Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GDJE SU PAPIRI O SANACIJI MARJANA? 'Gradonačelnik kaže da nam nije mogao dati dokumente jer ih DORH i policija istražuju'

GDJE SU PAPIRI O SANACIJI MARJANA? 'Gradonačelnik kaže da nam nije mogao dati dokumente jer ih DORH i policija istražuju'

'Ispada da je 27.000 stabala posječeno bez propisanog načina', kaže Srđan Marinić iz Društva Marjan

Oporbeni gradski vijećnici Ante Čikotić i Nenad Uvodić te Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan, danas su posjetili gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu. Već duže vrijeme traže materijale o sanaciji Marjana. Ugovor s izvođačem radova Matima projectom, račune za prodaju drvne mase, potvrde o pravilnom zbrinjavanju… Tražili su pa ništa nisu dobili ili su dobili, ali nešto što nisu tražili. Šutnja Banovine u najkontroverznijem projektu aktualnog gradonačelnika te izvidi koje provode DORH i policija zbog kaznene odgovornosti za neadekvatne i zakašnjele mjere protiv potkornjaka, uništenje tisuća stabala, višemilijunsku štetu i nezakonitu sanaciju, dolila je ulje na vatru i podgrijala sumnje da se na Marjanu nije radilo po zakonima i propisima. 


Nakon razgovora koji je potrajao pola sata, trojka se obratila novinarima. 

'Moja definicija oporbe je da vlast učini boljom. Danas smo ispunili tu definiciju. Prezentirali smo naše probleme. Dobili smo čvrste garancije da ćemo dobiti odgovore na konkretna pitanja i da će se ubrzati aktivnosti na Marjanu vezano za sva pitanja koja su ostala neodgovorena. To je dobro. Učinili smo da se procesi kataliziraju, da oni više i bolje rade. To je bila nekakva svrha ovog sastanka i to je, rekao bih, urodilo plodom. Dobio sam čvrsta obećanja da će mi se danas odgovoriti na pitanja', kazao je Ante Čikotić iz Mosta. 

Anomalije u proračunu 

Postavio je i pitanje vezano za financiranje sanacije Marjana. Isprva je bilo predviđeno 4 milijuna, a sada je taj iznos skočio na osam milijuna. Čikotić smatra da građani Splita ne bi trebali pokrivati troškove sanacije jer je riječ o državnoj šumi i odgovornosti Hrvatskih šuma. 

'Zatražio sam pojašnjenje za anomalije koje su se pojavile u prijedlogu proračunu vezano za financiranje koje je nama sporno. Mi mislimo da Grad Split ne bi trebao financirati osam milijuna kuna jer je to obveza Hrvatskih šuma. Neka plate oni koji bi trebali gospodariti. Drugo su ugovori s izvođačem radova Matima projectom i dokumenti o zbrinjavanju. Imamo opravdane sumnje da je bilo netransparentnosti i moguće korupcija. Sada čekamo ugovore da vidimo. Gradonačelnik je rekao da nije do njega, nego do službi', kaže Čikotić. 

MOST neće podržati rebalans proračuna. 

'Nećemo biti za rebalans proračuna zbog čitavog niza razloga. Od nezakonitosti na Marjanu do ostalih stvari. Gradonačelnik uvjerava u transparentnost, sada ćemo vidjeti što piše u odgovorima', kazao je Čikotić. 

'Šutnja nije temelj za povjerenje'

Nenad Uvodić iz stranke Pametno je tražio materijale sa Stožera Civilne zaštite vezano za raspravu o Marjanu. Zapisnik je dobio, ali u njemu nema ništa o Marjanu.   

'Oni uopće nisu prepoznali da su napravili previd i da taj materijal nisu dostavili. Zapisnik sa Stožera ne sadrži nikakve diskusije. Obvezali su se da će zatraženi materijal dostaviti do ponedjeljka i da je riječ o čistom previdu. Međutim, upozorio sam ih da toliko previda ima, da imamo tematske sjednice bez dostavljenih materijala i da ta njihova šutnja kojom grade priču oko Marjana jednostavno nije dobar temelj za međusobnu suradnju i povjerenje', kaže Uvodić. 

'Postupanje DORH-a i policije bilo je opravdano'

Za razliku od gradskih vijećnika, Društvu Marjan danas su poslani traženi dokumenti o prodaji drvne mase te izvještaj tvrtke koja je radila nadzor radova na Marjanu.   

'O izvješćima smo razgovarali 26. rujna, rečeno je da će nam biti dostavljeno mailom. Tek nam je danas dostavljeno. Uočio sam 13.195 posječenih kubika, 39.000 stabala, što je ogromna razlika u odnosu na dokument Javne ustanove u kojem kažu da se nešto manje od četiri tisuće kubika moglo zakonito posjeći jer su stabla bila doznačena. Na zadnjem sastanku Povjerenstva moje pitanje stručnjacima je bilo: 'Smije li se prići sječi stabala prije nego se ovjere doznačne knjižice?' Rečeno je da ne. U izvješću piše da nadzor nije vidio doznačne knjižice. Ispada da je 27.000 stabala posječeno bez propisanog načina. To je dvije trećine stabala. Ovdje se nisu poštivale odredbe Zakona o šumama. Što ćemo sad? Nama ne dostavljaju izvješća, ni meni kao članu Povjerenstva. Što ću reći građanima, članovima Društva Marjan? Gdje su izvješća? Ja ih danas dobijem. Mogu samo sumnjati da ni oni nemaju ova izvješća. Sada su na vidjelo izašli dokumenti koji dokazuju da je postupanje DORH-a i policije bilo opravdano', kazao je Marinić. 

'Došlo je do pogreške u komunikaciji'

U to se pojavio gradonačelnik. Morao je službeno van Banovine pa se htio javiti. 

'Sasvim sigurno trebamo raditi zajednički na poboljšanju komunikacije i stvoriti pretpostavke za bolje povjerenje. Jer bez povjerenja i kvalitetne suradnje Marjanu neće biti bolje. Na dobro smo putu da Marjanu bude dobro. Danas smo podijelili informacije, bilo je nekih poteškoća u komuniciranju i izmjeni dokumentacije. Vi ste dobili što ste tražili i kolega Kotur je također u procesu…', pobrkao je Opara Uvodića s predsjednikom splitskog SDP-a. 

'Uvodić', podsjetio ga je vijećnik stranke Pametno. 

'Došlo je do pogreške u komunikaciji, to je danas raščišćeno…', nije se smeo Opara. 

Marinić je pozvao da se poštuje zakon, a Uvodić otkrio još jedan zanimljiv detalj sa sastanaka. 

'Gradonačelnik nam je objasnio zašto dokumentacija nije dostavljena. Kazao nam je da dok god službe istrage pregledavaju i istražuju Marjan, da mi dotada nećemo dobiti dokumentaciju i da su se sada stekli uvjeti da dobijemo neku dokumentaciju. Ne znam zašto to dosad nije nikada javno rekao, nego nam je to sada iznio', kazao je Uvodić.

Vaša reakcija na temu