Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADONAČELNIK SOLINA POZVAO INSPEKCIJU U VRTIĆ 'Inzistirat ću da se ovo raščisti do kraja, nikome neću dopustiti da se poigrava s ovako ozbiljnim stvarima'

GRADONAČELNIK SOLINA POZVAO INSPEKCIJU U VRTIĆ 'Inzistirat ću da se ovo raščisti do kraja, nikome neću dopustiti da se poigrava s ovako ozbiljnim stvarima'

'Ravnateljica vrtića treba shvatiti da problem postoji i da ga treba riješiti'

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević izvijestio je kako je u Dječji vrtić Cvrčak pozvao prosvjetnu inspekciju nakon što je na sastanku sa zaposlenicima čuo da ima puno više slučajeva zaposlenica koje se bune na povredu dostojanstva na radnom mjestu i mobbing. Prije sastanka znao je za četiri takva slučaja, a na sastanku je čuo da ih ima 14. 

'Gradonačelnik je odgovoran za funkcioniranje grada u svakom segmentu, pa tako i ovom, ali ja nisam od onih koji misle da su najpametniji pa da sve znaju. Naš prioritet je bilo stvaranje uvjeta za sigurno i sretno odrastanje djece, izgradnja infrastrukture za djecu i mlade, posebno izgradnja vrtića i škola, igrališta. Sve ovo navodim da javnost imaju predodžbu koliko mi je teško i mučno razgovarati o ovoj temi. 

Volio bih da je tema koliko ulažemo u vrtiće i kako se provode programi, no i o teškim i manje ugodnim stvarima treba razgovarati. Grad Solin je osnivač Dječjeg vrtića Cvrčak i osigurava financijske i materijalne uvjete za rad. U sastavu djeluje 15 vrtićkih jedinica s više od 40 odgojnih skupina. Svake godine Grad Solin samo za funkcioniranje predškolskog odgoja izdvaja gotovo 30 milijuna kuna, gotovo trećinu proračuna. Želimo osigurati dostupnost vrtića i primjerene uvjete odrastanja. Zbog toga se osjećam tužno kada dominiraju ovakve teme, a ne pozitivne. 

Ovaj duži uvod je bio potreban kako bi sugrađanima poručio da neću dozvoliti iz bilo kojih razloga i povoda da ova iznimno važna djelatnost dođe u pitanje i da se na nju nabacuje blato. Činjenica je da određeni problemi postoje i da ih u interesu zaposlenika i djece treba rješavati, ali uloga gradonačelnika nije da arbitrira i prosuđuje. Dužnost svih u Gradu Solinu je stvaranje uvjeta da se predškolski odgoj organizira na pravi i zakoniti način i utvrde sve činjenice', kazao je Ninčević. 

Smatra da se prvenstveno trebaju utvrditi činjenice.   

'Bilo koja povreda dostojanstva na radnom mjestu ili mobbing neće proći bez sankcija. No, kada govorimo o ovako osjetljivim temama, onda treba iznositi samo činjenice. Nakon što mi se obratio određen broj djelatnika ustanove te dopisa sindikata s indicijama i sumnjama u eventualni mobbing, pozvao sam ravnateljicu i tražio da me izvijesti o pritužbama i mjerama i aktivnostima poduzetim da se utvrdi utemeljenost tih pritužbi. 

Ravnateljica je izvijestila kako je četvero zaposlenika podnijelo pritužbu ovlaštenoj osobi te da je nakon obavljene provjere povjerenica za zaštitu dostojanstva radnika odbacila pritužbe. Tko sam ja da arbitriram i prosuđujem odluke ovlaštenog tijela ustanove?', zapitao se Ninčević. 

Smatra da se situacija u vrtiću koristi u političke svrhe i da iza svega stoji bivši ravnatelj koji želi smijeniti ravnateljicu. 

'Tema se ponovno aktualizirala nakon lokalnih izbora kada je formirana većinu u Gradskom vijeću koju, između ostalih, čine i vijećnici s liste Bolji Solin čiji je nositelj dugogodišnji ravnatelj vrtića Davor Mikas koji se nikada nije pomirio s činjenicom da više nije ravnatelj i njegova glavna misija je smjenjivanje ravnateljice. 

Nažalost, ova situacija se koristi u političke svrhe. Na sjednici Gradskog vijeća bilo je govora o ovoj temi, čak je i formirano neko tijelo koje nije imenovano na Gradskom vijeću. Ne znam iz kojih je razloga predsjednik Gradskog vijeća izabrao Mikasa da koordinira sazivanjem sastanka sa zaposlenicima i sindikatom koji je održan 6. listopada. Ne znam po kojoj je funkciji i ulozi pozvan Vedran Duvnjak. Stručne službe su upozorile da ovlasti za imenovanje članova Upravnog vijeća ima gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće. Pitao sam i Ministarstvo pravosuđa i uprave za pravno tumačenje. Odgovor još nisam dobio. 

Čisto sumnjam da su i oni to pitali. Na sastanak sam otišao ja, nisam bio obaviješten tko će sve sudjelovati. Ostao sam iznenađen kada sam vidio da Mikas moderira i da je tu bio Duvnjak. Možda kao predsjednik Upravnog vijeća kojeg je imenovalo Gradsko vijeće, za koje tvrdim da nisu nadležni za to. 

Samo iz digniteta prema zaposlenicima, ostao sam na sastanku da čujem svjedočanstva njih 14. Uvijek je dobro saslušati i drugu stranu, ali tu nitko nije bio prisutan. Nakon što sam čuo da nije četvero, nego više zaposlenika, uputio sam dopis ravnateljici i tražio dodatno očitovanje. Odmah sam uputio dopis Prosvjetnoj inspekciji. Kao odgovoran gradonačelnik zatražio sam da žurno izađu na teren i utvrde činjenice. Predsjednik Gradskog vijeća je rekao da je početkom srpnja dobio pritužbe na mobbing u vrtiću. Zbog čega nisu pozvali inspekciju?', pita se Ninčević. 

Osvrnuo se i na zahtjev smjenom ravnateljice. 

'Vidio sam u medijima da mi je predsjednica sindikata dala rok od 10 dana da smijenim ravnateljicu. Ako je to istina, želim istaknuti da cijenim sindikat i predsjednicu. U tom kontekstu sam imenovao pregovarački odbor kako bi se pregovaralo sa sindikatom. Predsjednica sindikata neće naređivati gradonačelniku što da radi. Isto tako, ravnateljica mora shvatiti da u vrtiću postoji problem i da ga kao odgovorna osoba ustanove mora znati riješiti. 

Nikakvi dopisi neće me pokolebati da se zaštite prava djece i pojedinaca. Dobivam mailove ovih dana, puste mailove, i anonimne i s potpisima, potpore svim stranama, ali vjerujte ti mailovi me ne interesiraju. Interesira me jedino istina. Prosvjetna inspekcija utvrđivat će činjenice, a ja inzistiram da se ova situacija dovede do kraja jer neću nikome dopustiti da se poigrava s ovako osjetljivim stvarima. 

Rekao sam tetama da nemaju straha ukazivati na eventualne povrede dostojanstva na radnom mjestu, ali ne dajte se izmanipulirati. Budite hrabri i prijavite. U meni ćete imati potporu. Ali ne na temelju paušalnih procjena, već činjenica i provedenog nadzora', zaključio je Ninčević.


Vaša reakcija na temu