Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Euro izgubio čak 17,5% vrijednosti - zašto Hrvati i dalje štede u njemu?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Euro izgubio čak 17,5% vrijednosti - zašto Hrvati i dalje štede u njemu?

Cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8,3% godišnje

Euro, valuta koju Hrvatska uskoro uvodi, od početka 2021. godine do danas izgubio je više od 17,5% svoje vrijednosti izražene u američkom dolaru, vodećoj svjetskoj valuti. Euro je tako pao ispod pariteta s dolarom što znači da jedan euro vrijedi manje od jednog dolara, dok je prije manje od dvije godine euro vrijedio 1.20 dolara, što je ukupni pad od 17.5%.

Uz to, rekordna inflacija koju bilježi eurozona dodatno umanjuje vrijednost europske valute jer je za određeni iznos u eurima moguće kupiti sve manje proizvoda i usluga koje drastično poskupljuju. Uz euro, jednako je pogođena i svaka druga valuta koja je za njega vezana, poput hrvatske kune koja također bilježi veliki pad vrijednosti kroz inflaciju i pad tečaja s dolarom.

No, to i dalje nažalost ne sprječava hrvatske štediše da svoju štednju nastavljaju držati u obliku novca, bilo da se radi o gotovini (eurima i kunama) ili pak na bankovnom računu. Stručnjaci upozoravaju kako držanje cijele ušteđevine u novcu umanjuje njenu ukupnu vrijednost i da je potrebno diverzificirati štednju, a rastući broj štediša okreće se investicijskom zlatu kao isplativoj dugoročnoj štednji otpornoj na inflaciju.

Zlatne poluge i zlatnici kao isplativa štednja

U situaciji u kojoj kune i euri vrijede sve manje, zbog čega nisu pogodni za dugoročnu štednju, štediše u svijetu, ali i u Hrvatskoj, sve se više okreću drugim, isplativijim oblicima štednje otpornim na inflaciju. Najpopularniji takav oblik štednje je ulaganje u investicijsko zlato - zlatnike i zlatne poluge u fizičkom obliku koji su tradicionalni način očuvanja vrijednosti u dugom roku. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u zlato jest visok prinos kojeg takva vrsta štednje donosi. 

Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8,3% godišnje, što je značajno više od prosječne stope inflacije u istom periodu te većine drugih oblika štednje i ulaganja. Kada se takav prinos usporedi s mizernim kamatnim stopama na štednju koje banke trenutno nude, postaje jasno zašto je zlato sve popularnija štednja u doba inflacije. 


Cijena zlata ne raste ujednačeno, već je kroz povijest uvijek najviše rasla u ekonomski nestabilnim vremenima, to jest u vremenima visoke inflacije i recesije. Primjer takvog perioda je Velika recesija koja je započela 2008. godine i za čije je vrijeme cijena zlata narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u ovaj plemeniti metal donijelo pozamašan prinos. U isto to vrijeme, dionice i većina drugih oblika ulaganja bilježili su velike gubitke. S obzirom na to da je nova recesija pred nama, mnogi očekuju velik rast cijene zlata u sljedećih nekoliko godina.

Investicijsko zlato - neoporeziva, likvidna i sigurna štednja

Osim što nosi visok prinos, investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika ima i druge prednosti koje ga čine privlačnom alternativom za sve koji svoje kune žele zamijeniti u isplativiji oblik imovine. Ulaganje u zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje pojedincu, bez obveza prema državi.

Također, investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina koju je moguće unovčiti bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Štediša tako vrlo brzo može doći do gotovine, ako mu ona zatreba, a prosječna razlika između kupovne i otkupne cijene zlata od oko 2% višestruko je manja od prosječnog prinosa koje zlato nosi, što ga čini vrlo isplativim ulaganjem. 


Kako započeti sa štednjom u zlatu?

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskog zlata te ovlašteni distributer najpoznatijih švicarskih, njemačkih i austrijskih kovnica zlatnih poluga i zlatnika. Centar Zlata svoje poslovnice ima u najvećim hrvatskim gradovima, a kupnju je moguće obaviti i preko internetske trgovine uz razne vrste plaćanja, uključujući gotovinu, bankovne transakcije i kriptovalute.

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces, a kupljeno zlato ulagač može odmah preuzeti, bez dugog čekanja na isporuku.. Centar Zlata klijentima također nudi i opciju besplatne pohrane kupljenog zlata u sigurnim sefovima, kao i 100% osiguranu dostavu zlatnika i poluga na kućnu adresu.

Ne čekajte da inflacija pojede i vašu štednju, već novac prebacite u investicijsko zlato - sigurno utočište u nesigurnim vremenima!

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a ponudu investicijskog zlata možete pogledati klikom OVDJE.

Vaša reakcija na temu