Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Društvo Marjan pisalo Plenkoviću: Daljnja devastacija Marjana bit će vaša politička tragedija!

Društvo Marjan pisalo Plenkoviću: Daljnja devastacija Marjana bit će vaša politička tragedija!

Naveli su i da će se obratiti Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) s obzirom na to da su u pitanju projekti financirani EU sredstvima

Društvo Marjan uputilo je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Evo što su mu napisali:

'Poštovani gospodine Plenkoviću, predsjedniče Vlade RH,

vjerujemo kako ste upoznati s pošasti koja je zahvatila Park šumu Marjan i prijeti uništenjem marjanske šume. Ako već ranije nije bilo prineseno vašoj pozornosti, želimo vam reći sljedeće: Marjan je nastao marom i trudom prijašnjih generacija naših sugrađana okupljenih u Društvo Marjan još od davne 1903.; oni su nekad golo i krševito brdo Marjan pretvorili u omiljenu šumu građana Splita, ali i okolice. Koliko je Marjan važan jasno je iz Statuta Grada Splita u kojem stoji: 'Jednako će čuvati i brdo Marjan tako da svako njegovo živo biće, svaki bor, pa i svaki kamen njegov sačuva da bude na ures Gradu i radost onima koji Marjan gledaju ili u njemu hlad i smiraj traže.'

Nažalost, dok posljednjih dana traje borba za spas marjanske šume splitska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom odlučila se na početak realizacije suludih projekata: izgradnje adrenalinskog parka i paintball terena u dvostruko zaštićenom području Park šume Marjan. Da situacija bude bizarnija, ti projekti odvijaju se u okviru EU natječaja 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine', iako navedene aktivnosti nemaju apsolutno nikakve poveznice ni s održivim razvojem prirodne baštine, niti s osnovnom funkcijom marjanske šume koju naši sugrađani doživljavaju kao oazu mira, tišine i posljednjeg utočišta za bijeg iz gradske vreve. 

Kako vama zvuči gradonačelnikovo zaklinjanje u važnost Marjana i tvrdnje kako neće biti gradnje na Marjanu dok je on gradonačelnik, a svega nekoliko dana nakon toga Grad Split pokreće javnu nabavu za građevinski zahvat iskopa jame i izgradnju ograde visine 4 m i dužine 800 m u srcu marjanske šume, na području Bena? Ograde bi površinu izdvojile od javnog korištenja, a koncesionar bi ostvario profit uvođenjem sadržaja koji je potpuno neprimjeren i neprirodan za dvostruko zaštićeno područje PŠ Marjan.

Poštovani predsjedniče Vlade RH, očekujemo i apeliramo da zaustavite ovo bezakonje koje vlada u PŠ Marjan. Ono se jasno vidi kroz zadnja događanja; kroz nebrigu i uništavanje šume; kroz gradonačelnikovo odbijanje jednoglasno donesenih zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita da se upiše posebni pravni režim PŠ Marjan u zemljišne knjige, kao i kroz odbijanje rješavanja pitanja vlasništva.

Ističemo krunski dokaz nebrige: sušenje marjanske šume započelo u kolovozu 2016., a s ozbiljnom sanacijom započelo se tek u veljači 2019. Pitamo se zašto gradonačelnik Opara nije reagirao ranije, unatoč nizu upozorenja. Reagirao je nakon što je zarazom već zahvaćena trećina šume, i to tek nakon tri uzastopna prosvjeda građana Splita. 

Svi navedeni slučajevi su pod istragom DORH-a i zato očekujemo da kao premijer osigurate konačno i dosljedno provođenje zakona RH i na području PŠ Marjan, a kojom upravlja Grad Split putem svoje Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan za koju očito ne vrijede zakoni RH. Društvo Marjan će sa svoje strane poduzeti sve zakonske i pravne mogućnosti kako bi se zaustavili građevinski zahvati štetni za očuvanje prirodne baštine Marjana. Stoga ćemo se obratiti i Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) s obzirom na to da su u pitanju projekti financirani EU sredstvima. 

Nikoga nismo preskočili u našim upozorenjima i prijavama, išli smo po redu i proceduri. Vi ste posljednja vlast kojoj se obraćamo u Hrvatskoj. Daljnja devastacija Marjana bit će vaša politička tragedija – jer vaša stranka i vaš gradonačelnik vode Split, a ignoriranje ovog strašnog problema bit će i vaš ljudski poraz jer nosite dalmatinske gene.'

Vaša reakcija na temu