Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO JEDNE OD MILIJUN: Dvije sestre školarke razvijaju igrice, već su na Google Storeu!

FOTO/VIDEO JEDNE OD MILIJUN: Dvije sestre školarke razvijaju igrice, već su na Google Storeu!

'Najteži dio programiranja je upravo game developing, a one su uspjele'

Za laptopom, svaka u svom dijelu sobe, sjede dvije sestre, 12-godišnja Maša, učenica šestog razreda osmoljetke Split 3, i 15-godišnja Maja Ivandić, koja pohađa prvi razred MIOC-a. Lete prsti po tastaturi, na ekranu milijun 'čudnih' brojeva i slova, razumljivih njima, jasno. Tipka za okret, zvuk, otvaranje, hvatanje...i tako danima i tjednima, dok nisu razvile igricu. Svaka svoju. Skroz različitu, jedna 'adrenalinska', 'The Galactic Spark Mission', Mašina i druga 'mistična', Locked, koju je razvila 15-godišnja Maja.

- Kad su i njih dvije različite osobnosti - smije se mama Marina.

Igrice su na Google Play Storeu nakon što su prošle niz provjera. Zvuči jednostavno, kao priča iz filma sa sretnim završetkom. Ne vidi se pozadina, trud, volja, pokušaji - pa ponovno. I nama, laicima je sasvim nejasno kako. Kao i svima koji igraju igrice, ne razmišljajući koliko iza svakog zvuka stoje sati i sati rada ako želite savršenstvo. Primjerice, da se zvuk uključi kada idete prema jezeru, a nema ga kad se vraćate. Ponovimo, djevojčice su programirale igrice koje se mogu 'skinuti' s Google Storea.

- Imala sam taj cilj u glavi, napraviti igru dobru za Play Store. A sljedeći mi je bio da bude dovoljno dobra za sve vrste androida, da ne 'zapinje' neovisno o kvaliteti mobitela - opisuje Maja kao da se radi o najlakšem potezu na svijetu. 


A sve i jest počelo lako i jednostavno, Maja se uključila u tečaj koji je organizirala Aspira. Učila je osnove, igrala se i razvijala ljubav. Na kraju je tata Marin došao po diplomu, jer je Maja imala test iz matematike. Kada su čuli na tečaju da je Maja školarka, ostali su zatečeni. Shvatili su o kakvom se daru, znanju i inteligenciji radi. Nije prošlo dugo vremena, i mlađa sestra Maša se zainteresirala. Roditelji su pustili, kako pošteno priznaju, ne razumiju se u programiranje ni čari računarstva, ali ako djeca vole, neka se ispune. Ispostavilo se na kraju da su roditelji dvije male (informatičke) genijalke. I naprosto ih potiču u razvijanju ljubavi omogućavanjem 'gamerskih' laptopa ili kompjutora.

- To je jedino što možemo - smiju se roditelji. Razumijemo ih, jer dok slušate Mašu, primjerice, dok govori o 'skriptama', programima, sistemima kako se razvijaju da bi svaka kombinacija bila savršena, radujemo se s njom i sestrom. Prenosi strast, ali mi ne razumijemo. Pod svoje mentorstvo ih je uzeo Antonio Gorišek, programer koji je vodio tečaj na kojem je bila Maja.  Da bajka iz suvremenog svijeta zaista bude zaokružena, potrudio se Gorišek. Tečaje i mentorstvo, koje se trenutačno odvija online jer je u Zagrebu, odrađuje s dvjema sestrama besplatno.  Prepoznao je tko su. 'Samo rijetki nađu rijetke', da citiramo poznate stihove. 

- Rijetkost je što su njih dvije uspjele. Možda jednog dana budemo radili zajedno, nevažno, moj je jedini motiv bio podržati ih jer ovakav talent i dar su čudo. Najteži dio u programerskom svijetu je upravo game developing, a one uspijevaju. Nemate mnogo 'gaming' programera. Razlog je jednostavan - zahtjevno je i traži puno truda i cjelokupno znanje, od grafike, zvuka, 3D simulacije, a apsolutno sve mora biti savršeno. Sve što zamislite, morate znati programirati - obrazlaže nam altruist Antonio.


Majini prijatelji su bili oduševljeni kada im je poslala igricu koju je razvila.

- Najbolji su mi 'korektori', haha.  Kad provjeravam igricu isti mi je film u glavi kao i kad sam radila. Prijatelji naprave sto drukčijih poteza i uvide brzo ako nešto nije kako treba - priča Maja.

Dok gledamo na velikom ekranu Mašinu igricu, govori nam da je ona više ne igra.

- Samo gledam ima li koja greška, haha. Ne mogu se opustiti - smije se.

Umori provjeravanje, trenutak kad mislite da ste gotovi i obuzme vas veselje, a onda vidite neki detalj, pa biste htjeli bolje i bolje...

Obje su odlične učenice, kažu da im i programiranje omogućava lakše učenje. Sve automatski ide na svoje mjesto, u 'svoj škafet u glavi'. Vjerojatno tako radi logički, programerski i zaigrani mozak...

Kao zanimljivost spomenimo da niti jedna sestra nije ovisna o mobitelu, niti provode vrijeme bespotrebnim 'skrolanjem' i objavama na društvenim mrežama. Mobitel je sredstvo, ne cilj. A roditelji? Primjer su kako stati iza svoje djece, ne gurati svoje ambicije i projicirati vlastite želje, iako to što pomladak radi i ne razumijete pretjerano. Vidjeti zadovoljstvo u njihovom izboru je najdragocjeniji rezultat. 

Za kraj, možete pogledati kako izgleda rješavanje informatičkog problema i osjetiti dašak ljepote. A možete se uvjeriti i sami kako izgleda 'čudo s Mertojaka' i zaigrati igrice, evo linkova: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.MPProductions.GalacticSparkMission

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.MPProduction.Locked.





Vaša reakcija na temu