Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO: Konferencija 'Participacija osoba s invaliditetom u političkom životu' u splitskom SPINIT inkubatoru

FOTO: Konferencija 'Participacija osoba s invaliditetom u političkom životu' u splitskom SPINIT inkubatoru

Danas postoji veliki broj prepreka s kojima se svakodnevno suočavaju i na koje nailaze

U organizaciji Hrvatske akademske zajednice Split održana je konferencija pod nazivom 'Participacija osoba s invaliditetom u političkom životu' u SPINIT inkubatoru Sveučilišta u Splitu. Raspravljalo se o uključivosti pojedinih kategorija osoba s invaliditetom u političke procese u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama EU te se počevši od temeljnog načela demokracije, Povelje o ljudskim pravima i Ustava RH da je pravo 'birati i biti biran' u poseban fokus stavilo pitanje o primjeni te činjenice na osobe s invaliditetom.

Konferenciju je otvorio Hrvoje Raos, nacionalni dopredsjednik Hrvatske akademske zajednice istaknuvši kako tema participacije osoba s invaliditetom u politici nije dovoljno aktualizirana i osviještena u javnosti, no da je njena važnost iznimno bitna. Također, napomenuo je da je upravo integracija iskustava i vizija različitih osoba s invaliditetom, odnosno njihov glas i njihove potrebe razlog organizacije konferencije.

Danas postoji veliki broj prepreka s kojima se svakodnevno suočavaju i na koje nailaze osobe s invaliditetom, a jedna od njih je i infrastrukturna neprilagođenost biračkih mjesta osobama smanjene pokretljivosti. U programu konferencije poseban se fokus stavljao na trenutno stanje u Gradu Splitu, Hrvatskoj i zemljama članicama EU koje su analizirali i komentirali relevantni i uvaženi sugovornici konferencije s ciljem ohrabrenja osoba s invaliditetom u njihovom aktivnom sudjelovanju, kako u svakodnevnom životu, tako i u političkom te njihovom ostvarivanju temeljnog demokratskog načela 'birati i biti biran'.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić u svojem je predavanju Moja iskustva kao saborske zastupnice s invaliditetom govorila da uključenost osoba s invaliditetom u politiku i njezine procese znatno ovisi o njihovih željama i mogućnostima, ali i o željama političkih stranaka da na svojim izbornim listama imaju osobu s invaliditetom. Istaknula je da osobe s invaliditetom strankama mogu donijeti nova saznanja i poglede iz iskustva te da stranke moraju i trebaju imati definiranu viziju uvrštavanja takvih osoba u svoje redove i politički rad.

- Smatram da osobe s invaliditetom svakako trebaju sudjelovati u političkom životu, jer oni su poistovjećeni i saživljeni jedni s drugima te bolje i kvalitetnije doprinose boljitku u stranačkom radu zbog svojeg iskustva i znanja o tome što treba osoba u kolicima i osobama s poteškoćama vida i sluha - izjavila je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, održao je predavanje pod nazivom 'Uključenost osoba s invaliditetom u politiku', tijekom kojeg je spomenuo da su se EU i zemlje članice obvezale potpisanom konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom poboljšati socijalni i ekonomski položaj te standard života osoba s invaliditetom. Nadovezujući se na to, istaknuo je da se primjena potpisane konvencije primjenjuje u svakoj zemlji na različit način jer se, bez obzira na iznimnu političku volju, dolazi do raznih složenih problema i objektivnih ograničenja, poput financija zbog čega nekada rezultati znaju kasniti. Posebno se osvrnuo na djecu i mlade osobe s invaliditetom čije je obrazovanje izloženo svakodnevnim izazovima i traumama zbog nerazumijevanja vršnjaka, profesora i okoline te da je to bilo posebno vidljivo tijekom pandemije COVID-19.

Jedno od predavanja na konferenciji održala je i Petra Jelavić Čičić, članica Udruge za promicanje hrvatskog znakovnog jezika - 'ZNAKujmo svi' u kojemu je sudionicama govorila o dostupnosti predizbornih kampanja i televizijskih sučeljavanja osobama s oštećenim sluhom te je iz vlastitog iskustva isticala pozitivna i negativna situacije s kojima se susrela. Ines Hlevnjak, koordinatorica za međunarodne suradnje u Hrvatskom savezu slijepih sudionicima je približila i objasnila kako glasaju slijepe i slabovidne osobe u zemljama Europske unije. 

Ante Škrobica, potpredsjednik HAZ Split dotaknuo se biračkih mjesta u Gradu Splitu i njihovom arhitektonskom (ne)pristupačnošću, dok su Stjepan Škojo i Ivan Bogdanović održali predavanje Stranka osoba s invaliditetom. Da ili ne?

Na konferenciji je sudjelovala i Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu koja je naglasila da u Europskoj uniji živi 87 milijuna osoba s invaliditetom i da 37% osoba starijih od 15 godina imaju ozbiljna senzorna oštećenja te izjavila da 'u političkom prostoru Republike Hrvatske postoji i ima mjesta za osobe s invaliditetom. Osobe s invaliditetom moraju biti uključene u donošenju odluka na svim razinama i svi građani zaslužuju da im ljudska prava budu zajamčena, posebice u ovim kriznim vremenima. Možemo biti ponosni što je do sada učinjeno u pogledu osoba s invaliditetom te Republika Hrvatska može biti primjer drugim zemljama članicama EU'.

- Zahvaljujem svima koji su pridonijeli organiziranju ovoga važnog projekta, kao i svima koji su se odazvali svojim prisustvom. Nadamo se pozitivnom ishodu i odjeku ove konferencije s koje su poslane mnoge argumentirane i konstruktivne poruke - istaknuo je Hrvoje Raos, nacionalni dopredsjednik Hrvatske akademske zajednice, u završnom govoru.

Vaša reakcija na temu