Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Ministarstvo Branka Bačića punih godinu dana blokira obnovu Dioklecijanove palače
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Ministarstvo Branka Bačića punih godinu dana blokira obnovu Dioklecijanove palače

…bizarno, zbog samo jednog beznačajnog dokumenta

U mjesecu svibnju, koji je upravo na izmaku, napunilo se točno godinu dana kako Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine blokira više od dva milijuna eura vrijedan projekt obnove dijela Dioklecijanove palače tako što odbija (izbjegava, odgađa, kako god želite) izdati jednu jedinu suglasnost, jedan dokument gotovo pa protokolarne naravi. Europski novac namijenjen za ovo ulaganje propao je, pa će obnovu platiti Splićani iz gradskog proračuna, no to je samo dio bizarnosti cijelog slučaja.

Država, naime, neradom i nemarom svojih činovnika sprječava obnovu svoje vlastite imovine neprocjenjive vrijednosti: radi se o jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u Hrvojevoj i trošnoj zgradi u Lukačićevoj ulici čije je vlasništvo bilo nesređeno i kaotično, pa su gradski službenici potrošili mjesece rada kako bi počistili taj nered i uknjižili ga upravo kao vlasništvo države. Odrađen je tuđi posao, samo da se krene s obnovom.

Ovaj sklop nužno je rekonstruirati kako bi se nastavilo s istraživanjem i iskapanjem istočnog dijela podruma Dioklecijanove palače, neprocjenjivog blaga od svjetske važnosti koje je također u državnom vlasništvu, ali je predano na upravljanje Gradu Splitu.

Sve je, dakle, zapelo zbog jedne jedine suglasnosti, jednog komada papira koji se punih godinu dana kiseli negdje u ladicama ministarstva. Koje, ironično, barem svojim nazivom sugerira da se brine i o 'državnoj imovini'.

Ta imovina, odnosno kula u Hrvojevoj i zgrada u Lukačićevoj, trebala bi se sanirati i rekonstruirati te međusobno povezati, a u tom sklopu Muzej grada Splita imat će postav koji će prezentirati povijesni razvoj grada, s naglaskom upravo na jugoistočni dio Dioklecijanove palače. Upravo s ovog mjesta otvorit će se izlaz na ophod istočnim zidinama Palače, a u budućnosti i novi ulaz u Podrume - jednom kada, rekli smo, njihov istočni dio bude iskopan do kraja i prezentiran.

Projekt je spreman, kao i financiranje - rokovi za korištenje sredstava iz europskih fondova istekli su, ali zato je u gradski proračun uglavljena stavka od dva milijuna eura - pa se čeka još samo 'vlasnička suglasnost' države kako bi se izdala građevinska dozvola i izabrao izvođač radova. Jedan jedini papir.

U serijalu 'Di je zapelo' u dva navrata pisali smo o slučaju kule u Hrvojevoj, te svaki put otkrivali sve nevjerojatnije podatke. Ministarstvo Branka Bačića ni ovaj put nije nas iznevjerilo.

listopadu prošle godine, pet mjeseci nakon poslanog zahtjeva iz Banovine, bilo je prvo prolazno vrijeme.

'Dana 9. svibnja uputili smo zahtjev za vlasničku suglasnost u postupku izdavanja građevinske dozvole, te smo mu priložili sve potrebne dokumente - lokacijsku informaciju, geodetski projekt, zemljišnoknjižni izvadak, kopiju katastarskog plana, potvrdu o povratu imovine, očitovanje Hrvatskih šuma te glavni projekt i kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, na USB sticku, što smo naznačili u našem zahtjevu', objasnili su nam tada u Banovini.

'U postupku utvrđivanja činjeničnog stanja utvrđeno je kako uz zahtjev nije dostavljen cjelovit glavni projekt koji je nužan za nastavak postupka izdavanja suglasnosti. Postupak je u tijeku, kada se dostavi projekt suglasnost će se izdati', uzvratili su tada u Ministarstvu.

Problem je zapravo nastao sa spomenutim USB stickom kojega su u Ministarstvu navodno zagubili, ili ga možda nisu znali otvoriti, ali pet mjeseci tada se ipak doimalo kao nerazumno dugo pa smo ih upitali je li ih tkogod upitao za zdravlje. I pritom su nam prijesno lagali kazavši da ih nitko nije požurivao da riješe ovaj predmet. 

Jer smo svojim očima vidjeli dvije pismene požurnice koje im je uputio Grad Split, 5. srpnja i drugu od 3. listopada prošle godine. 

Drugo prolazno vrijeme bilo je u prosincu prošle godine, kada smo ustanovili stidljiv pomak na rješavanju ovog problema jer su nam u Banovini potvrdili da ih je Ministarstvo kontaktiralo i da se trenutno 'pregledava tehnička dokumentacija', nakon čega je famozna vlasnička suglasnost trebala biti izdana. Ali avaj, do današnjeg dana nikako da stigne to pisamce iz Zagreba.

'Dana 28. veljače od nas je traženo pojašnjenjem tehničkog opisa projekta, koje je upućeno 8. ožujka', doznali smo ovog tjedna u Banovini. Pa smo se ponovno obratili Bačićevom ministarstvu s jednostavnim pitanjem: kojeg vraga ne šalju taj jedan pišljivi dokument?

'Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je od Grada Splita zatražilo dodatna pojašnjenja vezano uz radove i preinake u smislu uklanjanja i izvođenja novih zidova, kao i otvora na postojećim poslovnim prostorima, a sve kako bi utvrdilo osnovanost zahtjeva. Isto je dostavljeno od strane grada te je u tijeku postupak rješavanja. Dakle, suglasnost nije izdana već je u procesu rješavanja', glasi njihov odgovor, od riječi do riječi.

I tako tjedan za tjedan, mjesec za mjesec, evo već dulje od godine dana. Vrag odnija prišu, Dioklecijanovu palaču, propalih dva milijuna eura i zdrav razum.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- Kako Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine vrijeme očito ne predstavlja bitnu dimenziju, rokove u ovom slučaju očito je nemoguće postaviti. No za mjesec do dva provjerit ćemo jesu li napokon rodili taj jedan komad papira.


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu