Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DR. SMODLAKA: Na Marjanu se nije ništa promijenilo samo se sada zatiranje zdravih borova odvija na puno podmukliji način

DR. SMODLAKA: Na Marjanu se nije ništa promijenilo samo se sada zatiranje zdravih borova odvija na puno podmukliji način

Masline s protupožarnog puta su posebna priča laži i obmana Kriznog stožera, veliki broj ih je iščupan iz zemlje i ostavljen da se osuše pa su naknadno posađene mrtve u zemlju, upozorava on

Dr. Hrvoje Smodlaka ponovno je kritizrao 'sanaciju' marjanske šume od potkornjaka. Evo što je napisao:

'Nakon više od 3.5 mjeseca ilegalne sječe stabala na Marjanu (sječe bez doznake), u kojoj je ilegalno posječeno više od 50% marjanske šume, Krizni stožer (čitajte prof. M. Ruščić i N. Ružić) se sada priklonio i lažnoj i ilegalnoj doznaci, naravno zdravih stabala. 




Na slici 1.a, b, c se vidi lažno doznačeno zdravo stablo, koje imalo nesreću da je bilo alepski bor. Slika 1. a pokazuje lažnu doznaku na zatesu stabla, ispravna doznaka bi uključila otkoravanje debla i udarac doznačnim čekićem koji bi ostavio vidljiv žig. Iz priložene slike vidi se da je kora debla išarana narančastim sprejem te da ova doznaka nije obavljena od strane stručne osobe (inženjera šumarstva), već da je obavljena od strane osobe sa zlom namjerom da uništi taj zdravi bor. Slike 1.b i 1c pokazuju zdravu krošnju tog stog stabla. 



Slike 2.a i b su snimljene u blizini stabla sa slike 1., te pokazuju još dva stabla koja su bila lažno doznačena, te im je sudbina bila ista. 


Slika 3. pokazuje zdravo mlado stablo koje je doznačeno za sječu bez znakova zaraze, a nije ni bilo na putu zloglasnim vlakama za žičaru. 

Prije par dana (13.6.2019) prof. Ruščić se našao s izvođačem radova (s osobom koja po opisu odgovara vlasniku Matima projecta, Borutu Dolencu) i neidentificiranim adolescentom u blizini Botaničkog i Zoološkog vrta. Adolescent je po navodima građana u ruci nosio sprej za doznaku stabala. Svi troje su se našli izvan radnog vremena u predvečernjim satima, kada inženjeri šumarstva Hrvatskih šuma ne obavljaju doznaku, te su po navodima više uzrujanih građana šarali doznačnim sprejem stabla u okolici Zoološkog vrta i Botaničkog vrta. Nekolicina građana ih je i upitala što to rade, na što nisu dobili odgovore. Izgleda da se ništa nije promijenilo na Marjanu od 26. 2. 2019. samo se sada zatiranje zdravih borova odvija na puno podmukliji način. Zar ni nakon 3.5 mjeseca ilegalnih aktivnosti službene institucije hrvatske države ne mogu stati na kraj ovim ilegalnim aktivnostima? Zar nam je serija 'Mućke' postala realnost na Marjanu? 




I dok se već mjesecima odvija uporna ilegalna sječa, u tzv, 'saniranom dijelu' šume javljaju se novi nukleusi zaraženih stabala, koja naravno nisu doznačena (a trebala bi biti) i izvor su zaraze za 'sanirani dio šume. Slike 4. a, b, c pokazuju takva stabla. Postavlja se logično pitanje čemu ovo sve vodi ? Dali Krizni stožer suzbija šumi ili mediteranskog potkornjaka? 

U kanjonu prije ulaska na marjanska vrata nedavno je 'sanirana šuma', sva autohtona vegetacija je naravno uništena (lovori, koštele, crnike, makljeni), borovi i čempresi su ilegalno posječeni po standardnoj proceduri Kriznog stožera a dva vidno bolesna alepska bora su ostavljena da šire zarazu. Postavlja se pitanje dali članovi Kriznog stožera rade to namjerno da pospješe širenje zaraze na ono malo ostalih borova (naglašavam malo) ili nemaju intelektualne sposobnosti da shvate da te borove treba doznačiti i ukloniti. 

Nadalje bitno je istaknuti da na istočnom dijelu Marjana (bliže gradu) čempresi predstavljaju dominantnu živuću vrstu stabala, pošto su borovi izrazito prorijeđeni, no i oni su sada izloženi bezočnoj ilegalnoj sječi, naravno bez doznake. Pa za miloga Boga tko im je dao ovlasti da ih sijeku? Iz priloženih slika se može vidjeti područje u kojem su čempresi bili mnogobrojniji od alepskih borova is svi su posječeni na prosjeku širine od 100 metara. 



Slika 5. a pokazuje plohu o kojoj govorim, posječeni čempresi izvučeni s te plohe na protupožarni put su vidljivi na slici 5. b.            

Prije otprilike mjesec dana prof. Ruščić je izjavio da je potkornjak na koljenima i da ga ima sve manji broj u feromonskim klopkama, te da je populacija u padu, no sada se ispostavilo da klopke ili nemaju feromona uopće ili su feromonske ampule postavljene krivo te ne mogu loviti potkornjake. Prof. Ruščić  kao 'znanstvenik' bi trebao znati da on nije šumar te da nije kompetentan ni on niti njegovi studenti u prikupljanju i tumačenju podataka o populaciji potkornjaka. To mogu raditi samo šumari, naravno jer im je to struka, struka koju je Krizni stožer doslovno protjerao s Marjana. 


Slika 6. prikazuje nepravilno postavljenu feromonsku ampulu. Slike 4. a , b, c pokazuju nova zaražena/bolesna stabla borova u 'saniranom dijelu šume', vidno dokazujući da potkornjak nije na koljenima, već da se uspješno i dalje širi. 

U Gorskom kotaru prije nekoliko godina vjetroizvale i ledolom su uzrokovali širenje smrekovog potkornjaka, pospješujući ulazak potkornjaka kroz mehanički oštećenu koru. Efekt ove nestručne sanacije na Marjanu koja uključuje tzv. 'stablovnu metodu', izvlačenje cijelih krošanja stabala po šumskom tlu uz oštećenje kore zdravih stabala, masovno rušenje stabala imitirajući vjetroizvale (uz oštećivanje kore zdravih stabala), ostavljanje gomila zaraženog materijala po cijelom Marjanu u periodu kada mediteranski potkornjak izliječe iz bolesnih stabala i napada nova stabla zapravo upravo pogoduje njegovom širenju. Ironično ali istovremeno, 'sanacija' šume poprima nove bizarne spinove s ilegalnom doznakom zdravih stabala koji se onda naravno mogu fino posjeći, a Krizni stožer ostane čist k'o suza! Naravno bilo bi mi drago pokazati sve ove lokacije i stabla institucijama hrvatske države. 


Masline s protupožarnog puta su posebna priča laži i obmana Kriznog stožera, veliki broj ih je iščupan iz zemlje i ostavljen da se osuše pa su naknadno posađene mrtve u zemlju. Pogledajte molim vas sliku posađenog mrtvog stabala masline (slika 7.). Zar prof. M. Ruščić i N. Ružić nemaju elementarnog morala? Kako se mogu pojaviti među studentima i/ili ljudima u gradu. Prof. Ruščić i N. Ružić će ući u anale hrvatskog šumarstva (nadrišumarstva) kao osobe koje su živa i zdrava stabla sjekli (alepske borove, čemprese i ostalo, slika 1.) u namjeri da ih spase, a ironično mrtva stabla (maslina sa slike 7.) sadili i oživljavali nakon što su se potrudili da ih ubiju. Kako gradonačelnik može gledati u lice građanima Splita i govoriti da je sve 'OK', znajući što se dešava na Marjanu, ima li i on elementarnog morala? Ironično, ali gradonačelnik Opara će uči u povijest kao gradonačelnik pod čijim je mandatom uništena marjanska šuma, dok se on već godinama oglušivao na upozorenja stručnjaka i Društva Marjan. U samom početku ilegalne sječe bio je alarmiran i upoznat sa situacijom na Marjanu (i od mene osobno), ali se nastavio oglušivati! Sram vas bilo gradonačelniče Opara! Mene je osobno sram što sam glasao za vas!'

Vaša reakcija na temu