Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Dokument za obnovu kule u Hrvojevoj još uvijek putuje iz Zagreba…
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Dokument za obnovu kule u Hrvojevoj još uvijek putuje iz Zagreba…

Dva milijuna eura vrijedan projekt obnove dijela Dioklecijanove palače dogodine bi ipak mogao započeti

Mjesec i pol dana prošlo je otkako smo otkrili i objavili detalje o teško shvatljivom postupku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje punih pola godina izbjegava dostaviti jedan jedini formalni dokument i tako de facto blokira više milijuna eura vrijednu obnovu dijela Dioklecijanove palače - i to onog dijela koji je, da apsurd bude veći, u vlasništvu same države.

Od tada do danas dokument još uvijek nije stigao iz Zagreba u Split, no barem smo dobili naznake da će uskoro krenuti na to putovanje.

'Ministarstvo je početkom studenog kontaktiralo Grad Split, trenutno pregledavaju tehničku dokumentaciju za davanje potrebne suglasnosti', službeno su nam odgovorili u Banovini.

Pomak se dogodio nakon ovog teksta Dalmatinskog portala, u kojemu smo precizno opisali gdje je zapela obnova jugoistočne kule Dioklecijanove palače u Hrvojevoj ulici, kao i zgrade u Lukačićevoj ulici koja se na nju naslanja. Radi se o vrijednom i važnom projektu: sama jugoistočna kula Palače trebala bi se sanirati i rekonstruirati te povezati sa spomenutom zgradom u Lukačićevoj, a u tom sklopu Muzej grada Splita imat će postav koji će prezentirati povijesni razvoj grada, s naglaskom upravo na jugoistočni dio Dioklecijanove palače.

Možda još i važnije, upravo s ovog mjesta otvorit će se izlaz na ophod istočnim zidinama Palače, a u budućnosti i novi ulaz u Podrume - jednom kada njihov istočni dio bude iskopan do kraja i prezentiran.

Bez obnove ovo sklopa zapravo je nemoguć početak otkopavanja najistočnijeg, posljednjeg neistraženog dijela Podruma. Projekti su odavno izrađeni, novac - dijelom i iz europskih fondova - osiguran je i radovi su zapravo odavno mogli započeti da nije iskrsnuo jedan problemčić.

Naime, nakon što je dovršen višegodišnji mukotrpni posao utvrđivanja vlasništva, na čemu su radile gradske službe zajedno s Državnim odvjetništvom, i kula u Hrvojevoj i većina zgrade u Lukačićevoj pripala je upravo državi - pa je za izdavanje građevinske dozvole trebalo dobiti njenu suglasnost. Dakle, dozvolu da se nakon silnih gradskih napora, i to gradskim novcem, uredi državna imovina.

Zahtjev za to upućen je u svibnju ove godine, u međuvremenu je poslano i nekoliko požurnica, a iz Ministarstva su koncem listopada za Dalmatinski portal svejedno pokušali objasniti da ih 'nitko u tom periodu nije kontaktirao'. Malo su lagali, no dobro, bitno je da su počeli nešto raditi: odmah nakon našeg teksta ipak su kontaktirali gradsku upravu, a ona im je još jednom poslala sve što je trebalo poslati.

I sada se čeka odgovor, odnosno famozna suglasnost.

Jednom kada on pristigne, slijedi relativno jednostavniji dio posla: izdaje se građevinska dozvola, pronalazi izvođač i napokon započinju radovi zasad procijenjeni na oko dva milijuna kuna. Europska lova po svemu sudeći ipak će ostati nepotrošena pa će se projekt financirati iz namjenskih gradskih sredstava, odnosno prihoda koje ostvaruju upravo podrumi Dioklecijanove palače.

U gradskom proračunu za ovu namjenu predviđen je iznos od dva milijuna eura i ukoliko se projekt napokon počne kretati u pravom smjeru, izgledno je da će se novci početi trošiti.

I da će prostor koji je u prošlosti bio carski stan, potom sjedište Nadbiskupije, da bi na koncu završio s nadimkom 'kenjara', napraviti puni krug i ponovno zasjati.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 31. prosinac ove godine, kada istječe razuman tromjesečni rok Ministarstvu državne imovine da proizvede jedan jedini dokument potreban za nastavak projekta 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu