Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GOTOVA SJEDNICA O ZAGAĐENJU Predsjednik Gradskog vijeća tražit će informacije od Luke d.d. i Državnog inspektorata
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

GOTOVA SJEDNICA O ZAGAĐENJU Predsjednik Gradskog vijeća tražit će informacije od Luke d.d. i Državnog inspektorata

Lučka uprava pozvana je da od koncesionara zatraži postavljanje mjernih stanica

Nakon cjelodnevne rasprave, splitski gradski vijećnici usvojili su tri zaključka i jedan amandman Igora Skoke o zagađenju koje pogađa stanovnike kotara Brda i Neslanovac. HDZ nije podržao zaključke. 

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet tražit će izvješće od Luke d.d. o radnjama nakon postupanja Državnog inspektorata, kao i onima koje planiraju poduzeti u budućnosti. U slučaju nezaustavljanja onečišćenja okoliša na navedenom području, Gradsko vijeće će razmotriti izmjenu prostorno-planske dokumentacije kao način sanacije navedenog područja. 

Domazet je po drugom zaključku zadužen zatražiti sve podatke od Državnog inspektorata od kojeg se očekuje da ih dostavi u potpunosti bez odgode radi smirivanja ili alarmiranja građana te mogućnosti donošenja kratkotrajnog akcijskog plana za navedeno područje. Sve što stigne, proslijedit će se kotarevima Brda i Neslanovac te gradskim vijećnicima. 

Treći je zaključak da će Lučka uprava Split od koncesionara Sjeverne luke zatražiti postavljanje mjernih stanica za ispitivanje kvalitete zraka, taložne tvari i buke unutar koncesioniranog područja. S formulacijom ovog zaključka bilo je ponešto problema jer je najprije korišten termin naložiti umjesto zatražiti, a stajala je tek jedna mjerna jedinica, na što je reagirao Nenad Uvodić s prijedlogom da se stavi množina. 

'Je li itko provjerio može li Lučka uprava naložiti koncesionaru postavljanje mjerne stanice?', javio se HDZ-ovac Tomislav Prljević

'Ravnatelju je najmanji problem proslijediti zaključak, ali stvar je ovlasti', argumentirao je Prljević. 

'Vi prejudicirate da je odgovornost na nama pa da je sada prebacujemo na nekog drugog', replicirao je Domazet. 

'Jeste li pitali ravnatelja? On će najbolje znati, uz dužno poštovanje svakome', kazao je Prljević. 

'Ne možemo narediti. Ovo je doslovno poziv da se u granicama mogućeg napravi sve što se može. Vjerujem da se u ovakvom slučaju ima pravo naložiti praćenje teških metala', kazao je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Igor Skoko je predložio da se uvrsti i zaključak da gradonačelnik zatraži od Vlade RH izmjenu zakona kako bi ovlast Državnog inspektorata preuzele jedinice lokalne samouprave na području velikih gradova. 

Reagirao je HDZ-ovac Jakša Balov

'Ovo što Skoko predlaže, mislim da je to zloupotrebljavanje ove teme. Legitimno traženje naravno, ali nisu nam predočili da je Grad spreman za takav obuhvat. Oni samo traže ovlasti, a ni s ovima koje imaju ne znaju upravljati. To nećemo podržati.   

Čitajući ova tri zaduženja nedostaje nam i jedan konkretan izričaj ili mjera koja se upućuje gradonačelniku ili predsjedniku Gradskog vijeća na postupanje. Pozvat ću kolege da budu suzdržani jer zaključci ne impliciraju ništa konkretno s čim bi naši građani, pa i ja, bili zadovoljni', kazao je Balov.

Vaša reakcija na temu