Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DR. KALILIĆ NUDI RJEŠENJE 'Ovo su najopasnije stepenice u Splitu'

DR. KALILIĆ NUDI RJEŠENJE 'Ovo su najopasnije stepenice u Splitu'

Prijedlog kako spriječiti pad i ozljede niz ove opasne stepenice vrlo je jednostavan i financijski prihvatljiv

Prije dvije godine dr. Joško Kalilić i konzervator Radoslav Bužančić upozorili su javnost da su stepenice koje povezuju Peristil i Dioklecijanove podrume izuzetno opasne ne samo za domaće stanovnike već i za veliki broj turista koji ih u velikom broju koriste cijelu godinu, a posebno u ljetnim mjesecima.

O velikom broju pokliznuća i padova s ozljedama na tim stepenicama najbolje svjedoče prodavači suvenira i noćni čuvari u Dioklecijanovim podrumima.

- Navedene stepenice su opasne jer su vrlo strme, visoke 25 cm za razliku od standardne visine od 16 cm, glatke i stoga vrlo kliske, tim više, što im za tu visinu gazište iznosi samo 28 cm umjesto 35 - 40 cm. Širina svih 18 stepenica iznosi 3 metra, a nedostatak rukohvata u sredini je glavni razlog padova jer se prolaznici u slučaju pokliznuća nemaju za  što držati i spriječiti opasni pad niz strme stepenice. Postojeći rukohvati koji se nalaze uz zid na krajevima stepenica ne mogu biti od pomoći za one koji se nalaze u sredini stepenica. Zanimljivo je, iako nam je jako žao, da je čak i novinarka lokalne televizije koja je prije dvije godine izvijestila javnost o našem upozorenju na opasnost ovih stepenica i prijedlogu kako ga riješiti, i sama nedavno pokliznula i ozlijedila se - rekao je Kalilić.


Dodao je da su od 18 stepenica samo tri originalne iz doba Dioklecijana, dok ostale datiraju iz prošlog stoljeća.

- Prijedlog kako spriječiti pad i ozljede niz ove opasne stepenice vrlo je jednostavan i financijski prihvatljiv. Komunalna služba grada Splita preko svojih izvođača treba ugraditi dva drvena rukohvata postavljenih u središtu stubišta od prve do zadnje stepenice. Rukohvati trebaju biti udaljeni jedan od drugog 10-15 cm da se ruke onih koji se penju i onih koji silaze ne bi sudarale. Također treba postaviti protuklizne samoljepive trake na rubovima svih stepenica. Konzervator Radoslav Bužančić dao je suglasnost za ovaj prijedlog i njegovo  izvršenje kako bi se spriječile daljnje ozljede - naveo je Kalilić.

Vaša reakcija na temu