Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Pokrenut BizLabJunior: 'Učenike povezujemo s tvrtkama koje su perjanica gospodarstva u Dalmaciji'

FOTOGALERIJA Pokrenut BizLabJunior: 'Učenike povezujemo s tvrtkama koje su perjanica gospodarstva u Dalmaciji'

Poslovnu akademiju provodi Ekonomski fakultet u Splitu s Cemexom, sudjeluju i AD Plastik, Tommy, Stella Croatica i OTP banka

Svečano je otvoren BizLabJunior, nova poslovna akademije za mlade lidere na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Okupio je učenike viših razreda osnovnih škola iz Kaštela i Solina - OŠ kneza Mislava, OŠ don Lovre Katića, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ kraljice Jelene.

Projekt BizLabJunior provodi Ekonomski fakultet u Splitu, uz podršku glavnog partnera - tvrtke Cemex Hrvatska. Kroz ovaj inovativni program mladi će imati priliku stjecati ključna znanja i vještine iz područja održive ekonomije, financija, poduzetništva, menadžmenta, marketinga i digitalizacije, osposobljavajući se za suočavanje s izazovima modernog društva i tržišta rada.

'Ekonomski fakultet, uz to što je najveća sastavnica Sveučilišta u Splitu, jedna je od institucija u Hrvatskoj s najatraktivnijim studijima, što predstavlja uspjeh kako svih zaposlenika tako i cijele zajednice koja daje svoj doprinos. Pokušava promovirati izvrsnost u znanstvenom i nastavnom radu prema međunarodnim kriterijima, no primarno smo ponosni na njegovu ulogu u zajednici. Ne zadržava se, dakle, samo na sudjelovanju u brojnim stručnim projektima, već bilježi i one usmjerene mladima. Vjerujemo u društvo koje počiva na znanju jer samo takvo može biti odgovorno i bolje', kazao je dekan EFST-a izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra

Član uprave i direktor prodaje Joško Težulat istaknuo je kako Cemex prepoznaje potrebu za edukacijom, odnosno kako je mladima potrebno pružiti elementarna znanja o ekonomiji, financijama kako bi ih se 'životno usmjerilo'. Naveo je kako se tvrtka može pohvaliti nizom programa kojima dostiže taj cilj, uključujući one stipendijske.

'Primjerice, na tjednoj bazi imamo posjete studenata iz cijele Europe. Uz to što oni nešto kod nas nauče, mi kroz njihove oči gledamo u budućnost. Naprosto se percepcije mlađih generacija u odnosu na naše mijenjaju pa nam je zadatak pomiriti ih. Nadam se da je ova generacija polaznika akademije prvi korak koji ćemo napraviti u ovoj priči te da će uslijediti puno onih koje će nam pomoći da naše okruženje bude puno ugodnije mjesto za živjeti, stanovati i raditi', iznio je.

Prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić i izv. prof. dr. sc. Sandra Pepur voditeljice su projekta. Poručile su okupljenim učenicima kako je ekonomija izrazito važna u razumijevanju njihove okoline te kako će im uvelike koristiti razumijevanje modela poslovanja tvrtki. 

Poseban su aspekt ovog projekta upravo posjeti renomiranim mentorskim organizacijama - Cemexu Hrvatska, AD Plastiku, Tommyju, Stelli Croatici i OTP banci. Učenici će dobiti jedinstven uvid u stvarne poslovne procese te praktičnim iskustvima razviti inovativne ideje koje će na koncu predstaviti na natjecanju iz održivog poduzetništva.

'Sudjelovanjem u stvarnim poslovnim situacijama i posjetima lokalnim poduzećima učenici će stjecati praktične uvide u poslovne operacije, što će potaknuti dublji interes za rješavanje društvenih i poslovnih izazova. Program pruža izvanrednu priliku za rano uspostavljanje kontakata s potencijalnim poslodavcima i razvoj poduzetničkog duha, čime se povećavaju njihove buduće mogućnosti zapošljavanja i financijske samostalnosti', naglašeno je na Ekonomskom fakultetu.

Okupljenima se obratio i ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać Đuro Baloević, ukazavši im kako su privilegirani zato što imaju mogućnost edukacije kojom će usvojiti niz novih znanja koja će im koristiti cijeloga života. Naznačio je kako će se pritom susresti s nekim od najznačajnijih gospodarskih subjekata na području Splitsko-dalmatinske županije.

'S Cemexom surađujemo više od 20 godina na vrhunskim tehnološkim projektima. Ovo je ogroman iskorak u područje koje ranije nismo pokrivali. Nadam se da ćete na kraju ove edukacije moći samostalno kreirati poslove i uvjeren sam da će dio vas postati pravi lideri, odnosno menadžeri. Vi ste naša budućnost', izjavio je.

Svečanosti je nazočio i Igor Stanišić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije. Smatra kako je ova poslovna akademija odličan primjer kako poduzetnici, škole, akademska i lokalna zajednica mogu ostvariti pozitivnu suradnju.

'Ovo je jedna od prvih aktivnosti kroz koje se visokoškolske institucije povezuju s osnovnim školama - obično gradimo veze poslijediplomskih studija i tvrtki. Hvale je vrijedno što su ravnatelji, pored svih obveza koje imaju, odlučili dio svog vremena posvetiti našoj budućnost, našoj djeci s Ekonomskim fakultetom i tvrtkama koje predstavljaju perjanicu gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije', nadovezao se prorektor za infrastrukturu Sveučilišta u Splitu prof. dr sc. Nikša Jajac.

Na koncu svečanosti - a pred početak učenja - učenicima su uručeni njihovi prvi indeksi. Kako je to izgledalo, provjerite u priloženoj fotogaleriji. 

Vaša reakcija na temu