Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Škverska ambulanta, tragično zakočena lijepa splitska priča
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Škverska ambulanta, tragično zakočena lijepa splitska priča

Umjesto da se više udruga strpa u derutnu zgradu, ona će se srušiti i na njenom će se mjestu izgraditi jedinstveni rehabilitacijski centar za djecu s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Jednog dana, otprilike deset godina od nastanka ideje

Trebala je to biti jedna od najljepših splitskih priča.

Vjerojatno će to na koncu i biti, ali uz nedopustivo, skandalozno, višegodišnje kašnjenje. 'Škverska ambulanta' baš je zapela.

Slučaj je javnosti uglavnom nepoznat, a pogotovo njegovi detalji: već godinama ga prate isključivo pasionirani poznavatelji lokalne politike i - što je najvažnije - nekoliko stotina roditelja djece s najtežim oblicima invaliditeta i onih s teškoćama u razvoju. Škverska ambulanta njihov je novi Žnjan, novi stadion, nova garaža i biciklistička staza, novi dnevni boravak. Zapravo još i više od toga, novi dom koji nikako da dočekaju.



Zajedno s njima čeka ga bivši gradski vijećnik Ante Zoričić, čovjek koji je u prethodna dva mandata na vlastitim leđima izgurao neke od sličnih, također lijepih splitskih priča - recimo hospicij na Mejašima i  zgradu 'Četiri palme' na Blatinama, dva dokaza da u Splitu još uvijek ima ljudskosti. Izgurao bi Zoričić, uvjeren je, i Škversku ambulantu da je i dalje u prilici dosađivati, gnjaviti i pomalo ucjenjivati iz pozicije gradskog vijećnika, a slično bi možda bilo s azilom za životinje na Klisu i velikim rehabilitacijskim centrom u Dugopolju oko kojih tragikomično zabušava Županija, no o tome u nekim drugim tekstovima.

Škverska ambulanta, dakle.

Priča započinje još 2016. godine kada dolazi odluka da se udruzi 'Anđeli' - jednom od istinskih simbola angažmana i dobrote - na korištenje dodijelio dio trošne zgrade na Putu Supavla. Udruga koja skrbi o stotinama i stotinama djece naizgled je bila blizu udomljavanja - ali samo naizgled. Kako to obično biva, stvar se zakomplicirala. I trajat će još godinama.


Najprije je škver pokrenuo spor oko vlasništva nad zgradom i trebalo je dosta umješnosti i truda spomenutog Ante Zoričića, tadašnjeg vijećnika kojega je gradonačelnik Krstulović Opara ovlastio da vodi ovaj predmet, kako bi se svladala prva prepreka. Pomogao je velikodušni potez vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka koji je pristao na sporazum i odrekao se svih svojih zahtjeva kada je spoznao da je prostor namijenjen bolesnoj djeci. 

Taj dokument potom je usvojen na Gradskom vijeću uz tradicionalno bizarno protivljenje tadašnje oporbe iz tadašnje stranke Pametno, koja je u svemu pokušavala pronaći kvaku i skriveni zaplotnjački plan. No dobro.

'Na kraju mandata Škverska ambulanta bila je uknjižena na Grad Split, u proračunu su ostavljena 4 milijuna kuna za rekonstrukciju i izabran je arhitekt koji je trebao pripremiti svu dokumentaciju', sažima Zoričić stanje otprije dvije godine.

No izabrani arhitekt nije mogao početi s projektiranjem dok se nisu doznali budući korisnici prostora, mimo već odabranih 'Anđela', a oni se nisu mogli doznati bez da se provede javni natječaj. Koji je raspisan tek godinu dana kasnije.

A onda i poništen jer su dvije udruge koje se također bave djecom s invaliditetom od pedesetak traženih dokumenata jedan poslali u obliku kopije, a ne originala, pa forma nije zadovoljena.

Protekla je potom još jedna godina da bi bio raspisan još jedan natječaj koji je, pogađate dosta komičan razlog, ponovno poništen jer udruge ponovno nisu uspjele prikupiti svu dokumentaciju.

Godinu po godinu, prolazi skoro cijeli mandat.

'U tom trenutku shvatili smo da moramo napraviti korak natrag kako bismo potom učinili dva koraka naprijed', plastično za Dalmatinski portal objašnjavaju u Banovini i potom navode da su u dogovoru s 'Anđelima' promijenili cijeli koncept buduće Škverske ambulante: umjesto da zgrada ima pet odvojenih korisnika osnovat će se jedinstveni rehabilitacijski centar za djecu i mlade, pa će više udruga zapravo na raspolaganju imati puno zajedničkih sadržaja - senzornu sobu, rehabilitacijski bazen, teretanu i još dosta toga.

U Hrvatskoj trenutno ne postoji ništa slično, najbliži ovoj ideji je zagrebački 'Mali dom'.

I tako se zbog promjene koncepta shvatilo da je potrebno novo projektiranje budućeg rehabilitacijskog centra, potom se došlo i do zaključka da je postojeća zgrada potpuno nesigurna pa će je valjati srušiti i na njenom mjestu graditi potpuno novu - a svejedno je neizvjesno hoće li se svi sadržaji moći u nju uklopiti da se istovremeno ispoštuju ograničenja GUP-a oko dozvoljene izgradnje. Ona, naime, danas nema temelje, nema legalan priključak na struju, nema konstrukciju koja bi izdržala postavljanje najobičnijeg lifta i nema normalan pristup.

Procijenjena cijena zahvata stoga je narasla s prvotnih milijun na najmanje pet milijuna eura, no pozitivno je barem da se može računati na najmanje milijun i pol eura iz europskih fondova.

'U proračunu za ovu godinu predviđena su sredstva za projektiranje i do kraja godine bit će izrađena revizija idejnog projekta i pribavljeni svi potrebni posebni uvjeti, te će se početi raditi glavni projekt s troškovnicima. Paralelno, projekt će službeno biti proglašen strateškim i uvršten na popis onih koji će se sufinancirati iz ITU mehanizma', kazali su za Dalmatinski portal u Banovini.

Sredinom iduće godine očekuje se imati svu potrebnu dokumentaciju i građevinske dozvole kako bi radovi počeli u roku od nekoliko mjeseci, a po ovoj optimističnoj varijanti rehabilitacijski centar na Putu Supavla trebao bi biti dovršen negdje tijekom 2025. godine. Lijepa splitska priča - još ljepša, čini se, nego što je to originalno zamišljeno - mogla bi se ipak ostvariti.

Ali će od početne ideje do konačne realizacije proteći cijelo jedno desetljeće, kao da svi zaboravljaju da djeca imaju nezgodnu naviku.

Kroz deset godina obično odrastu.



DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI
- 31. prosinca ove godine, početak izrade glavnog projekta i uvrštavanje Škverske ambulante na popis strateških EU projekata
- 30. lipnja 2024., izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje natječaja za izvođača radova
- 2025. godina, useljenje 'Anđela' i drugih udruga u svoje nove prostore


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu