Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADIMO DOM ZAJEDNO: U narednih pola godine 720.000 kuna za 'Razred'

GRADIMO DOM ZAJEDNO: U narednih pola godine 720.000 kuna za 'Razred'

Ključno je, složni su akteri, da se kroz zajednički dogovorene razvojne faze u okviru prijedloga modela upravljanja, Dom mladih transformira u potpuno funkcionalni i održivi društveno - kulturni centar inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi

U 'Razredu' u Domu mladih  je predstavljen projekt 'Gradimo Dom zajedno' koji je, kao što je objavio Dalmatinski portal, dobio gotovo 2.5 milijuna kuna iz EU fondova.

Nositelj projekta je Platforma Doma mladih, a prijavljen je u suradnji Grada Splita, Multimedijalnog kulturnog centra, ustanovom za organizaciju kulturnih događanja, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Koalicije udruga mladih i Festivalom mediteranskog filma Splita, uz potporu Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije. 

Ideja je predstavljena upravo u prostoru u koji će se u narednih pola godine uložiti oko 720 tisuća kuna iz odobrenih sredstava.

Planiranom adaptacijom tzv.prostora 'Razreda' na oko 205 kvadrata stvorio bi se isključivo dijeljeni prostor info - edukacijskog sadržaja širokog spektra, koji bi ujedno bio i coworking prostor za udruge koje ne djeluju u Domu mladih, a imaju povremenu potrebu za povremenim uredskim prostorima. Kako je rečeno, osim infrastrukture, neadekvatan je i postojeći model upravljanja Domom mladih. Kapaciteti se ne koriste optimalno, nema razrađenih kriterija tko i kako može koristiti prostor temeljem kvalitete programa i nije potpuno zaživio koncept zajedničkog korištenja istih prostora. Ukupna bruto površina iznosi 10.400 metara četvornih, od čega je uređenih 4.700 kvadrata, čija je popunjenost 40 posto.

- Sretni smo zbog programa jer prvo donosi onu vidljivu točku, a to je adaptacija ovog prostora, potom i osmišljavanje programa i zaposlenje nekoliko novih mladih kreativnih ljudi koji će sasvim sigurno učiniti da Dom mladih postane u punom smislu prostor mladih  i kulture u Splitu - kazala je, među ostalim,  zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

Prvo ime Platforme Antonia Kuzmanić je navela da ne žele napraviti mastodonta u maniri bilo koje ustanove u kulturi, nego žele pronaći način kojim Dom mladih jedan dio sredstava može sam zarađivati.

- Imamo planove marketinga i promocije, rebrendiranja odnosno prvog pravog brendiranja Doma mladih. Veliki segment odlazi na model zajedničkog osmišljavanja sudioničkog upravljanja, što znači kako ustvari upravljati Domom mladih, a da ne upravlja samo savez udruga ni ustanova u kulturi, nego zajednički, da je podijeljena odgovornost između civilnog i javnog sektora. Zadnji dio je ono što se u Domu događa, a to je kulturni i umjetnički edukativni program kroz sedam elemenata i imamo 700.000 kuna godišnje za program - rekla je Kuzmanić.

Ključno je, složni su akteri, da se kroz zajednički dogovorene razvojne faze u okviru prijedloga modela upravljanja, Dom mladih transformira u potpuno funkcionalni i održivi društveno - kulturni centar inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi u Splitu, ali i inkubator suvremene kulture i kreativne društvenosti. Projektni tim čini pet zaposlenika, iz Platforme Doma mladih, MKC-a, CEDRA-e i FMFS-a, od čega su tri nova zaposlenja.

Izdvojimo s konferencije za medije i riječi Ranka Milića koji je kazao da Dom mladih vide kao generator razvoja, novu vrijednost i za lokalne ljude i posjetitelje, a ne potrošača javnog novca.

Vaša reakcija na temu