Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Mala pobjeda: otkočili smo obnovu kule u Hrvojevoj
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Mala pobjeda: otkočili smo obnovu kule u Hrvojevoj

Tjedan dana nakon našeg zadnjeg teksta iz ministarstva Branka Bačića stigao je posljednji, godinu dana čekani dokument

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje vodi Branko Bačić napokon je, više od godinu dana nakon što je to od njega zatraženo, izdao 'vlasničku suglasnost' za obnovu kule Dioklecijanove palače u Hrvojevoj i obližnje trošne zgrade u Lukačićevoj ulici. Time je odblokiran oko dva milijuna eura vrijedan projekt u kojemu su - upravo zbog nevjerojatne sporosti ovog ministarstva -  istekli rokovi za korištenje novca iz europskih fondova, pa će ga na koncu platiti porezni obveznici grada Splita.

Radi se o samo jednoj od bizarnosti ovog slučaja jer treba reći da je država svojim nečinjenjem zapravo kočila samu sebe. Splitske gradske službe, naime, potrošile su mjesece i mjesece rada kako bi kulu u Hrvojevoj uknjižili kao državno vlasništvo, splitske gradske službe platile su projekt obnove, splitske gradske službe prijavile su projekt za europske fondove i osigurale financiranje, splitske gradske službe na koncu su i predale zahtjev za izdavanje građevinske dozvole kako bi se investicija pokrenula.

A ministarstvo je otezalo s izdavanjem jednog jedinog dokumenta, spomenute vlasničke suglasnosti, pa će obnovu državne imovine Split na koncu platiti iz vlastitog džepa.

Bit ćemo neskromni i pohvaliti se da je se serijal 'Di je zapelo' imao barem male zasluge u deblokadi projekta obnove dijela neprocjenjivog kulturnog blaga: o problemima smo pisali čak tri puta, najprije u listopadu prošle godine, potom u prosincu, a na koncu i prije nešto više od mjesec dana.

Tjedan dana nakon posljednjeg našeg teksta, kada smo u naslovu istaknuli ime ministra Branka Bačića, iz Zagreba je u Banovinu napokon pristigao famozni dokument, jedna stranica A4 formata, kojom država dozvoljava Gradu Splitu obnovu državne imovine. 

Eto, valjda više nije zapelo.

Oko istog tog papira Ministarstvo državne imovine prethodno je punih godinu dana filozofiralo, otezalo, zabušavalo, pa čak i otvoreno lagalo, o čemu smo detaljno pisali u prethodnim nastavcima ovog serijala. Najprije im je dokumentacija poslana na USB-u za koji su tvrdili da ga nisu primili, potom im je ona iznova poslana na CD-u, pa su im slane dvije požurnice za koje su tvrdili da ih nikada nisu vidjeli, pa su uvijek iznova tražili neka pojašnjenja, dopune, dorade i slično, makar je pod starta bilo jasno da sve štima.

A između svakog od ovih koraka prošlo bi nekoliko mjeseci.

Kako bilo, sada je put za obnovu kule u Hrvojevoj i zgrade u Lukačićevoj ulici navodno otvoren. One bi se trebale sanirati i rekonstruirati te međusobno povezati, a u tom sklopu Muzej grada Splita imat će postav koji će prezentirati povijesni razvoj grada, s naglaskom upravo na jugoistočni dio Dioklecijanove palače. Upravo s ovog mjesta otvorit će se izlaz na ophod istočnim zidinama Palače, a u budućnosti i novi ulaz u Podrume - jednom kada njihov istočni dio bude iskopan do kraja i prezentiran.

'Sad kada imamo posljednji dokument slijedi kompletiranje zahtjeva za građevinsku dozvolu, a nakon što ona bude izdana raspisat će se natječaj za izvođenje radova. Realno je očekivati da izvođač bude uveden u posao ove jeseni i da radovi potraju 12 do 14 mjeseci', rečeno nam je u Banovini.

Gradskog pročelnika za urbanizam Tea Vojkovića, u čijem resoru se nalazi izdavanje dozvola, upitali smo radi li se o održivom scenariju.

'U zahtjevu za građevinsku dozvolu nedostajala je vlasnička suglasnost države i sad kada je on uredan, u idućim danima otvorit ćemo e-konferenciju koja traje petnaestak dana. Uvijek je otvorena mogućnost da javna tijela dostave neke svoje dodatne primjedbe ili zahtjeve, ali realno je za očekivati da građevinska dozvola bude izdana za otprilike dva mjeseca', rekao nam je Vojković.

Naizgled bi sve napokon trebalo ići kako spada, no svejedno, za koji mjesec provjerit ćemo je li opet negdje zapelo.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:

- rujan ove godine, do kada bi morala biti izdana građevinska dozvola za obnovu kule u Hrvojevoj i zgrade u Lukačićevoj

- 31. prosinca ove godine, kada bi radovi trebali biti zahuktali


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu