Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GitaraSt uvelike doprinijela razvoju gitarističke scene u Hrvatskoj, evo i kako
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GitaraSt uvelike doprinijela razvoju gitarističke scene u Hrvatskoj, evo i kako

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Udruga splitskih gitarista - GitaraSt jedna je od brojnih na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

GitaraSt djeluje u područjima kulture i umjetnosti te mladih. Udruga je osnovana 2013. kako bi okupila gitariste svih generacija sa šireg splitskog područja te doprinijela razvoju gitarističke scene u Hrvatskoj organizacijom gitarističkih događanja - kako festivala i koncerata tako i seminara i radionica. Danas je predstavlja direktor Josip Dragnić


Foto: Nemi Bulat

'Udruga je do sada sudjelovala u organizaciji i realizaciji više od 70 koncertnih događanja u Hrvatskoj i inozemstvu te oko 30 seminara i majstorskih radionica za učenike, studente i profesore gitare sa šireg splitskog područja. Među brojnim aktivnostima posebno se ističe Međunarodni gitaristički festival 'Dani klasične gitare'. 

U organizaciji udruge održavala se i Zimska škola gitare u Solinu koja je do prije pandemije svake godine za vrijeme zimskih praznika okupljala djecu sa šireg splitskog područja u cilju njihovog daljnjeg usavršavanja i poticanja izvrsnosti na umjetničkom i osobnom planu. GitaraSt sudjeluje u realizaciji i organizaciji međunarodnih koncertnih gostovanja Splitskog gitarističkog kvarteta', istaknuli su njeni predstavnici.

Fotogalerija: GitaraSt | foto: Maja Prgomet 

Upravo su 'Dane klasične gitare' uvrstili u najvažnije projekte koje su realizirali. Dosad je održano čak 11 izdanja s ukupno 51 koncertom kao i više od 7000 posjetitelja što ga čini, napomenuli su, najdugovječnijim i najposjećenijim gitarističkim festivalom u Hrvatskoj. 

'Posebno je važno istaknuti da se festival 'Dani klasične gitare' u punom opsegu održao i one teške pandemijske 2020. Ujedno, u okviru jubilarnog desetog izdanja u studenom 2022. održan je i prvi flamenco koncert u Splitu nakon više od 12 godina. U sklopu 11. izdanja festivala održan je 'Concierto de Aranjuez' na velikoj sceni HNK-a Split, što je bila prva izvedba 'Aranjueza' na nekom gitarističkom festivalu u Hrvatskoj ikada. 

Festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti te su ujedno značajni za lokalnu zajednicu. Dobitnik je nagrade 'Glazbeni festival godine' u izboru časopisa Croatia Prestige Awards u kategoriji malih i srednjih festivala u Hrvatskoj za 2023.', naveli su. 

Naglasili su nadalje kako je zahtjevna i značajna bila realizacija koncertnih gostovanja Splitskog gitarističkog kvarteta u rujnu prošle godine u Velikoj dvorani Kraljevskog konzervatorija u Bruxellesu te godinu ranije na Međunarodnom gitarističkom festivalu u Sevilli (Španjolska). 

GitaraSt je trenutno u pripremama za 12. izdanje Dana klasične gitare. U pripremi su i koncertno gostovanje Splitskog gitarističkog kvarteta u španjolskoj Rondi te novi gitaristički ciklus koncerata u Trogiru o čemu će uskoro obavijestiti javnost

Na upit o potrebnim promjenama na razini javnih politika, iz udruge su ukazali na potrebu pridavanja veće pažnje kao i pružanja značajnije financijske te  logističke podrške izvaninstitucionalnoj kulturnoj sceni. Teže i za ranijim objavljivanjem rezultata financiranja iz javnih izvora. 

'Ministarstvo kulture to objavljuje krajem prosinca što omogućava lakše planiranje aktivnosti, dok Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija nikad prije ožujka tekuće godine', upozorili su. 

Udruga se, naime, financira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH,  Grada Split,  Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Talijanskog instituta za kulturu, španjolske agencije Acción Cultural Española, Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH.

Dodatne informacije dostupne su na poveznici. Predstavnici udruge GitaraSt dostupni su građanima i na e-mail adresi gitarasplit@gmail.com. 

Vaša reakcija na temu