Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADSKI KOTAR SPLIT 3: Želimo svoju zdravstvenu ambulantu
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR SPLIT 3: Želimo svoju zdravstvenu ambulantu

Ivana Zelić je navela potrebe kvarta

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Predsjednica Vijeća GK Split 3 Ivana Zelić smatra nužnim pratiti sljedeća tri projekta:

1. Želimo realizirati svoju zdravstvenu ambulantu. Ovo je kotar od 13.000 stanovnika koji, nažalost, još uvijek nema svoju zdravstvenu ambulantu. U sklopu Doma zdravlja bit će dvije obiteljske i jedna ambulanta dentalne medicine. Toj realizaciji se silno veselimo zajedno sa svim našim sugrađanima. Ambulanta će se nalaziti u Ulici Ruđera Boškovića, te su za njenu realizaciju osigurana sredstva od strane županijske uprave i raspisana je javna nabava za uređenje prostora.

Tu svakako želim istaknuti zasluge dožupana Stipe Čogelje koje je uporno 'gurao' taj projekt i nije nikad zaboravio svoj kotar bez obzira na funkciju koju obnaša.



2. Povećanje broja parkirališnih mjesta.

Garaža Dobrilina - to je projekt koji smo dugo najavljivali i čekali te je trenutno u postupku izgradnje. Dizanjem etaža na postojećem parkiralištu, građani će dobiti duplo više parkirališnih mjesta, a i dodatni sadržaj, odnosno igralište na krovu garaže. Završetak izgradnje očekuje se krajem godine te ga s nestrpljenjem očekujemo. 

Garaža Vrančićeva - projekt koji je izgledao jednostavan, ali se u svojoj realizaciji jako odužio. Naime, radi se o postojećoj garaži od gotovo 100 parkirališnih mjesta koja bi značajno stanarima olakšala problem prometa u mirovanju u tom dijelu kotara. U postupku je izdavanje građevinske dozvole i očekujemo da će uskoro po izdavanju iste započeti sama realizacija adaptacije garaže.

Parkiralište Jeretova - prije gotovo dvije godine (odmah po razrješenju imovinsko-pravnih odnosa) kotar je naručio izradu projekta uređenja postojećeg makadamskog parkirališta u Jeretovoj ulici te isti predao Gradu. Nadamo se da će Grad imati sluha i čim prije omogućiti realizaciju ovog projekta.


3. Izgradnja nogostupa u Ulici Matice hrvatske

Ovo je zasigurno najveći komunalni problem našeg kotara čiju realizaciju već desetke godina koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Radi se o najopasnijoj četverotračnoj prometnici koju svakodnevno na nepreglednim pješačkim prijelazima prelaze naša djeca na putu do škole, studenti do fakulteta i svi ostali. 

Tu su, nažalost, stradali brojni pješaci. Ove godine smo se izborili za postavljanje dodatne signalizacije pješačkih prijelaza, a do kraja ćemo se boriti i za izgradnju nogostupa. Napokon imamo lokacijsku dozvolu i u postupku je izrada građevinske dozvole. 



Dobivamo inkubator za start-up tvrtke

Zelić nam je odgovorila na još neka pitanja važna za funkcioniranje kotara, evo njenih riječi...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA: Već sam tri mandata u Kotarskom vijeću, a ovo je moj drugi mandat kao predsjednice tog tijela. Mislim da smo odličan tim koji je kroz ove godine uspio realizirati zaista dobre stvari za naš kotar; od uređenja sportskih terena, stalnog ozelenjavanja, novih dječjih parkova, organiziranja manifestacija za djecu i odrasle, parkova za pse... 

PROBLEMI KOTARA ZA ČIJE RJEŠENJE NEMAJU OVLASTI: Kotar zapravo ima ovlasti rješavati manje komunalne probleme, te samostalno upravlja samo s cca 25.000 eura decentraliziranih sredstava. Time možemo dopuniti neki sadržaj, izraditi rampe, rukohvate, posaditi koje stablo, urediti manju površinu, izraditi projekt… sve ostalo nadilazi ovlasti i mogućnosti kotara. Zbog toga je jako važna suradnja s Gradom i Županijom kojima možemo svoje ideje plasirati, uvjeriti ih u njihovu važnost i tražiti u uvrštenje njihovog proračuna kako bi se realizirale. 

- Jedna od takvih situacija, čiju realizaciju s nestrpljenjem iščekujemo, je izrada izlaza iz prometnice Ruđera Boškovića u Ulicu Matice hrvatske (kroz postojeći vatrogasni pristup). Naime, Kotarsko vijeće je financiralo izradu prometnog elaborata kojeg je predao Gradu. Time bi se znatno rastereti prometni kolaps u Ulici kroz Smrdečac koja je opterećena samo jednim ulazom/izlazom.

Također, kroz iduću godinu očekujemo dovršetak projekata koji su krenuli inicijativom Kotarskog vijeća, a nadmašuju naše ovlasti i mogućnosti te će ih realizirati Županija. 

- U nekadašnjoj Varteksovoj zgradi uredit će se županijski IT centar u sklopu projekta 'ICT županija', vrijedan preko milijun eura. Prostor na četiri etaže je površine više od tisuću četvornih metara, a zamišljen je kao inkubator u kojem će se razvijati IT-jevske start-up tvrtke kojima će se, osim besplatnog prostora, pružiti i savjetodavna, pravna i ekonomska pomoć pri poslovanju. Sve dok ne stanu na svoje noge i ne prošire se na tržištu.

- Malo niže, u istoj ulici, bit će smještena odgojno-obrazovna ustanova Centar izvrsnosti, namijenjen razvijanju znanja i vještina darovite djece osnovnih i srednjih škola. Djeca će tu imati priliku 'produbljivati' znanja iz matematike, informatike, novih tehnologija, prirodoslovlja, poduzetništva, baštine i multimedije. Prostor će se sastojati od predavaonice, izložbenoga prostora i prostora za društvenu namjenu.

PARKIRALIŠTA: Uz nabrojana parkirališta kroz točku realizacije projekata, i parkirališta u Ulici kroz Smrdečac i Getaldićevoj su predana kao prijedlog izmjene GUP-a da bi otvorili mogućnost izgradnje etaža na njima i povećali broj parkirališnih mjesta. 

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Mislim da smo izradili rampe za osobe s invaliditetom gotovo gdje je god bilo moguće. Imali smo i zahtjeve koje nismo uspjeli realizirati, jer su ulice pod nagibom koji ne dozvoljava izradu takvih rampi. Trudimo se zaista što više prilagoditi i biti pristupačni osobama s invaliditetom, starijima i mamama s dječjim kolicima. Mislim da bi to trebao biti standard i minimum svakog kotara.

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: Prije nekoliko godina smo napravili prvi park za ljubimce koji se nalazi na površini između Dobriline i Ulice Matice hrvatske. S obzirom na brojnost i potrebe ljubimaca donijeli smo odluku i da se u Ulici kroz Smrdečac napravi i drugi park. Očekujemo početak radova kroz nekoliko dana.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Tu smo uložili najviše volje i energije. Ove je godine uređeno dugo zapušteno igralište na vrhu Getaldićeve ulice, dobilo je praktičnu antistres podlogu i zasjalo, a planiramo na jednak način urediti i igralište u Jeretovoj ulici. Svake godine ulažemo i dopunjavamo naše popularno Krempijevo igralište; od promjene ograda, zaštitnih spužvi, antistres košarkaške podloge, tribina, zatim odmah u blizini rekreacijske zone i street workout parka, nedavno smo stavili i stol za stolni tenis te stol za šah. 

Uz prekrasni novi park za djecu u Dobrilinoj ulici koji smo realizirali prije nekoliko godina, svaka ulica ima svoj manji parkić za djecu.

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA: Sudjeluju i na to sam baš ponosna. Svake godine prije raspodjele decentraliziranih kotarskih sredstava javno pozovem sve stanovnike našeg kotara da nam dostave svoje ideje i potrebe. Dobijemo preko 100 zahtjeva. Ono što je u našoj mogućnosti odmah realiziramo, a ono što nadmašuje naše ovlasti i mogućnosti šaljemo Gradu i apeliramo do realizacije. Mislim da odlično funkcioniramo već godinama.

OCJENA SURADNJE

Parkovi i nasadi: 3/5

Čistoća: 3/5

Split parking: 5/5

Gradska uprava: 2,5/5

Policija i ostale službe: 5/5

KONTAKT ZA GRAĐANE:

gksplit3@split.hr

ivana.zele@gmail.com

Vaša reakcija na temu