Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADSKI KOTAR ŽNJAN 'Planiramo gradnju parka Pazdigrad'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR ŽNJAN 'Planiramo gradnju parka Pazdigrad'

'Imamo kvalitetnu i konstruktivnu suradnju s gradskom upravom', rekao je Tonći Vatavuk

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Tonći Vatavuk, predsjednik Vijeća Gradskog kotara Žnjan, naveo je sljedeća tri projekta vrijedna medijskog praćenja:

1. Komunalno uređenje okoliša Makarske 9, 10 i 12

Cilj ovog projekta je unaprijediti javnu površinu oko tri velike zgrade, useljene prije 15 godina. Plan je asfaltiranje parkirališta, postavljanje rasvjete, sadnja stabala i grmlja, te poboljšanje okoliša za djecu. Iako su raniji pokušaji zastali, u 2023. smo s gradskim službama optimistično planirali osigurati zakonske preduvjete za ove radove završno s izdavanjem građevinske dozvole, koja, nažalost, još nije izdana jer smo neočekivano zapeli na lokacijskoj dozvoli.



2. Sanacija Vrgoračke

Vrgoračka ulica, izuzetno strma i propala, predstavlja opasnost za stanovnike, posebno one s ograničenim mogućnostima kretanja. Sanacija je važna zbog sigurnosti, posebno za stanare koji su prethodno uložili velika vlastita sredstva u popravak ulice. Grad planira financirati izradu dokumentacije za sanaciju i oborinsku odvodnju, a zatim i samu sanaciju.



3. Izgradnja Gradskog parka Pazdigrad

Ovaj projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu života stanovnika kotara, posebno djece, kroz izgradnju parka koji će uključivati stepenište, dječje igralište, park za pse i parkiralište. Parcela je u vlasništvu Grada i ima sve potrebne uvjete za realizaciju, no financiranje premašuje mogućnosti kotara koji je već financirao izradu kompletne tehničke dokumentacije.



'GK Žnjan je prijateljski kotar za kućne ljubimce'

Vatavuk nam je odgovorio na još neka pitanja važna za funkcioniranje kotara...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA:

1. Uklonjena je stara i derutna građevina u Biogradskoj ulici, gdje smo, nakon čišćenja terena, stvorili privremeno parkiralište s 20 parkirnih mjesta. Ovaj projekt je realiziran s investicijom od 16.700€ od strane Grada i 3.000€ iz kotarskih sredstava.

2. Renovirali smo dječje igralište u Rašeljkinoj ulici, pružajući mjesto za igru i razvoj naših najmlađih sugrađana.

3. Sanirali smo nogostupe u Kotorskoj, Stonskoj, Biogradskoj, Rovinjskoj i Makarskoj ulici, čime smo osigurali sigurniji i ugodniji prolaz za pješake.

4. Posebno smo ponosni na djelomičnu sanaciju i širenje Puta Žnjana, gdje su naši cijenjeni susjedi g. Ivica Urlić i g. Mirko Milaković, uz investitora Dal-kon-ing, uz odobrenje Grada, pomogli u izvođenju radova materijalom i mehanizacijom, za javno dobro svih građana.

5. Idejni projekt za komunalno uređenje okoliša Makarske 9, 10 i 12 je financiran od strane Grada s iznosom od 5.000€.

6. Razvijeni su prometni elaborati: jedan za rotor na raskrižju Lovrinačke i Pazdigradske ulice s investicijom od 3.000€ iz kotarskih sredstava, te drugi za uspornike prometa u Pazdigradskoj ulici s troškom od 1.000€, također iz kotarskih sredstava.

7. Postavljena su dva nova autobusna stajališta u Maslinskoj ulici, iznad OŠ Žnjan-Pazdigrad, te novo autobusno stajalište u Put Duilova i privremeno autobusno okretište ispod crkvice Gospe od Žnjana, financirano u potpunosti sredstvima Grada.

8. Stalak za bicikle i koševi za otpatke postavljeni su pored OŠ Žnjan-Pazdigrad, na trgu ispred crkvice sv. Lovre, te uz ograđeni sportski teren 'Marakana'.

9. U Stonskoj ulici izvedeno je vađenje panja i sadnja pelegrinke.

10. Suradnja s učeničkom zadrugom 'Leut' iz OŠ Žnjan-Pazdigrad rezultirala je izradom prigodnih poklon paketa za zaslužne građane.

11. Pružili smo podršku udruzi Eko Duilovo tijekom organiziranja memorijalnog vaterpolo turnira 'Ante Svračić'.

12. Proslava Dana kotara sa sportskim i zabavnim programom za djecu te Božićne proslave i podjela novogodišnjih poklon paketa za djecu, sve uz domaćinstvo OŠ Žnjan-Pazdigrad.

13. U suradnji sa župom 'Gospe od Milosrđa' pribavili smo božićne poklon pakete za djecu i potrebite.

14. Organizirali smo nekoliko muzičkih radionica za djecu u prostorijama kotara, preko blagdana, zahvaljujući prof. Mešin Buzančić, što je pružilo našim mladima priliku za razvijanje glazbenih talenata.

15. Proveli smo edukaciju za stanovnike kotara o razvrstavanju otpada na kućnom pragu, u atriju škole, u organizaciji udruge za edukaciju građana, što pridonosi očuvanju okoliša i promicanju ekološke svijesti.

PROBLEMI KOTARA ZA ČIJE RJEŠENJE NEMAJU OVLASTI:

1. Imovinsko-pravni problemi koji onemogućuju izradu nogostupa u produžetku Lovrinačke ulice, što je ključno za sigurnost naših pješaka.

2. Slični imovinsko-pravni problemi blokiraju izradu nogostupa na početku Primoštenske ulice.

3. Izgradnja Puta Žnjana je kapitalni projekt Grada, očekujemo početak radova na 1. dionici

4. Izgradnja Lovrinačke ulice i Bračke ulice također su planirani kapitalni projekti Grada, koji su od vitalnog značaja za prometnu infrastrukturu našeg kotara.

5. Izgradnja i dovršetak Pazdigradske ulice sa spojem na Vinogradsku ulicu je kapitalni projekt Grada značajan za cijeli kotar a posebno stanovnike Pazdigrada.

6. Izgradnja prometnica i komunalno uređenje prostora iz Detaljnog plana uređenja (DPU) crkvice Gospe od Žnjana je kapitalni projekt Grada od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

7. Uređenje Žnjanskog platoa je kapitalni projekt Grada koji će znatno poboljšao izgled i funkcionalnost ovog prostora.

8. Izgradnja Dječjeg vrtića Žnjan-Pazdigrad je kapitalni projekt Grada kako bi osigurali potrebnu infrastrukturu za naše najmlađe.

9. Rješavanje problema oborinskih voda u Put Orišca 13-15 je tehnički zahtjevan zadatak koji izlazi izvan našeg dosega.

10. Konačno, izrada kanalizacije u Put Žnjana je esencijalna za zdravlje i higijenu naše zajednice, a njena realizacija ovisi o Vodovodu i kanalizaciji Split.

Iako su izvan naših ovlasti, izuzetno su bitni za naš kotar i zato u svakoj prilici nastavljamo raditi na lobiranju i suradnji s gradskom upravom kako bismo požurili rješavanje ovih problema.

PARKIRALIŠTA: U najstarijim dijelovima kotara suočavamo se s kroničnim nedostatkom komunalne infrastrukture. Ulice su uske, bez nogostupa, a kuće i ograde su često priljubljene uz samu cestu, onemogućujući sigurno pješačenje ili dvosmjerni promet. Vlasnici nekretnina se stoga moraju osloniti na privatna parkirna mjesta za svoje stanare i posjetitelje jer alternative na javnim površinama jednostavno nema. Ova situacija ilustrira probleme devastiranog i neplanski izgrađenog prostora koji trajno kompromitira kvalitetu života stanovnika.

U stambenim područjima razvijenim početkom 90-ih, infrastruktura je planirana s adekvatnim brojem parkirnih mjesta prema tadašnjim standardima. Međutim, problem parkiranja nastaje kada obitelji posjeduju više od jednog vozila. Nastavak komunalnog uređenja trebao bi obuhvatiti mjere kao što su onemogućavanje parkiranja na zelenim površinama, a mjesečna naplata parkiranja je potrebna za izgradnju novih javnih parkirališta i garaža.

Za nove stambene zgrade je predviđen odgovarajući broj privatnih garažnih mjesta, a vlasnici stanova se potiču na kupnju parkirnih mjesta ukoliko planiraju posjedovati vozilo. Javna parkirališta uz ceste su primarno namijenjena posjetiteljima.

Vlasnici vozila ponekad nisu svjesni da trošak kupovine ili najma parkirnog mjesta predstavlja sastavni dio vlasništva vozila. Grad provodi politike usmjerene na smanjenje broja osobnih vozila i poticanje alternativnih oblika prijevoza poput javnog prijevoza i biciklizma.

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Prilagođenost infrastrukture za osobe s invaliditetom predstavlja značajan prioritet u našem kotaru, iako moramo priznati da trenutno stanje nije na željenoj razini. Više od polovice kotara još uvijek pati od nedostatka esencijalne komunalne infrastrukture, što onemogućava adekvatno prilagođavanje prostora potrebama osoba s invaliditetom. Međutim, na mjestima gdje je bilo moguće, napravili smo korake kako bismo osigurali potrebne prilagodbe.

Aktivno radimo na identifikaciji novih prilika za poboljšanje pristupačnosti. Na Putu Duilova smo od tvrtke Point zatražili ponudu za prilagodbu nogostupa za osobe s invaliditetom. Takvi projekti su ključni za omogućavanje jednakih uvjeta za sve naše sugrađane.

Svaki novi projekt komunalne infrastrukture mora biti dizajniran s ciljem zadovoljavanja standarda pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: GK Žnjan je prijateljski kotar za kućne ljubimce zbog velikih površina za išetavanje pasa s južne strane kotara i plaže za pse u blizini Duilova. Međutim, pristupačnost ovih površina nije zadovoljavajuća. Izostanak direktnih puteva do mora, posebno iz središnjih dijelova kotara, čini ove prostore nedostupnima za većinu stanara.

U dijelu kod Žnjanskih blizanaca radimo na osiguranju šetnice do mora, atendirajući na zahtjeve naše starije populacije.

Nadalje, realizacijom projekta Gradskog parka Pazdigrad, planiramo izgraditi ne samo park za pse nego i stepenice koje će olakšati pristup prema moru.

U zapadnom dijelu kotara, Vijeće je odlučilo prenamijeniti jednu gradsku parcelu u park za pse. Iako smo imali ambiciju urediti ovaj prostor do kraja 2023. godine, suočili smo se s problemom uzurpacije dijela parcele, što je dovelo do odgode.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Sportski tereni u našem kotaru trenutno obuhvaćaju prostor osnovne škole, nogometno igralište uz Hotel Zagreb, ograđeni teren 'Marakana' pored Žnjanskih blizanaca, te nekoliko manjih terena za mali nogomet ili košarku unutar stambenih blokova. Također, dostupni su i privatni teniski tereni na dvije lokacije.

Što se tiče dječjih igrališta, ima ih nekoliko u sklopu stambenih blokova, a nedavno smo renovirali igralište u Rašeljkinoj ulici. Dodatno, projektirano je i dječje igralište koje će biti dio Gradskog parka Pazdigrad.

Svjesni smo da trenutna ponuda sportskih terena i igrališta nije dovoljna za potrebe stanovnika kotara. Redovito primamo povratne informacije od građana o nedostatku ovakvih prostora, i nastojimo identificirati nova područja za njihov razvoj. Zadovoljstvo mi je napomenuti da nam gradski vijećnici pomažu u rješavanju ove problematike.

S optimizmom gledamo u budućnost, očekujući da će uređenje žnjanskog platoa i buduće planiranje neizgrađenih dijelova kotara doprinijeti većem broju sportskih i rekreativnih prostora, što će poboljšati kvalitetu života naših sugrađana.

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA: Sudjelovanje stanovnika u radu Gradskog kotara je na zadovoljavajućoj razini i nastojimo poticati još aktivniju suradnju.

Evo nekoliko vrijednih primjera:

- Istaknuti sportaši koji žive ili rade u našem kotaru su nam pružili značajnu pomoć u organizaciji sportskih aktivnosti tijekom Dana kotara.

- Profesorica glazbenog odgoja organizirala je niz glazbenih radionica za djecu za vrijeme školskih praznika.

- Imamo radnu grupu koja se posvetila komunalnom uređenju okoliša Makarske 9, 10 i 12.

- Aktivna je i radna grupa koja se bavi sanacijom Vrgoračke ulice.

- Zajedno s roditeljima radimo na organiziranju prijevoza učenika iz Puta Žnjana i Žnjanskih blizanaca do osnovne škole.

- Radna grupa stanara i umirovljenika zalaže se za izgradnju šetnice koja vodi do mora.

- Postoji i radna grupa vlasnika kućnih ljubimaca koja se angažira oko realizacije parka za pse.

- Radna grupa za promet radi na unaprjeđenju prometne situacije u kotaru.

- Grupa stanara aktivno se bavi problematikom Puta Žnjana.

S namjerom da proširimo i produbimo suradnju, pozivamo udruge koje djeluju u našem kotaru da nas kontaktiraju kako bismo zajedno radili na poboljšanju kvalitete života u našoj zajednici. Također, želio bih istaknuti i vrijednu podršku ravnatelja i djelatnika OŠ Žnjan-Pazdigrad, koji su nam bili velika podrška u realizaciji socijalnih aktivnosti kotara.

OCJENA SURADNJE

Parkovi i nasadi: Suradnja s Parkovima i nasadima (PIN) je izvanredna. U ime Gradskog kotara želim uputiti iskrene pohvale svim djelatnicima PIN-a na njihovom razumijevanju i podršci.

Čistoća: Imamo vrlo kvalitetnu suradnju. Važan zadatak je usvajanje novih ekoloških standarda od strane stanovništva. Ovaj proces zahtijeva kontinuiranu edukaciju stanovnika, jer često neznanje dovodi do komunalnih problema.

Split parking: Do sada nisam imao prilike direktno surađivati. Međutim, problemi s parkiranjem, posebno u području oko OŠ Žnjan-Pazdigrad, zahtijevaju pažnju. Apeliramo na roditelje da ne dovode djecu automobilima do samih vrata škole, već da koriste obližnje parkiralište kod Plodina. Ovime bi se izbjegle svakodnevne gužve koje nastaju ispred škole.

Također, suočavamo se s izazovima parkiranja po prometnici npr. u Putu Žnjana. Do sada smo nastojali rješavati ove probleme bez angažiranja prometnih redara i pauk službe, no postoji sve veći broj zahtjeva stanovnika za strožim kažnjavanjem onih koji ne poštuju pravila i otežavaju promet.

Promet Split: Naša suradnja s Prometom Split može se opisati kao odlična.

U suradnji s djelatnicima Prometa Split uspjeli smo definirati moguće rješenje za organizirani prijevoz za ukupno 139 đaka iz Puta Žnjana i sa Žnjanskih blizanaca. Sada je na nama da u dogovoru s Gradom osiguramo potrebne preduvjete kako bi ovo rješenje postalo stvarnost.

Također, kontinuirano potičemo stanovnike na korištenje javnog prijevoza. Zahvaljujući modernizaciji voznog parka i razvoju IT infrastrukture, Promet Split nudi brojne prednosti koje građani možda još nisu u potpunosti prepoznali.

Gradska uprava: Imamo kvalitetnu i konstruktivnu suradnju s gradskom upravom. Svjesni smo velikog obima posla koji gradski službenici imaju na sebi, a koji je često praćen dugim procedurama. Upravo zbog toga, iznimno cijenimo brze reakcije službenika prilikom rješavanja hitnih slučajeva. Istodobno, potičemo građane na strpljenje i razumijevanje, kako bismo zajednički radili na postizanju ciljeva koji će doprinijeti boljitku naše zajednice.

Policija i ostale službe: Želio bih iskazati zahvalnost dežurnoj javnoj vatrogasnoj postrojbi za njihov nesebičan trud i brzu reakciju prilikom sanacije posljedica srušenog stabla u Stonskoj ulici. Njihovo djelovanje u ranojutarnjim satima vikenda, unatoč izazovnim uvjetima orkanske bure, bilo je ne samo impresivno već i od izuzetne važnosti za sigurnost naših stanovnika. Takva profesionalnost i predanost službi zaslužuje posebno priznanje i zahvalnost.

KONTAKT ZA GRAĐANE: Za kontaktiranje koristite službenu email adresu kotara: gkznjan@split.hr. Za dodatne kontakte i informacije, posjetite službenu Facebook stranicu.

Vaša reakcija na temu