Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Obrat oko azila za životinje: Županija preuzela projekt i odvalila pljusku Puljku i Ivoševiću
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Obrat oko azila za životinje: Županija preuzela projekt i odvalila pljusku Puljku i Ivoševiću

Nakon što se garnitura iz Banovina mjesecima durila ne čineći ništa konkretno, posao u svoje ruke sada uzimaju Tomislav Šuta (HDZ) i Igor Stanišić (HGS)

Nesuđeni splitski azil za životinje, čija se izgradnja zaziva i blokira pune tri godine, pretvorio se u politički problem.

U kojemu je ovog tjedna došlo do neočekivanog, spektakularnog preokreta, pa je Županija pobijedila - dapače, skoro i ponizila - gradsku vlast predvođenu Ivicom Puljkom i Bojanom Ivoševićem.

Pravi pobjednik bi na koncu trebale biti nesretne i nezbrinute životinje koje bi napokon mogle dobiti svoje utočište ondje gdje je i planirano, na Klisu. Dug je još put do toga, no prvi korak je napravljen. Hvala politici.

U početku nije izgledalo da će se jedan relativno jednostavan i ne odviše skup sadržaj, civilizacijski minimum za svaku sredinu koja se voli predstavljati humanom, izroditi u beskrajnu sagu i poligon za prepucavanja. Uoči prošlih lokalnih izbora priču o azilu otvorio je agilni bivši gradski vijećnik Ante Zoričić, koji je pokrenuo i doveo do kraja nekoliko sjajnih gradskih projekata, uglavnom dosađivanjem ili ucjenjivanjem kada je komu zafalio baš njegov glas. U ovom slučaju bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao je Zoričića 'koordinatorom u svrhu pronalaska lokacije i realizacije projekta azila za životinje'.

Vrlo brzo došlo se do spoznaje da na području Splita ne postoji povoljna lokacija i fokus je prebačen na Klis, a ondje je izbor pao na državno zemljište koje je dovoljno udaljeno od naselja. Bivši predsjednik Društva arhitekata Dragan Žuvela volonterski je izradio idejni projekt, a potom su pred same izbore pala obećana: država će dati zemljište, Klis lokaciju, a Split novac, pa će naša županija - kao posljednja u Dalmaciji - dobiti ne samo azil, nego i krematorij, groblje, hotel za pse, poligon za dresuru i brojne druge sadržaje.

Ali potom su uslijedili izbori i promjena vlasti u Splitu.

Puljak i Ivošević nominalno su se zalagali za nastavak projekta, ali tražili su da im se Klis i njegov načelnik Jakov Vetma poklone kako bi započeli službene razgovore. Kao da on treba njih, a ne oni njega.

Vetma, od kojega se očekivalo da izmijeni prostorni plan svoje općine, tražio je da se prije toga obave ozbiljni razgovori kako ne bi uzalud intervenirao u urbanizam svoje općine i planirao sadržaje koji se neće ostvariti. Izuzev jednog neformalnog razgovora, ništa se nije dogodilo.

Dalmatinski portal je još u svibnju ove godine detaljno pisao o problemu budućeg azila i od tada, pa sve do ovog tjedna, ama baš ništa se nije promijenilo. Osim što je Split iz svog proračuna za iduću godinu potpuno izbacio stavku za azil, čak i simboličnu svotu namijenjenu početku izrade projekta.

No ovog tjedna je, kažemo, došlo do spektakularnog obrata: izgradnju azila na sebe preuzima Županija, koja na ovom primjeru očito želi demonstrirati Puljku i Ivoševiću - a bogme i glasačima - kako se radi posao.

Najprije je u posljednji trenutak, na inicijativu vijećnika Hrvatske građanske stranke i po svemu sudeći bez znanja vrha HGS-a i HDZ-a, predložen a potom i usvojen amandman kojim se u županijskom proračunu po prvi put predviđa iznos od 50 tisuća eura upravo za azil. Vijest o tome obznanio je gradski vijećnik HGS-a Igor Stanišić.

Potom je tijekom jučerašnjeg dana održan niz sastanaka na kojima se razmatrala taktika, a zatim i donesena odluka da se projekt azila definitivno politički podrži i gura. Kako smo uspjeli doznati, za ovaj dio posla bit će zadužen predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, kojemu će asistirati upravo Stanišić.

Sada slijedi korak na koji se Puljak i Ivošević nikako nisu željeli odlučiti: oni će se obratiti načelniku Klisa Jakovu Vetmi i kulturno mu ponuditi sporazum, a potom će Županija službeno zatražiti da se u izmjene Prostornog plana Klisa - koje su upravo u proceduri - uvrsti budući azil za životinje.

Već to će biti gigantski korak naprijed jer će nakon njega nedostajati tek darovnica spomenutog državnog zemljišta, koju valja izlobirati u Vladi, a onda i pronalazak otprilike dva milijuna eura za samu gradnju. HDZ to može izgurati i dokazati trenutnoj garnituri u Banovini tko je ovdje sposoban, a tko prodaje maglu.

Bit će to, kažemo, zvučna pljuska Puljku i Ivoševiću. Iz pozicije građana Splita, možemo se samo ufati da neće biti osvetoljubivi do kraja i da će u svoj azil primati i splitske pse i mačke.

Kako više nema sumnje da će Šuta i Stanišić odraditi dogovoreno, obratili smo se kliškom načelniku Vetmi s pitanjem hoće li se držati svoje riječi i ovaj detalj uvrstiti u prostorni plan svoje općine.

'Taj dokument je trenutno u fazi izmjena i po naputku ministarstva smo dužni izraditi još jednu studiju, pa je predviđeno da će umjesto u prosincu biti usvojen na proljeće. Žuri nam se s usvajanjem zbog brojnih drugih tema i projekata, ali još ima vremena i za azil. Javni uvid na kojemu se ulažu primjedbe tek slijedi', kazao nam je Vetma uz dodatak da, dakako, i dalje podržava budući azil za životinje. Rješavanje jedne civilizacijske sramote je, dakle, na pomolu. 

Bogme i jedna politička blamaža također.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 1. travnja 2024. godine, do kada trebaju biti usvojene izmjene prostornog plana Klisa i u njega uvršten azil za životinje. Do tada će Šuta (HDZ) i Stanišić (HGS) s tom općinom sklopiti sporazum o radu na ovom projektu, dok će se gradonačelnik Puljak i dogradonačelnik Ivošević najvjerojatnije i dalje duriti, ne radeći ništa


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu