Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRAMA NA BRODARICI: Stanari na nogama zbog MRI uređaja, posjetili smo nove prostorije Poliklinike Croatia i provjerili o čemu se radi

DRAMA NA BRODARICI: Stanari na nogama zbog MRI uređaja, posjetili smo nove prostorije Poliklinike Croatia i provjerili o čemu se radi

Useljavaju u nove prostorije, a susjedi se boje zračenja

Zbog useljenja Poliklinike Croatia na novu lokaciju na adresi Domovinskog rata 49 (ulaz između poslovnice HPB-a i trgovine Euromix), pored hotela Atrium, nastala je uzbuna među susjedima.

Najme, riječ je o stanarima višekatnice na adresi Mike Tripala 2, koja se nadovezuje na poslovnu zgradu u kojoj će se smjestiti poliklinika.

Razlog uzbune je ugradba MRI uređaja, a zbog njegove dostave je blokirano skretanje iz Domovinskog rata u Mike Tripala. Takvi radovi i blokade rezultirali su velikim gužvama koje se od jutros stvaraju na jednoj od najfrekventnijih prometnica. 

Naime, stanari naglašavaju kako je problem što će se na šestom katu poslovne zgrade montirati MRI uređaj (magnetska rezonanca) u prostoriji koja graniči s dnevnim boravkom stana u susjednoj stambenoj zgradi, a dijeli ih (tek) jedan nosivi zid debljine 20 centimetara. 

- Postavlja se pitanje zračenja, moguće narušene statike zgrade zbog težine, osjećaja da se u susjednoj prostoriji uopće nalazi takav uređaj i drugih mogućih opasnosti za koje kao laici ne znamo - kazala nam je jedna od stanarki Mike Tripala 2, koja je prestrašena jer će se s druge strane zida od njezinog dnevnog boravka smjestiti MRI uređaj. 

Kako su nam kazali pojedini susjedi, ne sumnjaju kako Poliklinika ima sve potrebne dozvole te će kontrolirati količinu zračenja, ali im smeta što ih nitko nije obavijestio da će se takvi uređaji smjestiti kat pored njih. 

- Tek sada su nam najavili da će nam predstaviti projekt, ali do sad nas nitko nije kontaktirao niti nam najavio da će se pokraj nas smjestiti uređaj za magnetsku rezonancu. Dakle, moja djeca će se igrati u prostoriji pokraj magnetske rezonance - naglasila je naša sugrađanka. Bez obzira na to što su im najavljena mjerenja od strane investitora kako bi bili sigurni da nema utjecaja na zdravlje susjeda, naglasila je kako ne postoji uređaj koji može izmjeriti njezin strah zbog same činjenice da je takav uređaj smješten u njezinoj blizini. 

Razgovarali smo s Ratkom Lipovšćakom, inženjerom koji je zadužen za radove na adresi Domovinskog rata 49, gdje će se na 1600 metara četvornih smjestiti Poliklinika Croatia. Objasnio nam je da će se smjestiti na drugom i trećem te petom i šestom katu poslovne zgrade, ali susjedima je sporan taj šesti kat na kojem će se nalaziti uređaji za mamografiju, rendgen i magnetsku rezonancu.

Nije htio komentirati jesu li stanari na vrijeme obaviješteni, ili nisu, jer to nije njegov dio posla, ali je naglasio da je od ožujka ove godine ispred ulaza u zgradu tabla na kojoj piše tko je naručitelj radova i izvođač. Kako smo doznali u međuvremenu, sutra će se održati sastanak stanara i predstavnika Poliklinike Croatia, no stanari su smatrali da su odavno trebali biti obaviješteni o radovima. 

Lipovšćak je za Dalmatinski portal kazao kako su ispoštovali sve sigurnosne standarde te je naglasio da su veliku pažnju posvetili tome da se prostorije u kojima se nalaze uređaji duplo više oblože posebnim materijalima, nego što je potrebno. 

Proveo nas je po prostorijama i predočio nam da će na jugoistočnoj strani zgrade koja gleda na Ulicu Domovinskog rata biti rendgen i mamograf. Pokazao nam je i prostoriju u kojoj će se smjestiti magnetska rezonanca koja je izazvala strah kod susjeda. 

Navodi da je riječ o najnovijim uređajima koje proizvođač dostavlja direktno iz tvornice, odnosno o najnovijoj tehnologiji koja je više osjetljiva na vanjske utjecaje, nego što taj uređaj utječe na okolinu. Pokazao nam je prostoriju koja je specijalno kreirana za smještaj MRI-a. Obložena je bakrenim i metalnim pločama, tako da po ulasku u tu prostoriju neće biti signala. Samu unutrašnjost je gradio proizvođač uređaja, a dostavit će ga i montirati radnici Simon Hegele tvrtke iz Njemačke. 

Za potrebe montaže i unošenja uređaja teškog preko sedam tona, skidala su se stakla poslovne zgrade kako bi se na taj način unio glomazan i težak uređaj. Stigla je i druga, specijalizirana dizalica s kojom će se težak uređaj unijeti u zgradu. 

Na naše pitanje, odgovorio je kako su provjeravali statiku zgrade, ali i radili dodatna ojačanja, premda, veli, nisu bila potrebna. Lipovšćak nam je rekao kako su ispoštovana sve dozvole te kako su dobivene sve suglasnosti za obavljanje takvih radova i postavljanje uređaja. 

Zbog svega što se mora napraviti tijekom današnjeg dana, privremena prometna regulacija je na snazi od 8 i 30 do 19 i 30 sati.

Vaša reakcija na temu