Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Galerija Meštrović skuplja novac za otkup neprocjenjive skulpture - Rimska Pietà

Galerija Meštrović skuplja novac za otkup neprocjenjive skulpture - Rimska Pietà

Unuk slavnog kipara želi je prodati za 2,3 milijuna kuna

Galerija Meštrović uskoro bi mogla ostati bez neprocjenjive skulpture - Rimska Pietà. Naime, unuk slavnog kipara Stjepan Gabriel Meštrović skulpturu je odlučio prodati po cijeni od 2,3 milijuna kuna, a Muzeji Ivana Meštrovića odlučili su pokrenuti kampanju za prikupljanje donacija za otkup skulpture. 

Inspiriran Michelangelom, Meštrović je božansku dramu, prisutnu u sceni Pietà, želio prenijeti u ljudsku dramu duboko proživljenu kroz zatvorsko iskustvo. 


Prema umjetnikovoj želji, nikada nije prema ovome predlošku izrađena skulptura u drugome materijalu. Uz gipsani odljev koji je izrađen za Zavod sv. Jerolima u Rimu 1960., postoje još skulpture u mramoru i bronci. Brončana Pietà nalazi se u Vatikanskim muzejima, a skulptura od carrara mramora je u bazilici Svetog Srca na Sveučilištu Notre Dame, Indiana, SAD. Mramorna Pietà je 1955. premještena u Indianu iz njujorškog Metropolitana gdje je bila izložena od 1947. godine.

- Za sada je sakupljeno 83.401,47 kuna. Muzeji Ivana Meštrovića pokušavaju učiniti sve što je u njihovoj moći da skulpturu zadrže u Galeriji, na mjestu na koje ju je poslao sam umjetnik, no primorani smo tražiti pomoć javnosti jer nismo sami u mogućnosti otkupiti predmetnu skulpturu i tako je učiniti zauvijek javnom - poručuju iz Muzeja Ivana Meštrovića.

Vaša reakcija na temu