Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO: HEROJI GLINE Malo poznata priča o ljudima koji su držali na životu stanovnike nakon potresa

FOTO/VIDEO: HEROJI GLINE Malo poznata priča o ljudima koji su držali na životu stanovnike nakon potresa

Splićanin je među veličanstvenima

Od Silvestrovog na terenu u Glini je Splićanin Robert Stipčević. Krenuo je pomoći ljudima stradalima u potresu i s ekipom, Lukom, Martinom, Frankom i Vinkom koje zapravo tek upoznaje na terenu, je dao srce i dušu. Podignuli su šator, brinu o ljudima, organiziraju kuhanje i dostavu...

Teško je sve pobrojati što radi vrijedna ekipa koja se cijelo vrijeme odbijala naslikavati. I pomogli svima, baš svima u Glini.

- Prvi dan je ekipa iz Zadra iz male kamp kućice pripremila više od 500 obroka dok se šator dizao, održavali su doslovno sedmicu dana na životu Glinu - prvo nam je kazao nesebični Robert.

Neka ostanu zapisana imena dobrih ljudi, prije nego odu iz mjesta kojemu su sebe dali. Redom to su uz Roberta, Vinko i Ante Smokrović, Franko Jadrošić, Luka Lerga, Martino Kovačić, Božidar Vedrić, Danijel Špiljak, Grgo Vulesica, Miro Radobunjac, Tomislav Muranić, Stipe Buterin, Dario Kapović, Nataša Grgec, Rozana Itković, Marko Ivanac, Manda Sedlo, Eržebet Buconjic, Josip Strnak, Marija Gazić i Maja Milić.

Kolika je ljudska dobrota, pokazuju i dva momka s Filipina, Rudy Musni i EEpfehc Sanre, inače na radu u Medulinu. Robert nam je poslao njihove fotografije i opisao kako su došli.

- Vidjeli su što se događa, pitali su šefa godišnji odmor da bi pomogli jer i Filipinima je pomoć stizala kada su imali prirodnu nepogodu. Šef ih je pustio, čak platio kartu do Gline - kaže nam Robert.

S vrijednim Splićaninom smo puno pričali, opisivao nam je sudbine ljudi, teško je sve pretočiti u riječi, izdvojit ćemo tek jedan potresno bolan opis. 

- Pričam s čovjekom od 84 godine, plače, a nema suza. Kako ćeš ga utješiti...Kako ćeš mu reći da će plaćati obrok ubuduće - tužan je Robert.

Za par dana bi, naime, trebao stići Pleter i preuzeti kuhanje. Uz to, nitko iz ove firme nije došao službeno do početne petorke i pričao s njima, da olakšaju prijelaz.

 Dva tjedna ova ekipa hrani i brine o stradalima, a onda je, umjesto zahvale, stiglo diskreditiranje iz vrha vlasti i navode kako je Crveni križ sve organizirao. Nije mogao vjerovati. Ne zna ni kako će ubuduće ljudima biti s prelaskom na drugu kuhinju, brine se, stalo mu je do bola.

-  Toliko smo razočarani, tu smo, a nigdje smo - kaže Robert koji udarnički s ekipom još službeno dva dana brine o stanovnicima.


Vaša reakcija na temu