Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EKSKLUZIVNO: Pročitajte dopis Ministarstva zaštite okoliša o radovima na Marjanu za koji javnost nije znala

EKSKLUZIVNO: Pročitajte dopis Ministarstva zaštite okoliša o radovima na Marjanu za koji javnost nije znala

Dokument je gradonačelnik dobio u ožujku

 U posjedu smo dokumenta koji, izgledno, kompromitira radove na Marjanu. Uspjeli smo ekskluzivno doći do onoga što piše o nadzoru inspekcije zaštite prirode. O tome  je govorio tijekom sjednice i Mostov Ante Čikotić.

Gradonačelnik Andro Krstulović je poslije medijima kazao da je 'indikativno kako netko zna za prijavu jednog inspektora koja nije sastavni dio procesa'. Gradonačelnik je, dakle, problematizirao kako se zna za to, a ne što piše.

Piše kako je inspekcija zaštite prirode 08. ožujka izvršila nadzor sanacije park šume 'Marjan' od potkornjaka te utvrdila koji su radovi izvedeni.

- Nadzorom je utvrđeno također da je posječeno više od pola stabala koja nisu doznačena. Probivene su tri prosjeke za rad žičare koje su udaljenje međusobno oko 75 metara te su položene okomito na smjer nagiba terena čime će neosporno doći do erozije šumskog tla u ionako skromnim stanišnim uvjetima. Radovi se izvode tzv. 'stablovnom metodom' (izvlači se cijelo stablo iz šume na cestu) što znači da se prilikom izvlačenja stabala uništava svo raslinje koje mu se nađe na putu i oštećuje šumsko tlo. Uništavanjem niskog raslinja povećava se mogućnost od erozije i usporava se sukcesijski prelazak šume u klimazonalnu vegetaciju autohtonih vrsta drveća.
Prosjeke za žičare su probivene u smjeru dominantnog vjetra  bure i sjeverca što u kombinaciji s već razbijenim šumskim sklopom, uslijed sušenja od strane potkornjaka, može uzrokovati značajne štete uslijed djelovanja vjetra. Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan nije dostavljen nikakav elaborat izvođenja radova kao niti jedan drugi dokument koji pobliže opisuje karakter, vrstu i metodologiju izvođenja radova, ugovorene količine, rokove, sustav uređenja zaštite na radu, procjenu utjecaja na okoliš i ostale detalje koji definiraju započeti radni proces - stoji u dokumentu.

Jednako dramatično i završava:

- S obzirom na navedeno, molim da mi  dostavite osobu koja je odgovorna za stručnost obavljanja sanacije park šume 'Marjan', naručitelja radova i nadzor. Napominjem da je pustošenje šuma kazneno djelo temeljem članka 209. Kaznenog zakona.


Vaša reakcija na temu