Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KRAJ: Nisu prošle mjere pomoći koje su predložili vijećnici HDZ-a, zbog kojih su inicirali tematsku sjednicu
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

KRAJ: Nisu prošle mjere pomoći koje su predložili vijećnici HDZ-a, zbog kojih su inicirali tematsku sjednicu

Zasjedanje na temu socijalnih mjera je inicirao HDZ


12.31 - Prijedlozi mjera HDZ-a o pomoći mladim obiteljima, poduzetnicima i umirovljenicima nisu usvojene. Protiv su bili vijećnici Centra.  Vijećnici će pauzu za ručak do redovne sjednice provesti u restoranu Velum. Prvi put nakon što je javnost uzburkao ručak restoranu u Zrno soli.

11.28 - O priuštivom stanovanju referiraju iz Ureda za razvoj grada, šefica Antonija Eremut Erceg te djelatnica Marijana Bronzović.

11.19 - Gradonačelnik je pitanje Jakše Balova koliko će vrtića graditi, s namjerom da pojasni zašto se grade ako Puljak tvrdi da su sva upisana i da ne krše standarde, komentirao da je HDZ-ov vijećnik 'najlošiji učenik'. 

Oporbeni vijećnici su se pobunili na takve gradonačelnikove osvrte, pa je nakon kraće rasprave trenutačno predsjedavajući, Nenad Uvodić, prekinuo povišene tonove uz napomenu da prestanu razne kvalifikacije.

- Je li ovo učionica ili gradska vijećnica? - reagirala je HGS-ova Lidija Bekavac.

Strasti su se smirile, a na kraju je Balov iskoristio da uzvrati Puljku.

- Što se tiče mene, ja nisam najgori učenik, ali vi jeste najgori gradonačelnik - zaključio je HDZ-ov vijećnik.

10.52 - Zelić je pozvala na sačuvanje digniteta Vijeća i da se ne dopuste uvrede na račun oporbenih vijećnika. Zatim je iznijela mišljenje o temi. 

- Dosta je mladih nerado napustilo Split zbog cijene stanova i preselilo u okolne gradove. Nemam poduzetničke sklonosti kao kolega Skoko, koji već treću godinu nije našao niti jedan model za zadržati mlade. Gdje su ideje koje je vidio gradonačelnik putujući po svijetu? Mi smo predložili ideju mjera pomoći subvencija, ako je vama problem što dolazi od HDZ-a, onda se nadam da ćete doći danas s boljom idejom kako zadržati mlade - zaključila je Zelić.

Dodala je i da su iznijeli prijedlog za dnevni boravak  u kotaru Splitu 3, ali su bez odgovora iz Banovine.

HGS-ov Igor Stanišić je i ovom prigodom podsjetio na probleme stanara Vukovarske 81, tzv. škverskog hotela za samce. Puljak je promrsio da nije tema ove sjednice te da rade na tome.

- Kratko i jasno - ustvrdio je gradonačelnik. 

Domazet je rekao da je kratko, ali nije jasno te je ponudio Stanišiću da opet postavi pitanje pisanim putem i da će se pobrinuti za odgovor.

10.38 - Repliku Centrovog Igora Skoke koju je počeo riječima da je prezentaciju radio najgori direktor, prekinuo je Domazet opominjući da ne odgovara Šuti na osobnoj razini, te da je posljednja opomena. Skoko je nastavio kako mjera pomoći od 200 eura obiteljima za najam stana može povećati cijenu ukupno, što se dogodilo i s APN-om. 

Javio se HDZ-ov Marijan Čelan za odgovor Skoki.

- Vi ste Skoko politički kapitalac kojemu su za iznijeti teret malo dvije noge, potrebne su vam barem četiri - rekao je Čelan.

Nisam razumio -  uzvratio je Skoko.

To i je poanta - završio je Čelan.

Šuta je još dodao Skoki da proziva djelatnike javne uprave nazivajući ih uhljebima.

- Pa vi ste bili uhljeb! - poručio je Šuta.

10.25 - Negotićevo izlaganje je komentirao HDZ-ov Tomislav Prljević navodeći da nitko nije rekao da se ne ulaže, ali da se sve odnosi na prethodne odluke. Šuta je pitao Negotića što on misli kao pročelnik kakve su odluke i je li dovoljno. 

Odgovorio mu je Puljak.

- Naša politika je da socijalna ulaganja koja smo povećali za 28 posto usmjeravamo onima kojima treba. Cenzus ima tu svrhu, pomoći kojima zaista treba, ne svima. Vi imate vlast u Županiji, možete ulagati gdje hoćete, evo 1,3 milijuna eura koje imate usmjerite umirovljenicima i starijima - kazao je gradonačelnik Šuti. 

Uzvratio mu je predsjednik najveće oporbene stranke.

- Ja sam gradski vijećnik i borim se za svoj grad. A vi nemojte svoju ingerenciju prebacivati drugima. Rekli ste da nećete podržavati politiku gradnje domova za umirovljenike ... - krenuo je Šuta.      

Ubacio se Domazet prekidajući Šutu da Puljak nije tako rekao te da ne tumači njegove riječi.

10.24  - U Splitu se ipak neće graditi stanovi za najam. Više pročitajte ovdje.

9.49 - Puljak se nakon Šutinog izlaganja obratio vijećnicima. 

- Sazivanje tematske sjednice oko stvari vezanih za proračun nije primjereno. Većina brojki koje ste pokazali ili nisu točne ili su izvučene iz konteksta. Htjeli se prikazati da ne ulažemo u socijalu, što nije istina. Ulažemo više nego dok je HDZ bio na vlasti - naveo je gradonačelnik. 

Puljak je ponovio koliko su ulagali u vrtiće, u socijalu, za poduzetnike...

- Ono čime se bavite vi je da zamaglite oči građanima jer je HDZ upropastio sve što je dotaknuo - zaključio je Puljak izlaganje Vijeću.

Šuta mu je replicirao da se nije osvrnuo ni na jednu mjeru.

- Pokušavate skrenuti temu, vraćate se na svoje poznate mantre. Niste se osvrnuli na konkretne mjere kojih nema. Izdignite se iznad svega i prestanite govoriti da netko krade, nemate dokaza, samo obmanjujete javnost. Treća godina mandata vam je, a nemate niti jedan projekt kojega ste vi počeli. Tehnološki park nema veze s mjerama poduzetnicima, to je počeo Andro Krstulović Opara, a vi nastavljate - uzvratio je Šuta.

Gradonačelnik je nešto dobacio, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet je smirio strasti.

O konkretnim mjerama iz svojih resora izlagat će pročelnici. Prvi je na redu v.d. pročelnik Mario Negotić.

9.26 - Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Tomislav Šuta pripremio je prezentaciju o ulaganjima u mlade obitelji, poduzetnike i socijalu. Vidljiv je, iznio je, pad. 

- Očekujemo da Grad Split stane iza svojih poduzetnika  - kazao je. Naveo je i da su mlade obitelji u fokusu HDZ-a.

- S obzirom na to da se Grad Split nije prijavio na pilot projekt sufinanciranja najma stanova mladim obiteljima i samcima koje je provodila Vlada, očekujemo da gradonačelnik popravi tu grešku i pomaže im s 200 eura mjesečno - nabrajao je Šuta. 

Nadalje je nabrojio sve mjere koje su predložili, od vrtića, škola do umirovljenika. Naglasio je i kako je Grad Split jedini koji nije isplatio uskrsnice svojim umirovljenicima. Tražit će da se odmah jednokratno isplati 100 eura umirovljenicima s primanjima do 500 eura.

9.11 - Počela je prva od dvije sjednice Gradskog vijeća Splita. Na prijedlog Lidije Bekavac održana je minuta šutnje za sve pogiule hrvatske branitelje.

RANIJE OBJAVLJENO:

Gradski vijećnici zasjedat će danas dva puta. Prvo se okupljaju u devet sati radi tematske sjednice sazvane na inicijativu HDZ-a pa će po završetku nastaviti s redovnim zasjedanjem gdje će raspravljati o malo manje od 30 točaka dnevnog reda među kojima je najvažniji rebalans. Izdvojimo i da će Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske vijećnicima referirati o stanju sigurnosti u Splitu. Što se tiče tematske sjednice, 'Mjere pomoći za mlade obitelji, poduzetnike, umirovljenike i socijalu', HDZ-ovci su pripremili zaključak što traže od gradonačelnika Ivice Puljka

Ukratko, traže jednokratnu pomoć za kupnju školske i sportske opreme, 330.000 eura. 

Povećanje sredstava iz Odluke o socijalnoj skrbi za 7 posto, što uključuje sufinanciranje jaslica i vrtića, naknade za novorođenu djecu, sufinanciranje prehrane za učenike u cjelodnevnom boravku, za što je potrebno  245.000 eura. 

Ukidanje mjesečnog praga za korisnike osobne invalidnine, kao i cenzusa za ostvarivanje naknade korisnika osobne invalidnine, usklađivanje sa Zakonom o socijalnoj skrbi. Prijedlog je, napominju, već prihvaćen od strane Socijalnog vijeća.

Zatim, zahtijevaju besplatni javni prijevoz za osobe s invaliditetom. 

Predlažu gradonačelniku i da prilikom izrade proračuna za 2024. godinu uvrsti i dnevne boravke za umirovljenike u gradskim prostorima, što bi stajalo oko 350.000 eura. Traže i da se 300.000 eura osigura za adaptaciju i prenamjenu prostora u gradskom vlasništvu u vrtiće. Mjere koje predlažu su predstavili javnosti, tražili su na ranijoj sjednici da se o njima raspravi kao točki dnevnog reda, ali su odbijeni. Potom su skupili potpise za održavanjem tematske na kojoj će ih elaborirati.

Vaša reakcija na temu