Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DIREKT O PROMJENAMA GUP-a: Priuštivo stanovanje ponovno na čekanju

DIREKT O PROMJENAMA GUP-a: Priuštivo stanovanje ponovno na čekanju

Pozivaju građane da se upoznaju s predloženim izmjenama

Ovih dana bliži se kraju prilika za javni uvid u izmjene i dopune splitskog Generalnog urbanističkog plana, kao i Prostornog plana u procesu koji je započeo  još za mandata prošle vlasti.

Ciljevi izmjena su, po navodima gradske uprave, usklađivanje dokumenata prostornog uređenja s državnim zakonima, raznim strategijama te nedvosmisleno tumačenje određenih pravila iz sadašnjeg GUP-a. Dosadašnja  različita tumačenja  istih odredbi GUP-a rezultirala su napadom na prostor u raznim varijacijama, od viška katova, podruma koji stoje na visini drugog kata ili gradnje zgrada ili trgovačkih centara na udaljenosti 4-5 metara od tuđih prozora.

'Ono na što smo upozoravali proteklih tjedana je činjenica da se ovim izmjenama nije napravio nikakav pomak kojim bi se počelo rješavati goruće pitanje priuštivog stanovanja u Splitu već je ovaj, za mnoge naše sugrađane životni problem, ponovno stavljen na čekanje. Grad Split je u 30 godina izgubio 40 tisuća stanovnika, pa je očekivano da će u idućih 15 godina ovim tempom izgubio još 20 tisuća.  Nečuveno je da ni jedna gradska uprava, pa ni ova trenutna nije napravila ništa po pitanju rješavanja ovog problema, uvijek s izgovorom kako za ovakve projekte  nedostaje zemljišta u vlasništvu grada', poručuju iz stranke Direkt.

Pojašnjavaju kako su upravo zato sazvali konferenciju za medije na zemljištu u vlasništvu gradskih tvrtki Parkovi i nasadi i Lovrinac, površine od oko 10 000 m2. Dio ovog zemljišta je već bilo predviđen za prodaju, ali se zbog našeg javnog pritiska od prodaje odustalo, kazao je Branimir Urlić, član predsjedništva stranke Direkt.

'Ovo zemljište je čistih imovinsko–pravnih odnosa, s riješenom infrastrukturom, položeno uz glavne gradske ceste i nekoliko desetaka metara od škole i budućeg vrtića što ga čini idealnim za gradnju zgrade sa stanovima za najam nakon promjene namjene u sadašnjem GUP-a. Osim ove lokacije predložit ćemo još neke lokacije za gradnju gradskih stanova za najam jer smatramo da je ovo problem koji ne može čekati iduće promjene GUP-a koje se najavljuju za nekoliko godina. Osim stanogradnje u ovom procesu ćemo sudjelovati i s dodatnim prijedlozima koje se tiču novih zelenih površina, lokacijama za gradnju domova za starije, planiranje biciklističkih staza uz gradske i državne ceste, određivanje D zona na prostorima bivših kamenoloma i slično', poručila je Kristina Vidan, predsjednica stranke Direkt.

Iz stranke još jednom pozivaju građane da se upoznaju s predloženim izmjenama GUP-a i Prostornog plana i sudjeluju u procesu do ovog petka, 18. listopada, slanjem mišljenja i primjedbi na adresu gradske uprave

Vaša reakcija na temu