Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRAMA U VODOVODU Nemaju za plaće, završit će godinu s dva milijuna eura minusa!
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

DRAMA U VODOVODU Nemaju za plaće, završit će godinu s dva milijuna eura minusa!

Teške optužbe na račun bivšeg direktora i šefa splitskog HDZ-a

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Antonio Kuzmanić obratili su se danas javnosti zbog teške situacije u Vodovodu i kanalizaciji, komunalne tvrtke koju je vodio aktualni šef splitskog HDZ-a. 

'U tvrtki je zaista dramatična situacija. Bivši direktor Tomislav Šuta, kojeg smo pokušavali smijeniti već više od godinu i pol dana, grčevito se opirao smjeni, a sada nam je jasno i zašto, jer tvrtku je doveo u tako loše stanje da je jedini izlaz bio da korigiramo cijene i barem na neki način omogućimo daljnje funkcioniranje, da se ne dovede u pitanje zdravlje i sigurnost građana. 

Šuta je neracionalnim poslovanjem i nenaplatom dugova, a za to ga je optužio i njegov stranački kolega iz Solina Dalibor Ninčević, te povećanjem plaća od 18 posto bez dozvole Skupštine i Nadzornog odbora, doveo tvrtku u gubitke od dva milijuna eura. Gradovi i općine koje kontrolira HDZ odbili su prijedlog privremenog povećanja cijene vode. Sabotirali su taj prijedlog i sada je tvrtka u zaista velikim problemima. 

Direktor Delić je u tvrtki, pokušava sanirati što se da sanirati. Dao je jasne naloge da se štedi na svemu da bi imali vodu i da bi se kanalizacijski sustav mogao održavati. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se izađe iz problema i tvrtka normalizira. 

Premda je upravljanje HDZ-a došlo kraju u gradu Splitu, nije svugdje došlo kraju i još ćemo dugo trpiti posljedice takve neodgovornosti. Najneuspješniji direktor u povijesti Splita Tomislav Šuta upravljao je Vodovodom šest godina. U tih šest godina je napravio veliku štetu. Mi smo ga radi toga htjeli smijeniti. A sada HDZ blokira otklanjanje ovih teškoća', kazao je Puljak. 

Kuzmanić je govorio o detaljima s jučer održane Skupštine. 

'Ostali smo jako neugodno iznenađeni situacijom. Tvrtka će samo u ovoj godini zabilježiti gubitak od dva milijuna eura. Još gore, ako se cijena vode ne poveća, gubitak u sljedećoj godini će biti šest milijuna eura. Došli smo u situaciju da tvrtka neće moći isplaćivati plaće, naručivati robu i proizvode, raditi osnovnu djelatnost. 

Prema zadnjim informacijama, neće imati za plaće za prvi mjesec. Prijedlog za povećanje cijene vode radila je stručna služba, i to je započela još u mandatu Tomislava Šute. Jako je dobro znao da tvrtka srlja u propast. 

Predstavnici gradova i općina u kojima je HDZ na vlasti teško optužuju Tomislava Šutu. Dalibor Ninčević je rekao da Šuta nije naplatio milijun eura potraživanja u ovoj godini i da lani nije naplatio četiri milijuna eura. Rekao je i da tvrtka mora racionalizirati poslovanje jer previše troši. Znači, on direktno optužuje stranačkog kolegu. Nama u tom trenutku nije bilo jasno što se događa. Sve što smo govorili godinu i pol dana, oni su jučer potvrdili. 

Direktor Delić je trebao biti ovdje. Ali ovo je krizna situacija. Gledaju kako doći do trećeg mjeseca kada moramo ponoviti Skupštinu. Napravio je uputu da hitno racionaliziraju poslovanje. Cijela tvrtka je stavljena u stanje pripravnosti. Nažalost, ovo je posljedica neupravljanja tvrtkom. Šuta je ugrozio dugoročno poslovanje tvrtke. 

Postoji zakonska obaveza da se usluga ne smije prekinuti. Mi ne znamo što će Ministarstvo u ovom trenutku poduzeti da pomogne tvrtki. Hoće li na silu povećati cijene? 

Ovo je prvi put da je Vodovod u gubitku. Jedna od najboljih tvrtki u Splitu dovedena je gotovo na prosjački štap. Da mi je netko rekao prije dvije godine da će Promet biti svemirski brod za Vodovod, ja mu ne bih povjerovao. 

Povećanje plaća najviše je doprinijelo ovakvom poslovnom rezultatu, 1,4 milijuna eura samo u ovoj godini, i to zato jer su isplaćivane od travnja. Procjena je da ćemo s ovim cijenama vode u sljedećoj godini imati gubitak od 6 milijuna eura', kazao je Kuzmanić.


Vaša reakcija na temu