Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Nathodnik koji se 'gradio' punih deset godina
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Nathodnik koji se 'gradio' punih deset godina

Na gradilištu u Vukovarskoj slijedi dva i pol tjedna pauze, ali sve bi trebalo biti dovršeno do proljeća

Radnici i strojevi upravo danas povlače se s gradilišta pješačkog nathodnika nad Vukovarskom ulicom na Mejašima, a sama ulica otvorit će se u punom profilu kako bi se građani tijekom blagdana kako-tako mogli dovući do obližnjeg trgovačkog centra. 

No pauza traje samo do 8. siječnja, kada se gradilište ponovno aktivira. U Banovini tvrde da problema neće biti i da će se svi rokovi ispoštovati - odnosno da će nathodnik biti dovršen do 6. ožujka iduće godine.

Radi se o nevelikom projektu s nevjerojatno dugom prošlosti: u gradski proračun uvršten je prije punih deset godina, neposredno nakon što je ovaj dio Vukovarske ulice izgrađen, te se od tada po njemu smucao i prelijevao iz godine u godinu. S ove distance čini se nevjerojatnim da će, izgleda, napokon uspjeti.

Sjećamo se, recimo, građanske bune koju je u listopadu 2016. godine upravo ovdje predvodio tada relativno nepoznati predsjednik kotara Mejaši Vice Mihanović, koji je oštro prozivao tadašnjeg gradonačelnika Ivu Baldasara zbog 'nebrige za Mejaše' i činjenice da stotine građana i djece u strahu prelaze veliku gradsku aveniju. Uskoro je na pješački prijelaz postavljen semafor, a obećanja o nathodniku - čija je ideja već tada bila pune tri godine stara i uvrštena u proračun - nizala su se.

Potom je u doba idućeg gradonačelnika Krstulovića Opare raspisan natječaj za izvođača radova procijenjenih na 3,2 milijuna kuna (današnjih 400 tisuća i kusur eura), no zbog male cijene na njega se nitko nije prijavio. 


Tek početkom ove godine, dakle pet godina kasnije, uslijedio je novi pokušaj, ali s dramatično povećanim iznosom: posao je za točno 913.369,36 eura prihvatila tvrtka 'Tehno-Elektro' iz Đakova. U posao su uvedeni 6. rujna, a dovršiti ga trebaju do spomenutog 6. ožujka iduće godine.

'Radovi se izvode planiranom dinamikom i sukladno planu godišnjih odmora radovi su u prekidu od 21. prosinca do 8. siječnja. Tijekom prethodnog mjeseca izvođeni su zemljani radovi i  radovi izmještanja kanalizacije. U pogonu izvođača izvode se radovi pripreme čelične konstrukcije', kazali su za Dalmatinski portal u splitskoj gradskoj upravi.

Blagdanska stanka na gradilištu, potvrdili su, trajat će dva i pol tjedna, a za to vrijeme bit će uklonjena privremena regulacija prometa na kolniku i sve trake oslobodit će se za promet.

Nathodnik dug 62 metra projektirala je tvrtka 'Inženjerski projektni zavod', inače s bogatim referencama upravo u sličnim infrastrukturnim projektima, a pohvalno je da se radi o donekle maštovitom rješenju, daleko od generičkih i uvijek istih nathodnika koji niču diljem zemlje.

Objekt će biti smješten nešto zapadnije od postojećeg pješačkog prijelaza i semafora na tom dijelu Vukovarske, a zbog njega se izmještao dio kanalizacijskog sustava - bio je smješten, naime, točno na mjestima su planirani temelji budućeg objekta. 

Mostu će se pristupati stubištima s istočne strane, a planirane su i podizne platforme za osobe s invaliditetom.

Njegova čelična ovješena konstrukcija imat će pravokutni nosivi portal koji će se naći iznad južnog kolnika Vukovarske - onoga koji vodi prema 'City Centru' - a sam nathodnik bit će blago zakrivljen u smjeru jugoistok-sjeverozapad i u prosjeku će biti postavljen oko pet metara iznad razine Vukovarske ulice.

Cijeli objekt zajedno s pristupnim stubištima bit će opremljen LED rasvjetom koja bi se trebala paliti uoči nailaska pješaka, čime bi se postigla dodatna ušteda energije.

Deset godina nakon prve ideje, dakle, Split će napokon uspjeti izvesti projekt vrijedan manje od milijun eura. 

Ako nešto ne zapne, a u ovom slučaju zaista ne bi trebalo.



DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 6. ožujka 2024. godine, do kada bi, po ugovoru, tvrtka 'Tehno-Elektro' trebala dovršiti izgradnju nathodnika na Mejašima


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu