Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Digitalna Dalmacija: Prva CyberSec akademija u Splitu!

Digitalna Dalmacija: Prva CyberSec akademija u Splitu!

Prijave se zatvaraju 2. svibnja

Kibernetička sigurnost se neprestano razvija, no i dalje je misterij za mnoge. Sve češće slušamo o važnosti zaštite digitalnih informacija, ali i o zabunama koje okružuju ovu temu. U aktualnom digitalnom razvoju, gdje se granice između virtualnog i stvarnog sve više brišu, kibernetička sigurnost postaje ključna tema koja izaziva sve veću pažnju i interes. Unatoč sve većoj svijesti o važnosti cyber sigurnosti, ljudi i dalje ostaju neinformirani o njezinim složenostima i mogućnostima. Dok se svakodnevno suočavamo s vijestima o hakiranju, curenju podataka i cyber napadima, postavlja se pitanje: što zapravo znamo, a što ne znamo o kibernetičkoj sigurnosti?

Kibernetičke prijetnje oko nas

Danas je kibernetička sigurnost izuzetno važna tema jer su računalne prijevare postale svakodnevna pojava. Svaka institucija i tvrtka suočava se s različitim oblicima kibernetičkih prijetnji, a zaštita podataka i sustava postala je imperativ.

Jedan od najčešćih mitova je taj da su samo velike tvrtke ili vlade mete cyber napada. Istina je da su i male tvrtke i pojedinci podložni cyber prijetnjama. U stvarnosti, mali subjekti često postaju lakši ciljevi zbog slabije sigurnosne infrastrukture. Stoga je važno shvatiti da je kibernetička sigurnost bitka koja se vodi na svim razinama.

Još jedan čest mit je uvjerenje da se dovoljno možemo zaštititi samo instaliranjem antivirusnog programa. Kibernetička sigurnost zahtijeva mnogo više. To uključuje educiranje korisnika o sigurnosnim praksama, redovito ažuriranje softvera i sustava, te implementaciju kompleksnijih sigurnosnih rješenja.

Dodajmo, ljudski faktor također igra ključnu ulogu u cyber sigurnosti, jer su brojni napadi usmjereni na iskorištavanje ljudske pogreške ili naivnosti. Edukacija i osvještavanje korisnika o sigurnosnim rizicima jednako su važni kao i implementacija tehničkih sigurnosnih mjera.

Opreza nikad dosta, a važni su sljedeći koraci:

1) Koristite složene lozinke s kombinacijom slova, brojeva i posebnih znakova 

2) Koristite dodatni sloj sigurnosti, drugi način provjere identiteta (slanje koda putem SMS-a ili korištenje aplikacije za autentikaciju)

3) Redovito instalirajte sigurnosna  ažuriranja za operativne sustave i aplikacije, antivirusne programe, firewall i druge sigurnosne alate 

4) Educirajte se o sigurnosnim praksama (prepoznavanje phishing e-mailova ili sumnjivih web stranica)

Bitno je znanje! Od meetupa do Akademije

Nakon uspješno održanog CyberSec meetupa, Digitalna Dalmacija nastavlja dalje – otvara prvu CyberSec akademiju u Splitu, osmotjednu edukaciju koja obuhvaća više sigurnosnih disciplina, od prikupljanja podataka preko različitih napada do zaštite aplikacije od spomenutih napada. To predstavlja značajan korak u podizanju svijesti i obrazovanja o kibernetičkoj sigurnosti. Početnici u web developmentu ili oni sa seniorskom iskustvom, pa čak i oni koji  razmišljaju o prelasku u sigurnosni sektor, kroz CyberSec akademiju će definitivno steći nova i korisna znanja. 

Otvorena je za sve koji žele postati stručnjaci za sigurnost web aplikacija i naučiti kako zaštititi aplikacije od najčešćih napada. Cilj je omogućiti stvaranje stručnjaka koji su sposobni ne samo prepoznati prijetnje, već i adekvatno reagirati na njih.

Jedan od ključnih fokusa CyberSec akademije je na penetration testingu, poznato kao 'red team' pristup, te zaštita aplikacija od napada, što se naziva 'blue team' pristup. 

'U svijetu gdje su cyber prijetnje sveprisutne, važno je shvatiti da je kibernetička sigurnost kontinuirani proces, a ne jednokratna mjera. Edukacija, osvještavanje i primjena najboljih praksi ključni su elementi u stvaranju sigurnijeg digitalnog okruženja za sve nas. CyberSec akademija otvara vrata novim mogućnostima i perspektivama', istaknuo je voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

Prijave se zatvaraju 2. svibnja. Zbog velikog interesa, testiranje poznavanja osnova web tehnologija i osnova linuxa će biti održano 4. svibnja u PICS-u na FESB-u. Predavanja će se održavati srijedama od 17h do 20h počevši od 8. 5. 2024. Predavačku će palicu imati inženjer za sigurnost eJPT, eWPT, CNPen Mislav Kovač.

Ulaganje u edukaciju i informiranje o kibernetičkoj sigurnosti ključno je za stvaranje sigurnijeg digitalnog okruženja za sve nas!

Vaša reakcija na temu