Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Potpuno nevjerojatno: U više od deset godina za Bračku ulicu nije izrađen ni idejni projekt
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Potpuno nevjerojatno: U više od deset godina za Bračku ulicu nije izrađen ni idejni projekt

Pročelnik Teo Vojković čudom se čudi na vlastite riječi otprije samo nekoliko mjeseci, kada je kazao da će barem taj dio posla biti obavljen do 1. rujna. To se dakako nije dogodilo

'Za dionicu od Puta Žnjana do Lovrinačke ulice u tijeku je dovršetak izrade idejnog projekta', izjavio je i potpisao gradski pročelnik Ante Krželj prije nešto više od deset godina.

'U tijeku je izrada idejnog projekta koji će biti dovršen do konca kolovoza', rekao nam je u lipnju ove godine gradski pročelnik Teo Vojković.

'Zar sam zbilja to rekao?', upitao se isti taj Vojković ovog tjedna, kada smo ga priupitali za ovo obećanje.

Čovjek se, moramo reći, iskreno iznenadio vlastitim riječima.

Njih smo zabilježili koncem lipnja ove godine kada smo prvi put pisali o nevjerojatnoj sporosti u izgradnji Bračke ulice, ključne prometnice za kompletan južni dio grada - a posebno za golema nova naselja koja su niknula na Pazdigradu, gdje još uvijek ne postoji normalna pristupna cesta nego se tisuće automobila svakog dana kotrljaju preko jednog batrljka, tamo blizu Lovrinca.

Bračka ulica, odnosno njen komad duljine jednog kilometra od Žnjanskih blizanaca do kafića 'Moby Dick', to bi područje gotovo potpuno odčepila - a ironija u cijelom slučaju jest da je njena trasa odavno ucrtana u planove, da su četiri velike čestice za samu prometnicu već formirane i da je otkupljeno između 70 i 80 posto zemljišta.

I sam pročelnik Vojković u lipnju nam je rekao da je vrlo optimističan jer je moguće da u ovom slučaju uopće neće trebati ići na izvlaštenje, odnosno da su vlasnici zemljišta uglavnom spremni na dogovor. Najavio je idejni projekt za Bračku cestu koji će biti dovršen do kraja kolovoza, a onda i građevinsku dozvolu izdanu 'do početka iduće godine'.

Dapače, kad je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća oporba prozvala gradsku vlast upravo zbog nepostojeće cestogradnje i bijedne iskorištenosti novca koji za tu namjenu stoji na raspolaganju, Vojković je uzvratio upravo spominjanjem brojnih idejnih projekata koji se izrađuju i 'nevidljivog', a u stvari najvažnijeg dijela posla.

Što je, dakle, napravljeno u proteklih pet mjeseci? Pa, ukratko rečeno - ništa.

'Idejni projekt za ovaj dio Bračke ulice još uvijek se izrađuje i nije realno da će biti dovršen do proljeća', kazao nam je gradski pročelnik za urbanizam i izgradnju nakon što se oporavio od početnog šoka i spoznaje da su ranije postavljeni rokovi debelo premašeni.

U prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu, koji je upravo jučer objavljen, za Bračku ulicu predviđeno je tek 60 tisuća eura. U opisu te stavke stoji zanimljiva rečenica:

'Planira se izraditi idejni projekt, ishoditi lokacijsku dozvolu te izraditi parcelacijski elaborat.'

Neupućeni promatrač iz toga bi mogao zaključiti da se na idejnom projektu dosad zapravo nije ni radilo, no dobro, povjerovat ćemo Banovini da to nije istina.

Nego da se radilo nevjerojatno sporo.

Tek nakon tog dijela posla slijede otkup preostalog dijela zemljišta, izdavanje građevinskih dozvola i preostale formalnosti kako bi se s gradnjom uopće i započelo. U međuvremenu će na Pazdigradu niknuti još neko golemih i skupih stambenih zgrada - između njih i jedna 'mamutica' u obliku slova 'Z' - koje će i dalje imati sramotno bijedan pristup i egzistirati u prostoru bez osnovne komunalne infrastrukture.

A o nastavku Bračke ulice, koja bi se trebala protezati južnim dijelovima grada sve do Stobreča i ondje se spajati s također nesuđenom Vukovarskom ulicom, u ovim okolnostima očito ne treba ni sanjati.

Dapače, sve je izvjesnije da na pet neuralgičnih prometnih točaka koje je gradonačelnik Ivica Puljak eksplicitno obećao razriješiti u ovom mandatu - Vukovarske, Bračke, Zajčeve, Manđereve i ceste do rodilišta - neće biti postavljen ni jedan jedini metar novog asfalta.


DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 1. travanj 2024. godine, do kada bi napokon trebao biti dovršen idejni projekt za dio Bračke ulice, a onda i pokrenut postupak izvlaštenja zemljišta i izdavanja građevinske dozvole


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu