Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Grad Split izgubio spor, tvrtki Ora Sky moraju platiti milijun i pol kuna i kamate

Grad Split izgubio spor, tvrtki Ora Sky moraju platiti milijun i pol kuna i kamate

Nije promijenjena planska dokumentacija

Trgovački sud u Splitu naložio je Gradu Splitu da u roku od osam dana plati tvrtki Ora Sky milijun i pol kuna sa zateznim kamatama od veljače 2019., a platiti moraju i troškove parničnog postupka suprotnoj strani u iznosu od 155 tisuća kuna. Presuda je nepravomoćna. 

Ora je podnio tužbu u kolovozu 2019. sa zahtjevom da se donese ovakva presuda, i to zbog izgradnje javne prometnice čiji je trošak trebao snositi Grad Split kao vlasnik prometnice. Radovi su se odnosili na dio Šoltanske ulice, a u tužbi je navedeno kako su Grad Split više puta kontaktirali radi prijedloga razgraničenja radova koji se odnose na javnu prometnicu i koji padaju na teret tuženika i radova koji se odnose na poslovni stambeni objekt koji padaju na teret tužitelja. 

Odgovora nije bilo, nakon završetka gradnje objekta i javne prometnice, nastavka Šoltanske ulice, podnesena je tužba. Sudski vještak je procijenio radove na izgradnji javne prometnice na iznos od 1,5 milijuna kuna. U Gradu Splitu su osporili tužbu u cijelosti. Naveli su da je izgradnja dijela Šoltanske ulice na građevinskoj čestici sjeverno od kompleksa Firule bila u isključivom interesu tužitelja i da nije bila predviđena. Istaknuto je i kako je tužitelj neovlašteno i bez građevinske dozvole izgradio dio prometnice. 

Tužitelj je, pak, naveo kako je Grad Split dobio potpuno opremljenu iz završenu javnu prometnicu za koju nije potrošio niti jednu kunu pa smatraju da se neosnovano obogatio na njegov račun. 

'Iz navedenog je jasno kako nisu točni navodi tuženika da predstavničko tijelo nije predvidjelo gradnju Šoltanske ulice na konkretnoj parceli. Predmetna prometnica bila je u službenom planu, a tuženik je vrlo dobro znao da tužitelj izvodi radove na javnoj prometnici, a ničim nije iskazao protivljenje izgradnji te prometnice, već je predviđao da će je tužitelj dovršiti u 2018. godini', naveo je tužitelj. 

Sutkinja je, pak, zaključila da je došlo do prijelaza imovine tužitelja u imovinu tuženika izgradnjom prometnice i da je tuženik stekao bez osnove imovinu u vrijednosti koja odgovara vrijednosti izvedenih radova na izgradnji prometnice, odvojka Šoltanske ulice pa je tužbeni zahtjev prihvatila.   

Presudu splitskog Trgovačkog suda komentirao je vijećnik Jakov Prkić

'Grad Split je zaključkom odredio kako mu podvožnjak koji spaja Šoltansku ulicu ispod ulice Bruna Bušića nije potreban, što je pokazala i studija Građevinskog fakulteta. Grad nije promijenio plansku dokumentaciju unatoč upozorenjima investitora koji je morao graditi u skladu s planskom dokumentacijom i Grad sada mora platiti troškove izgradnje nečega što mu zapravo i ne treba. Nažalost, još jednom se pokazalo kako gradska administracija ne funkcionira kako treba i kako je neorganizirana unatoč brojnosti', kaže Prkić.

Vaša reakcija na temu