Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić DORH U AKCIJI Šumarski fakultet pobrojat će nezakonito posječena stabla na Marjanu

DORH U AKCIJI Šumarski fakultet pobrojat će nezakonito posječena stabla na Marjanu

Sumnja se da je nastala šteta veće vrijednosti

Šumarski fakultet u Zagrebu pokušat će utvrditi broj protuzakonito posječenih stabala i opseg uništene niske vegetacije prilikom izvođenja radova sječe stabala na Marjanu. Trgovački sud u Splitu prihvatio je, naime, prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu za osiguranjem dokaza vještačenjem. Nalaz i mišljenje sudu bi se trebali dostaviti u roku od mjesec dana. Ovisno o utvrđenom Državno odvjetništvo će tražiti privremenu mjeru obustavljanja radova i naknade štete. DORH u ovom slučaju zastupa državu jer se šteta u prirodi naplaćuje u korist državnog proračuna. 

Državno odvjetništvo u prijedlogu radi osiguranja dokaza podsjetilo je sud da je park šuma Marjan već stanovito vrijeme izložena progresivnom prodoru nametnika potkornjaka te da je odlukom od 5. veljače župan Blaženko Boban proglasio izravnu opasnost od elementarne nepogode na području splitskih kotareva Meje, Varoš i Spinut zbog čega je Grad Split temeljem ugovora od 1. travnja društvu Matima Project ustupio izvođenje radova sječe zaraženih stabala. Kako se izvođač radova obavezao izvršiti radove sukladno Zakonu o šumama, trebali su pripaziti da ne bude prekomjernog oštećivanja tla, šume ili suhozida, navodi se u prijedlogu. 

Propisi o zaštiti prirode i šuma nalažu obazrivost i sustavnost postupanja, a pravilnikom o doznaci stabala propisana je obveza i procedura doznake stabala prije njihove sječe. Zbog sumnje da izvođač radova nije slijedio proceduru, odnosno, da posječena stabla nisu bila označena, izvjesno je da je izvršena nedopuštena invazija u zaštićeni dio prirode te da je nastala šteta veće vrijednosti, smatra DORH. 

Vještačenje je zatraženo radi utvrđenja visine i opsega nastale ekološke štete, odnosno, radi evidencije protuzakonito posječenih stabala i cjelokupnog umanjenja vrijednosti park šume Marjan. S obzirom da je ugovorom između Grada i izvođača radova predviđena konverzija stabala u drvene sortimente postoji opravdana bojazan da se predloženi dokaz kasnije neće moći izvesti, navelo je Državno odvjetništvo u svom prijedlogu za osiguranjem dokaza.     

Vaša reakcija na temu