Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DOMAZET PREKINUO PULJKA: 'Ajmo, ajmo, dragi profesore, nismo u kampanji!'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

DOMAZET PREKINUO PULJKA: 'Ajmo, ajmo, dragi profesore, nismo u kampanji!'

Poznata je duhovitost čelnika lokalnog parlamenta

Tijekom sjednice opustio se opet malo Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća. Prekinuo je u odgovoru gradonačelnika Ivicu Puljka, duhovito u svom stilu.

SDP-ov Damir Barbir je pitao Puljka kako stoji s inicijativom da se Splitu dodijeli status velikog grada.

'Kao što je vjerujem svima poznato, Hrvatska je upravno-teritorijalno podijeljena na 20 županija i grad Zagreb koji ima status županije. Županije imaju svojim propisima reguliran samoupravni djelokrug koji se, barem na papiru, ne bi trebao preklapati s djelokrugom velikog grada kao što je Split.

Ipak, svjedoci smo da prilikom provođenja projekata u našem gradu često dolazi do blokada odnosno do usporavanja projekata zbog toga što jedan segment projekta ulazi u djelokrug županije. Taj problem imaju i drugi veliki gradovi, ali je on u Splitu posebno izražen jer se nalazi na poluotoku, a pomorsko dobro spada u djelokrug županije pa koncesije na istima daje Splitsko-dalmatinska županija.

Osim toga važno je istaknuti ulogu Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na prometnice, obrazovanje, zdravstvo, socijalne i kulturne ustanove, a i prostorni planovi grada Splita moraju se uklopiti u prostorne planove Splitsko-dalmatinske županije.

2014. godine je gradonačelnik Splita zajedno s gradonačelnicima Rijeke i Osijeka, pokrenuo inicijativu da se status grada-županije dodijeli i tim gradovima. Aktualni gradonačelnik je po dolasku na vlast ponovio slične zahtjeve, a inicijativu su podržali stručnjaci za upravnu znanost sa splitskog i zagrebačkog pravnog fakulteta, prof.dr.sc. Mirko Klarić i prof.dr.sc. Mihovil Škarica. Važnost ovog pitanja potvrđuje i to što se ono iznova pojavljuje, ali nažalost potom pada u zaborav.

Molio bih gradonačelnika da nas upozna je li njegova zadnja inicijativa po ovom pitanju i dalje aktualna, jesu li se dogodili ikakvi razgovori s Vladom  kakav je bio njihov odgovor i planira li se kakvo daljnje djelovanje?'

Gradonačelnik Ivica Puljak je krenuo s tim da je inicijativa nikad življa, ali da je ova nacionalna vlast neće prihvatiti i da će se prava borba odvijati na sljedećim parlamentarnim izborima.

- Ajmo, ajmo dragi profesore, nismo u kampanji. Damire, želite li pisani odgovor? - prekinuo je gradonačelnika predsjednik Vijeća.

Vaša reakcija na temu