Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GRADSKI KOTAR BRDA: Ovo su gorući problemi...
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR BRDA: Ovo su gorući problemi...

Ivana Runjić govori o potrebama svog kvarta

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Predsjednica Vijeća GK Brda Ivana Runjić smatra nužnim pratiti sljedeća tri projekta:

1. Širokobriješka ulica i imovinsko-pravni problem goruća su tema već godinama na Brdima. Sama gradnja i izvedba projekta Širokobriješke ulice u punom profilu nije izvediva dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi s uzurpatorom gradske čestice koja je dio predviđene prometnice. Dok se navedeni problemi pravne tematike ne riješe, u planu nam je sanirati neuglednu zaraslu površinu uz istočnu ogradu OŠ Brda.



2. Dio Hercegovačke ulice, od raskrižja s Putom Brda do kružnog toka u Sarajevskoj ulici je bez nogostupa. Navedeno je jedan od većih problema GK Brda jer je pješacima otežano kretanje, pogotovo uz dječja ili invalidska kolica kada su prisiljeni kretati se prometnom trakom.



3. Sanacija Puta Brda trebala je biti odrađena u 2022. godini, no Grad nas je zaboravio. Dio Puta Brda, od križanja s Mostarskom do križanja s Imotskom ulicom, prepun je rupa te krpan bezbroj puta. Trenutačno stanje uvelike otežava normalno kretanje kako vozila tako i pješaka. Projekt sanacije je ušao u program komunalnog održavanja Grada za 2023. godinu, stoga se nadamo da će se isto i realizirati u ovoj godini.


Sjeverna luka nam predstavlja problem

Runjić nam je odgovorila na još neka pitanja važna za funkcioniranje kotara, pa evo njenih riječi...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA:

- Obnova travnatog nogometnog igrališta ŠRC Brda.

- Humanitarna akcija i dijeljenje božićnih paketa.

- Sanacija nogostupa Hercegovačke ulice od križanja s Putom Brda do Ramske ulice.

- Postavljanje stupića, ogledala, prometnih znakova, rasvjetnih tijela.

- Obnova i bojanje klupa.

- Započeta sanacija Vranjičkog puta, II. faza

- Donacije malonogometnim klubovima i udrugama koje djeluju na području GK Brda.

- Saniran nogostup ulice Stinice.

PROBLEMI KOTARA ZA ČIJE RJEŠENJE NEMAMO OVLASTI: Posljednjih nekoliko godina najveći problem stanovnika Brda je rad Sjeverne luke. Život naših sugrađana svakodnevno je narušen nesnosnom bukom, svjetlosnim zagađenjem, rasipanjem sitnih materijala (troske, ugljena, petrolkoksa, bakrene rude itd). Odnedavno smo i svjedoci loših rezultata NZJZ SDŽ o kvaliteti zraka na području GK Brda, ali i cijelog grada. Više nije u pitanju samo buka i troska, već je narušeno i zdravlje stanovnika. Vijeće kotara čini sve što je u moći i mogućnostima kada je u pitanju rješenje ovog ozbiljnog problema, ali ga mogu riješiti samo institucije na višoj instanci od samog kotara.


Također, kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi, kao što je u slučaju Širokobriješke, Ramske i ulice Stinice, za isto su zaduženi Grad i nadležni sudovi.

PARKIRALIŠTA: Na Brdima su većinom privatne kuće te je samim tim problem s parkingom manje izražen nego u drugim kvartovima u kojima prevladavaju zgrade. Najveći problem s parkingom javlja se u samom centru Brda. Na jednoj mikrolokaciji smještene su trgovine, pekare, tržnica, u neposrednoj blizini su i škola i crkva. U jutarnjim satima, kada dostavljači opskrbljuju tržnicu i trgovine, djeca idu u školu, ljudi na posao, situacija s parkingom i općenito prometom zna biti kaotična.

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: GK Brda opskrbljen je rampama, tj. prilazima za osobe s invaliditetom na svakom nogostupu.

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: S obzirom na manjak javnih površina, dostupna je samo jedna lokacija za pse, Jakovljeva šumica na Solinskoj cesti.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Odnedavno je Javna ustanova športski objekti Split preuzela pod upravljanje Športsko rekreativni centar Brda. U sklopu centra nalaze se dječje igralište, zog za balote, teniski i košarkaški tereni, cage za mali nogomet te nogometno igralište. Također imamo nogometno igralište u Kopilici te dječje igralište u Petravićevoj ulici.

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA: Građani su iznimno aktivni kada je u pitanju prijavljivanje problema i davanje prijedloga za dobrobit naših Brda, kako razgovorom i pozivima tako i elektronski. Odnedavno imamo i Facebook stranicu, a mnogo upita i molbi zaprimamo putem maila gkbrda@split.hr.

OCJENA SURADNJE

Parkovi i nasadi: 4/5

Čistoća: 4/5

Gradska uprava: 3/5

Policija i ostale službe: 4/5

Iz ocjena se da zaključiti da je suradnja dobra, ali nije idealna. Posebno bismo voljeli poboljšati komunikaciju s Banovinom.

KONTAKT ZA GRAĐANE:

gkbrda@split.hr

Facebook stranica Gradski kotar Brda

Telefon 021 310 367

Vaša reakcija na temu