Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Društvo Marjan DRUŠTVO MARJAN 'Neshvatljivo i apsolutno neprihvatljivo postupanje pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića'

DRUŠTVO MARJAN 'Neshvatljivo i apsolutno neprihvatljivo postupanje pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića'

Pisali su ministrici kulture

Iz Društva Marjan uputili su dopis ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek zbog, kako kažu, 'neshvatljivog i apsolutno neprihvatljivog postupanje pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića'. 

Prema njihovim tvrdnjama, pročelnik Radoslav Bužančić izdao je potvrde kojima se potvrđuje da su nezakonito izgrađene građevine u zoni 'A' Kulturno-povijesne cjeline Meje (Z-5329) 'izvedene sukladno sustavu mjera zaštite za zonu 'A' Kulturno-povijesne cjeline Meje i posebnim uvjetima koje Konzervatorski odjel utvrđuje u postupku izdavanja lokacijske dozvole'. 


'U prvom slučaju iz 2016. (Klasa: 612-08/16-01/0104; Urbroj: 532-04-02-15/10-16-2 od 13. siječnja 2016.) radi se o nezakonitoj građevini,  pomoćnom objektu 'šupi', izgrađenoj u zoni 'A' Kulturno-povijesne cjeline Meje te u zaštićenom perivoju pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra Kuće Tresić Pavičić (Z-5318).

U drugom slučaju iz 2020. (Klasa: 612-08/20-01/0412; Urbroj: 532-04-02-15/7-20-2 od 25. veljače 2020.) radi se o nezakonitoj građevini ugostiteljske namjene doslovno straćari sklepanoj različitim materijalima, izgrađenoj u zoni 'A' Kulturno-povijesne cjeline Meje te u javnom parku.

Potvrde Konzervatorskog odjela u Splitu izdane su u svrhu ozakonjenja nezakonito izgrađenih građevina u području zone A s najstrožim mjerama konzervatorske zaštite i jednim od najvrjednijih i najosjetljivijih područja splitske kulturne i prirodne baštine?!', stoji u dopisu Društva Marjan.

Nadalje se navodi kako je za oba objekta zajedničko da su nezakonito izgrađeni i to na zaštićenim zelenim površinama unutar obuhvata zaštićenog dijela prirode Park šuma Marjan te unutar  zone 'A'  Kulturno-povijesne cjeline Meje, a jedan od njih ima i rješenje za uklanjanje. 

'Posebno ističemo da se u Rješenju Ministarstva kulture o proglašenju kulturnog dobra Kulturnopovijesne cjeline Meje od 06.10.2014. pod rednim brojem 3. između ostalog navodi:

- Dozvoljena su i poželjna rušenja bespravno izvedenih građevina koje su ocijenjene kao urbani konflikti ili kao neprimjerene urboarhitektonskoj kvaliteti šireg sklopa u kojem se nalaze.

S obzirom na Potvrde koje je izdao pročelnik Radoslav Bužančić znači li to da su ove nakaradne nelegalne građevine, doslovno straćare, sklepane od betona, PVC-a, stakla i željeza, ocijenjene od strane Konzervatorskog odjela u Splitu kao 'primjerene urboarhitektonskoj kvaliteti šireg sklopa u kojem se nalaze'? 

Ne možemo se oteti dojmu da u navedenim slučajevima nije u pitanju nedostatak stručnosti i neznanje te izražavamo osnovanu sumnju da bi se prije moglo raditi o postupanjima opisanim u Kaznenom zakonu', stoji u pismu ministrici. 

Ovo nisu prvi niti usamljeni slučajevi 'neprihvatljivog postupanja pročelnika Bužančića na štetu kulturne baštine Grada Splita', poručuju iz Društva Marjan, podsjećajući kako su se ministrima kulture već opbraćali. 

'Još 2013., postavili smo otvoreno pitanje tadašnjoj ministrici kulture Zlatar Violić 'Što još Radoslav Bužančić mora napravit, a da bude smijenjen?' Poštovana gospođo ministrice, molimo i zahtijevamo Vaše očitovanje o navedena dva slučaja. 

Ukoliko Vaša očekivana i neophodna reakcija, kao i odgovor nama izostanu smatrat ćemo da se opisano postupanje pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu odvija uz Vašu podršku i odobravanje te ćemo u cilju zaštite i očuvanja splitske kulturne baštine biti primorani poduzimati daljnje zakonom propisane aktivnosti', poručuju iz Drušva Marjan ministrici kulture.

Vaša reakcija na temu