Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot DON ANTE ŽDERIĆ Potres je otkrio razmjere siromaštva Banije, ne mogu zamjeriti mladima što su otišli

DON ANTE ŽDERIĆ Potres je otkrio razmjere siromaštva Banije, ne mogu zamjeriti mladima što su otišli

Neshvatljivo je da jedna država, koja želi biti uljuđena, dozvoljava da joj građani žive u kolibama sa zemljanim podom, bez električne energije i vodoopskrbe, kaže svećenik

Don Ante Žderić, splitski svećenik iz župe na Škrapama, poznat i po angažmanu na društvenim mrežama, prokomentirao je potres koji je razrušio središnju Hrvatsku. Kaže kako je potres široj javnosti otkrio razmjere siromaštva toga kraja koji se nalazi na samo sat vremena vožnje od Zagreba. 

- Neshvatljivo je da jedna država, koja želi biti uljuđena, dozvoljava da joj građani žive u kolibama sa zemljanim podom, bez električne energije i vodoopskrbe. O drugim civilizacijskim i tehničkim dostignućima da ne govorimo. Na Baniji o tome mogu samo sanjati. Neki će reći da je razlog tome Domovinski rat. Istina, taj je kraj u ratu doživio razaranja i nebrojene ljudske tragedije. Dogodio se egzodus stanovništva - piše don Ante Žderić. 

Ističe i kako je rat završio prije više od četvrt stoljeća te da je to više nego dovoljno vremena da se oporavi gospodarstvo i obnovi infrastruktura. 

- Potres je otkrio još jednu štetu, koja nije (ne)djelo prirode. Riječ je o razmjeru poslijeratne pljačke prilikom onoga što je tada nazvano obnovom. Kralo se od siromašnih, dakako. Štete koje je ovih dana uzrokovao potres uvelike su plod loše građenih i nikako održavanih objekata. I to su nazvali obnovom. O privatizacijskom grabežu i uništavanju radnih mjesta, kako bi se obogatila nekolicina podobnih, ne treba ni govoriti. Kako vidimo, na banijskom je području ostalo vrlo malo stanovništva, mahom starije životne dobi. Mnogi od njih žive ispod granice siromaštva. Mladi se ili uopće nisu vratili, ili su otišli. Kao, uostalom, i iz drugih krajeva domovine. Otišli su. Pobjegli od nepravde, od društva skrojenog po mjeri šačice podobnih. Ne zamjeram im. Nemam pravo na to. Ta djeca imaju pravo na svoju sreću. Koja im je ovdje oduzeta. Ukradena - zaključuje don Ante Žderić.

Vaša reakcija na temu