Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GRADSKI KOTAR BOL: Želimo urediti prostor oko Doma mladih
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR BOL: Želimo urediti prostor oko Doma mladih

Snježana Šago ocjenjuje suradnju s gradskom upravom, komunalnim tvrtkama, policijom...

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Snježana Šago, predsjednica Vijeća Gradskog kotara Bol, smatra korisnim medijski popratiti sljedeća tri projekta:

1. Od projekata koje bi željeli riješiti u bližoj budućnosti, istaknula bih donesenu odluku o građevinskoj sanaciji stepenica u Washingtonovoj ulici te kultiviranje pripadajućih manjih zelenih površina.



2. Uskoro bi trebala krenuti realizacija rampe za osobe s invaliditetom na stepenicama kraj Doma mladih.



3. Uređenje površine ispred Doma mladih kako bi postala zelenija.



Želimo revitalizirati kvartovsku park šumu 

Odgovorila je Šago na još naših pitanja, evo odgovora...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA: Prvenstveno bih istaknula da je Vijeće GK Bol stabilno i funkcionalno, vlada pozitivna atmosfera i svjesnost da sve što  predlažemo, o čemu raspravljamo i donosimo odluke, služi našem kotaru. Od početka mandata obnovili smo i očistili prostorije u sjedištu GK Bol koje su dugo bile u derutnom i veoma zapuštenom stanju te sanirali stepenice koje vode do kotara. Danas u njima djeluje sedam udruga i to Iskra svjetlosti, Marijini obroci, Flamenco, Klapa Stobreč, Klok, KLASplit i Staro za novo. 

Od 16. listopada 2023., Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje u prostorijama kotara provodi aktivnost Dnevni boravak za starije osobe. Radi se o osmišljenim aktivnostima za starije sugrađane kao što su: novi mediji i informatička pismenost, engleski jezik (početni), program tjelovježbe (pilates), likovne radionice i savjetovanje stručnjaka o socijalnim pravima, ugovorima o uzdržavanju, rizicima od prevara i sl.

Javili smo se na Javni poziv gradskim kotarima i mjesnim odborima Grada Splita s projektnim prijedlogom 'Rekonstrukcija sportskog i dječjeg igrališta u Smiljanićevoj ulici' i dobili prvo mjesto na Listi prednosti.

Sudjelovali smo u financiranju pregradne ograde na sportskom igralištu OŠ Bol koje je otvoreno za sve građane koji žele aktivno provoditi vrijeme u vanjskom prostoru.

Realizirali smo rukohvate na četiri lokacije stepenica.

Imali smo nekoliko manjih komunalnih zahvata kao npr. uklanjanje nekoliko visokih oštećenih i ruzinavih stupova koji su nagrđivali prostor. Danas ničemu ne služe, a nekada su služili za podizanje zastave.

U prisustvu nadležnih osoba obijena je brava veće prostorije u kotaru koja je godinama stajala zaključana i uskoro će biti vraćena kotaru na raspolaganje. 

Donesena je odluka o organizaciji 'Memorijal Marija Selaka' na čijoj organizaciji i realizaciji se trenutačno radi.

U okviru aktivnosti 'ZaZeleni Split', Parkovi i nasadi su posadili 136 stabala. Osvježene su i klupe u kvartovskoj park šumi. 

Povodom Dana kotara Bol, organiziran je humanitarni memorijalni turnir 'Memorijal Mario Selak'.

U tijeku je realizacija preduvjeta kako bi se ozelenila površina koja se nalazi na trgu ispred DM-a. Naime, Vijeće GK Bol je izglasalo financiranje postavljanja česme (urbani zdenac) jer voda je neophodna za uređenje parka. Prostor oko Doma mladih vapi za uređenjem i oplemenjivanje zelenilom, ali trenutačno smo na pragu realizacije ove površine koja je godinama ovako zapuštena.


PROBLEMI KOTARA ZA ČIJE RJEŠENJE NEMAMO OVLASTI: Uređenje parkirališnih površina, asfaltiranje cesta i saniranje kolnika, a na nekim lokacijama je potrebna prometna signalizacije.

Revitalizacija park šume nasuprot Fine, ali sigurni smo da će gradske službe to realizirati u okviru svojih nadležnosti.

PARKIRALIŠTA: Uređenost parking površina, naročito onih između stambenih zgrada, i broj parking mjesta je slaba točka kotara. Kad bi taj segment bio optimalno poboljšan, zasigurno bismo imali puno uredniji vanjski prostor kotara.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Uskoro kreće rekonstrukcija sportskog i dječjeg igrališta u Smiljanićevoj ulici koje će biti kompletno uređeno. Što se tiče ostalih sportskih terena i dječjih igrališta, zadovoljavaju potrebe za vanjskom aktivnošću. Drago nam je da su školska igrališta OŠ Bol i OŠ Manuš otvorena što omogućava pristup svima koji se žele rekreirati, igrati i trenirati. 

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Na parking površinama postoje mjesta označena i rezervirana za osobe s invaliditetom. Imamo prilagođene trotoare. Nedavno smo u sjedištu kotara jedan toalet prilagodili osobama s invaliditetom. 

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: U park šumi nasuprot Fine postoji pseći park, trenutačno u stanju u kojem je, ali već smo u Vijeću raspravljali o njegovoj obnovi.

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA:  Građani sve više participiraju u radu, zaista se trude da daju svoje mišljenje i prijedloge koji bi doprinijeli poboljšanju kvalitete prostora za što ih ovim putem pohvaljujem jer nam pomognu detektirati situaciju na terenu.

OCJENA SURADNJE

Parkovi i nasadi: Imamo odličnu suradnju.

Čistoća: Mislim da dobro rade svoj posao, ali ponekad su problem pojedinci koji ne poštuju upute za odlaganje otpada, ali vjerujemo da će se i oni vremenom prilagoditi većini građana koji odgovorno i savjesno brinu o okolišu.

Split parking: Zadovoljavajuća suradnja.

Gradska uprava: Dosadašnja suradnja je pozitivna i mogu ih pohvaliti za djelovanje.

Policija i ostale službe: Do sada nismo s njima surađivali, ali znamo da će nam biti od pomoći ako zatreba.

Kontakt za građane: 021 310 377.

Vaša reakcija na temu