Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GRADSKI KOTAR GRIPE: Želimo realizirati ova tri projekta
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR GRIPE: Želimo realizirati ova tri projekta

Karlo Pilko ocjenjuje suradnju sa splitskim komunalnim firmama, Banovinom, policijom...

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Karlo Pilko, predsjednik Vijeća GK Gripe, želi da pratimo ova tri projekta:

1. Asfaltiranje makadamskog puta na spoju dijela Osječke i Ulice Vojka Krstulovića prema objektu br. 21 – 27.



2. Osposobljavanje 'vau livade' na zelenoj pasici između parkirališta iznad tunela u Dubrovačkoj i vodospreme (uređenje je ušlo u rebalans proračuna Grada Splita u listopadu 2022., no ne vidimo pomaka).



3. Sanacija parkirališta iznad nathodnika u Dubrovačkoj ulici čime bi se dobila dodatna parkirna mjesta (također ušlo u rebalans proračuna Grada Splita u listopadu 2022., također ne vidimo pomak).


'Hvala svim djelatnicima Čistoće, a kapa do poda najnižim službenicima gradske uprave!'

Pilko nam je odgovorio na još neka pitanja važna za funkcioniranje kotara, pa evo njegovih riječi...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA: Realizirali smo apsolutno sve odluke koje je donijelo Vijeće Gradskog kotara, a radi se o njih ukupno devet u 2023. godini. Radi se o postavljanju novih koševa za smeće i rukohvata, sanacijama, sađenju novog zelenila i sličnim stvarima. Bilo je i desetak manjih ili većih zahvata od početka mandata do kraja 2022. Također je utrošeno oko 90 posto sredstava predviđenih za manje komunalne zahvate, dok određena sredstva još postoje na stavci socijale i ostalih aktivnostima. To će se potrošiti za božićne pakete našim sugrađanima slabijeg imovinskog stanja. 

Na jesen ćemo dati mogućnost našim sugrađanima da iznesu prijedloge za realizaciju u 2024. godini kroz kotarski proračun ili da direktno predlože Gradu što treba napraviti (uređenje cesta i slično).

PARKIRALIŠTA: Inzistirat ćemo na uređenju površine uz sami tunel u Osječkoj ulici (Osječka 24E) čiji je troškovnik predan Gradu Splitu na kojem bi se stvorila dodatna parkirna mjesta. Kako na području GK Gripe nema većih površina prikladnih za garažu ili nova parkirna mjesta, moramo inzistirati na ovakvim stvarima jer je to krucijalni problem i to ne smo kod nas nego na području cijelog grada.

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Pokušavamo uraditi maksimum realizirajući dodatne rampe za lakše kretanje OSI i to planski, što znači da se konstantno otvaraju novi koridori. Prijedloge nam daju osobe s invaliditetom i sami vijećnici. Tako smo u posljednja tri mjeseca prošle godine zatražili izradu četiri rampe, a Grad je izradio dodatne dvije te ove godine još dvije. Istim tempom, ali planski i sa smislom, nastavit ćemo i u budućnosti. 

Zvučna signalizacija na pješačkim prijelazima je nešto što želimo, ali smo svjesni troškova pa će taj dio uvelike ovisiti o dobroj volji gradske uprave.

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: Trenutačno se koristi livada uz malu dvoranu KK Splita za koju smatramo da je neprimjerena jer nije ograđena te uvijek postoji realna opasnost da psi bez povodca odu ili na igrališta ili na balotaški zjog. Stoga očekujemo brzu realizaciju gore navedene 'vau livade' za čije uređenje ne trebaju velika sredstva, već je ograđena te je potrebno, pokositi, očistiti, otvoriti ulaz, postaviti koš, eventualno neku klupicu, posaditi drvo. Nažalost, limitirani smo prostorom.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Što se tiče sportskih terena za javnu upotrebu, mislim kako ih imamo dovoljno, ali je nužno dobro i kvalitetno održavanja, što je do sada štimalo. Imamo još neke planove, no o njima ćemo kada vidimo kako se raspliću neke druge stvari i bi li takav projekt uopće bio izvediv.

Imamo dva velika dječja igrališta. Jedno je uz Ulicu Matice hrvatske koje održavaju Parkovi i nasadi. Očekujemo skoru izmjenu antistress podloga, te uz sanaciju klupa i kvalitetno održavanje nemamo većih problema upravo zahvaljujući poslu koji obavlja ta gradska firma. Naravno, sve uvijek može bolje i brže, ali na neke procese ne može se utjecati, ma koliko bismo htjeli. 

Postoji i staro igralište uz dječji vrtić u sklopu Osječke 3 koje ćemo pokušati staviti u funkciju jer ne zahtijeva velika ulaganja i mislim da ćemo to fazno moći odraditi.

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA: Za sada smo zadovoljni jer postoji cijeli niz kanala kojima komuniciramo s našim sugrađanima i maksimalno im pokušavamo izići ususret sukladno našim mogućnostima i ovlastima. Ono na što pazimo jest da niti jedan upit naših sugrađana ne ostane neodgovoren te da se odgovara u najkraćem mogućem roku. Naravno, kada se na sjednicama vijeća odlučuje po prijedlozima građana, predlagatelj je uvijek pozvan na sjednicu da se osobno obrati vijećnicima te obrazloži svoj zahtjev. Mislimo da je to u redu jer građani trebaju poznavati i vijećnike i procese donošenja odluka. Nadalje, predstavnik građana uključen je i u Vijeće za prevenciju osnovano u suradnji s PU splitsko-dalmatinskom.

OCJENA SURADNJE

Parkovi i nasadi: Kada sagledamo sva realna ograničenja u smislu tehnike i djelatnika, moramo biti zadovoljni sa svim što isporučuju. Ako se i pojavi neki problem, zajednički nađemo rješenje i mislim da je ta suradnja dobra podloga za budućnost. Uvijek možemo tražiti i probleme u smislu dodatne naplate dvogodišnjeg održavanja kod sadnje zelenila i to na površinama koje su i inače u sustavu održavanja PiN-a, no to je jedna druga priča.

Čistoća: Iako smo svjedoci smeća na svim stranama, nekada zaista moram stati na stranu 'Čistoće' jer se zaista trude. Čiste i prazne sukladno planu, a na raspolaganju su kada nam je potrebna hitna intervencija. Drugi dio problema smo mi kao građani koji nerijetko ne vidimo širu sliku pa se smeća i glomaznog otpada nađe svugdje i u terminima kada se ne odlaže, no borimo se i stvari vidljivo idu u dobrom smjeru. Vjerujem da će se situacija dodatno poboljšati kada na jesen krene osposobljavanje dodatnih lokacija za poluukopne spremnike i uklanjanje užasnih metalnih ili plastičnih kontejnera. Iskoristiti ću priliku i zahvaliti na suradnji svim djelatnicima 'Čistoće': od naših pometačica, vozača kamiona, grajfera, poslovođa i svih u lancu upravljanja ovom kompleksnom operacijom, te zamoliti građane da svojim parkiranjem ne onemogućuju normalno kretanje i rad njihovim operativnim vozilima. Kada svi uložimo pomalo truda, rezultat neće izostati.

Split parking: Nemam većih primjedbi. Ljudi rade sukladno ovlastima i zakonskim odredbama.

Gradska uprava: Bit će bolje kada gradski oci shvate da su kotarevi na usluzi svojim građanima, a ne političke ispostave vladajuće garniture. Ne bih dalje. No svaka čast onim najnižim službenicima. Kapa do poda!

Policija i ostake službe: Što se djelatnika MUP-a PU SD tiče, nemamo primjedbi. Na usluzi su zajedno s našim novim kontakt policajcem. Moramo naglasiti da inače na Gripama nemamo većih sigurnosnih problema niti je vidljiv porast kaznenih ili prekršajnih djela, a nekoliko problematičnih točaka prema dojava građana već smo putem kontakt policajca proslijedili u policijsku upravu.

S ostalim službama također zaista nemamo loših iskustava, a nadamo se da ćemo ih trebati što manje.

KONTAKT ZA GRAĐANE:

Ured kotarske komunalne redarice :

021 310 355

091 514 9707

E-mail: nada.milovcic@split.hr

Predsjednik vijeća: 097 6393 716

gkgripe@split.hr

karlopilko71@gmail.com

Dostupni su i na Facebook stranici Gradski kotar Gripe - Split 

Dežurstvo u kotaru: utorkom i četvrtkom od 8 do 11 sati.

Vaša reakcija na temu