Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Vukovarska ulica: Sve opet kasni
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Vukovarska ulica: Sve opet kasni

Oko gradnje vitalne gradske prometnice u pola godine nije se dogodilo ama baš ništa

Zeznuta stvar s postavljanjem konkretnih rokova jest da je njih relativno jednostavno pratiti i provjeravati - pa smo se tako ovog tjedna ponovno vratili na temu izgradnje Vukovarske ulice, ključne gradske prometnice u smjeru zapad-istok. I nakon točno šest mjeseci utvrdili da su svi rokovi, gle čuda, probijeni.

S jedne strane otegla se izrada idejnog projekta za gradnju iduće dionice ove ceste: taj dokument trebao je biti dovršen do 1. lipnja, a nema ga ni dan danas.

'U završnoj je fazi, očekujemo da ćemo ga imati sredinom prosinca i tada podnosimo zahtjev za lokacijsku dozvolu. Problem je nastao jer su se u međuvremenu suočili sa zahtjevima Hrvatskih voda, budući da se trasa križa s potocima, pa smo potrošili dosta vremena za izradu dodatne dokumentacije i geodetskih podloga', objašnjava gradski pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković zašto se kasni čak i s prvim, osnovnim korakom nastavka izgradnje Vukovarske ulice.

Radi se o njenom novom kilometru koji je planiran od 'City Centra' prema istoku, do Kamenske ulice. Uz njega se po urbanističkim planovima nalazi budući veliki sportski centar za istočni dio grada, o kojemu gradska uprava već dvije godine prosipa latice u javnosti, no realno je da do kraja mandata te zone neće uspjeti dovući ni metar novog asfalta.

Kad se, naime, jednom i dovrši idejni projekt za cestu i kada se za nju izda lokacijska dozvola - a pročelnik Vojković vedro predviđa da će se to dogoditi u ožujku ili travnju - tek slijedi rok za žalbe koje se u ovakvim slučajevima obično ulažu, a potom čekanje na presudu ministarstva koje o njima odlučuje. 

A zatim i izrada parcelacijskog elaborata, pa pokretanje procesa otkupa ili izvlaštenja zemljišta…

Baš na primjeru Vukovarske ulice uvjerili smo se kako to izgleda: za onih nedovršenih par stotina metara Vukovarske ulice neposredno uz 'City Centar' postupak izvlaštenja je započeo još daleke 2005. godine i evo, do danas nije do kraja okončan.


U serijalu 'Di je zapelo?' pisali smo već o tome još početkom svibnja i ustanovili da su za 'šikanu' kroz koju se provlačimo na putu to trgovačkog centra krive tek dvije čestice, čije je izvlaštenje nekoliko puta započinjano i prekidano. Po posljednjoj procjeni iz 2018. godine one vrijede oko 200 tisuća eura. 

'Postupak izvlaštenja je u tijeku pred Splitsko-dalmatinskom županijom, odnosno njenog Upravnog ureda za imovinsko-pravne poslove koji je imenovao vještaka za izradu nove procjene tržišne vrijednosti, koju bi trebao dostaviti do polovice svibnja', objašnjeno nam je u gradskoj upravi početkom svibnja. Dakle, to se trebalo dogoditi doslovno u roku od nekoliko dana.

Do ovog tjedna, dakle punih sedam mjeseci kasnije, spomenuta službena procjena vrijednosti tih dviju parcela i dalje nije bila izrađena, pa u Banovini šire ruke. Ovdje su zbilja nemoćni.

Dalmatinski portal obratio se Splitsko-dalmatinskoj županiji nadležnoj za postupke izvlaštenja zemljišta, kao i za brojne druge - recimo, one za povrat oduzetih nekretnina - koji godinama i desetljećima koče brojne gradske projekte, pa čak i izgradnju osnovne komunalne infrastrukture. Sustav je očito bezobrazno dizajniran na način da je u malo kojem gradu ili općini u državi, izuzev dakako Zagreba koji je dobio posebne ovlasti pa predstavlja županiju samom sebi, gotovo nemoguće urediti vlastiti prostor.

Što se, dakle, dogodilo sa spomenutom procjenom za te dvije nesretne čestice na Vukovarskoj, zašto je sudski vještak prespavao cijelo ljeto i cijelu jesen?, upitali smo u Županiji.

'Vještvo je dostavljeno 16. studenog, a pet dana kasnije otpremljeno je strankama koje imaju rok od 15 dana da se na njega očituju ukoliko eventualno imaju prigovore na njega. Potom će se odmah iza Nove godine zakazati rasprava', odgovorili su nam iz Splitsko-dalmatinske županije.

Kada se to i dogodi, stranke - u ovom slučaju prije svega vlasnici dviju čestica, naravno - imaju na raspolaganju ulaganje žalbe o kojoj odlučuje Ministarstvo pravosuđa, a onda i pokretanje upravnog spora koji u prosjeku traje godinama.

Sustav je, rekli smo, tako dizajniran: za razliku od države koja oduzima zemljište za gradnju cesta i tek nakon toga moguće je voditi sporove oko cijene zemljišta, gradovi i općine prisiljeni su godinama se dogovarati, suditi i popuštati ucjenama kako bi s gradnjom uopće započeli. 

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- siječanj 2024. godine, kada će se održati rasprava o zemljištu potrebnom za dovršetak davno otvorenog dijela ulice do 'City Centra' 
- travanj 2024. godine, do kada bi trebala biti izdana lokacijska dozvola za nastavak gradnje Vukovarske ulice 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu