Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRAMATIČAN BIJEG Bivši Hajdukov igrač uspio se spasiti iz Ukrajine

DRAMATIČAN BIJEG Bivši Hajdukov igrač uspio se spasiti iz Ukrajine

'Hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomogli'

Ivan Pešić, bivši prvotimac Hajduka kojeg je nogometni put odveo u klub Vorskla Poltava uspio se spasiti iz ratom zahvaćene Ukrajine. Nakon 50 sati putovanja, stigao je supruzi i sinu u zagrljaj. Baš na prvi rođendan prvijenca. 

U dramatičnom bijegu ruku pomoći su pružili ljudi koje uopće nije upoznao u životu prethodno, bivši savjetnik splitskog gradonačelnika Marin Babarović i bivši HDZ-ov gradski vijećnik Tomislav Prljević. Zatim gospođe Maja iz ambasade u Ukrajini i Dragica iz Ministarstva vanjskih poslova, ali i ukrajinska policija. Krenimo redom.

Pešić je bio među brojnima koji nisu vjerovali da će zaista zaratiti, s klubom je bio na priprema, prvenstvo se trebalo nastaviti u nedjelju 27.veljače. Rusi su udarili nekoliko dana ranije, u četvrtak ujutro.

- To jutro me ukrajinski prijatelj zvao u 5 sati ujutro da se spremam i da probam naći prijevoz. Još nisam mogao vjerovati, trebali smo imati trening, pozvani smo na stadion i rečeno nam je da idemo doma - prepričao nam je.

Jasno je bilo da situacija ide sve gora, u klubu su nam htjeli organizirati autobus, ali nije bilo goriva dovoljno za toliki put.

- I tada je u Poltavi izgledao život uobičajeno, osim što su bili redovi na bankomatima - govori nam.

Popodne me opet zvao prijatelj da ima dva automobila na raspolaganju i da se poslužimo.

- Nas je deset tako krenulo, sa mnom i jedna žena i dvogodišnje dijete - opisuje.

Krenuli su navečer put Mađarske, vozio je cijelu noć bez stajanja, kako su ceste bile opterećene, a neke i zatvorene, tražili su se alternativni pravci. U jednom trenutku su došli relativno blizu, ali kako su Ukrajinci srušili most zbog straha od ruske invazije s kopna, ponovno su morali tražiti druge puteve.

- Onda nam je, kao u filmu, pukla guma, pa smo je u jedan sat ujutro mijenjali. Oko dva ujutro smo stigli do prijatelja gdje je već bilo smješteno izbjeglica i čekali smo sedam sati ujutro da krenemo dalje. Prije toga su ceste zatvorene zbog policijskog sata - govori u dahu.

Bili su tada oko 200 kilometara daleko od granice s Mađarskom, kako su bile velike kolone, policija ih je pustila gdje se inače nije smjelo. Kada su zaobišli sve prepreke i dom se mogao već osjetiti,  opet su nastali problemi. 

- Mislili smo prijeći pješke granicu, ali nisu nam dali. Tražili smo među ljudima u redu kod koga bi se smjestili da nas samo prevezu, ali ni to nismo uspjeli. Ili su bili puni ili su bili u strahu da se njima nešto ne zakomplicira - priča nam.

Problem je bio u tome što ih Ukrajinci nisu htjeli pustiti jer se smjelo samo 'vozilom', ne i na noge.

Tada su se užarile telefonske linije, od veleposlanstva, do Davora Ive Stiera, Gorana Grlića Radmana, Prljević, Babarović.

- Hvala im svim srcem, te ljude koji su nam pomogli kada je najviše trebalo ne poznajem. Iz Splita je stigao savjet da budem blizu vojnika i da će me zvati. Tako je i bilo, svih deset nas je spašeno jer su nas smjestili u autobus - završio je Pešić.

Navečer je bio u autobusu za Split, na putu najdražima.

Vaša reakcija na temu