Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADSKI KOTAR LUČAC-MANUŠ Voljeli bismo da nadležni obnove dva bunara
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR LUČAC-MANUŠ Voljeli bismo da nadležni obnove dva bunara

'Parking je pitanje svih pitanja!', poručila je Iva Tukić

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.


Predsjednica Vijeća GK Lučac Manuš Iva Tukić smatra nužnim pratiti sljedeća tri projekta:

1. Kotar Lučac-Manuš nalazi se uz Dioklecijanovu palaču, dakle u samom centru Splita. To je kotar koji obiluje zelenilom, lijepim perivojima oko zgrada koji su još od vremena Austro-Ugarske zaštićeni poveljom koja se nalazi u Beču. Nažalost, danas smo svjedoci sve veće devastacije tih dragocjenosti. Na Manušu imamo dva bunara (po kojima je Manuš dobio ime) u kojima uvijek ima vode. Jedan se nalazi u Vukasovićevoj ulici i donekle je zaštićen. Drugi je u Sredmanuškoj ulici i izložen je devastaciji. Prvog su zaštitili stanari. Žalosna sam kao stanovnica kvarta i kao predsjednica Kotarskog vijeća što ih gradske službe i konzervatori ne obnove jer bi u tom slučaju osim ljepote bili i turistička atrakcija..

2. Velika boljka kotara je rješenje parkinga za automobile. Parkirati auto na Lučcu i Manušu prava je lutrija. Na moj upit u Gradu o tom problemu, rečeno mi je da imamo Small Mall. Svjesni smo toga da to nije rješenje i na Gradu ostaje da ga riješi. Parking je pitanje svih pitanja!

3. Željeli bismo, ali to nije u našoj moći, da se napokon uredi tvrđava Gripe.

'Nemamo zemljišta u gradskom vlasništvu'

Tukić nam je odgovorila na još neka pitanja važna za funkcioniranje kotara, pa evo njenih riječi...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA: Kotarsko vijeće čija sam predsjednica već drugi mandat ima mnogo želja za svoj kvart, ali smo zbog niskog proračuna sredstava ograničeni isključivo na sitne male komunalne zahvate. U mandatu ovog Vijeća napravljeno je mnogo sitnih zahvata kao što su npr. stepenice za lakši pristup dućanu, rukohvati gotovo u svim ulicama kako bi olakšali hodanje našim starijim susjedima. Igralište ispod tvrđave u ulici Vrzov dolac popunili smo spravama za vježbanje, oblogama zidova kako ne bi došlo do ozljeđivanja djece prilikom igranja nogometa ili košarke.

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Donekle smo zadovoljni rješenjem prilaza za osobe s invaliditetom, međutim uvijek može bolje. Vijeće Kotara je donijelo odluku i realiziralo je prilaz za osobe s invaliditetom u kotarske prostorije, što je bio velik problem zbog nepristupačnosti.

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: Nemamo zemljišta u gradskom vlasništvu.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Imamo problem jer smo, kao što sam navela ranije, kvart koji nema zemljišta u gradskog vlasništvu. Sve slobodne površine su ili privatnom vlasništvu ili u povratu. Teško nam je jer smo jedini kvart koji nema dječje igralište.

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA: Sa stanovnicima kotara dobro surađujemo. Kada su Božić i Uskrs razveselimo naše potrebite susjede poklon paketom da bi im blagdani bili veseliji. Također i djecu vrtića Dva prijatelja u Washingtonovoj ulici na blagdane darujemo poklon paketićima, što njima pričinjava veliku radost.

Stanovnici nam dosta dojavljuju nepravilnosti koje uočavaju u kotaru i probleme koji ih muče. Mi uz pomoć gradskih firmi Parkova i nasada, Čistoće, Split parkinga i policije iste pokušavamo riješiti. S gradskim firmama imamo dobru suradnju.

Vaša reakcija na temu