imali su mjesece i mjesece vremena dok se čekalo ministarstvo Branka Bačića - ili zašto to barem nisu učinili ODMAH nakon što su Bačićevi činovnici napokon odradili svoj dio posla, misterij je na koji odgovor zna jedino pročelnik Teo Vojković.

Nama sa strane logično se nameće jedino zaključak da Banovina i u ovom slučaju zapravo koči i opstruira samu sebe: umjesto da u ovom trenutku postoji dozvola i da se traži izvođač radova za koje su sredstva u gradskom proračunu osigurana, još će mjeseci bespotrebno proteći u rješavanju papirologije.

No pročelnik Vojković i pročelnica Eremut Erceg slažu se barem u jednome: nijedno od njih se, iz vlastitih razloga, ne usuđuje prognozirati kada bi famozna građevinska dozvola napokon mogla biti napisana. Ni ona koja dozvolu traži, ni on koji dozvolu izdaje.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI: 
- zasad ne postoje, ali bilo bi realno očekivati da će do kraja ove godine Banovina uspjeti sama sebi izdati građevinsku dozvolu


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


Vaša reakcija na temu