Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRANICA POMORSKOG DOBRA Našli smo tko je odlučivao o liniji na Bačvicama zbog koje Split može izgubiti sve prostore

GRANICA POMORSKOG DOBRA Našli smo tko je odlučivao o liniji na Bačvicama zbog koje Split može izgubiti sve prostore

Čudnovato su zaobiđeni privatnici

Na sjednici Gradskog vijeća zamjenik Bojan Ivošević je iznio zapanjujući podatak, da je moguće da će Grad Split ostati bez poslovnih prostora na Bačvicama.

- Izgradio se kompleks novcima Splićana, a administrativno će ga uzeti država. Netko tko je bio u povjerenstvu u ime Grada kada se odlučivalo o granicama ili nije došao ili nije uložio prigovor - kazao je zamjenik.

Direktor Splitske obale Marijan Ciprijan je uvodno obrazložio kako je oko toga nastao problem, jedan spor su izgubili s Državnim odvjetništvom, a ne stoje dobro ni u drugom. Radi se ukupno o 18 prostora.

Zanimljivo je crtana granica, čak je 'izbacila' i dio akvatorija, ali ono što najviše bode oči, čudnovato je zaobišla privatne prostore. Ukratko, sve što je gradsko, to će ići pod državu, ako se granica pomorskog dobra ne promijeni. Splitska obala je odradila prvi dio posla, predala je zahtjev uz elaborat za izmjenom granice utvrđene 2011. godine.

Nakon takve spoznaje, krenuli smo u arhive službenih glasnika, tražili čovjeka koji je tako oštetio Split. Tko je u ime Grada sjedio u tom famoznom povjerenstvu i 'nije došao' ili 'nije uložio prigovor', tko se složio s takvom granicom. 

Grad je, doznali smo, 'branila' Branka Mimica, trenutačno savjetnica u Službi za urbanizam. Pročelnica u mandatu Željka Keruma, prvotno zaposlena kao savjetnica.

- Zaista se ne sjećam te sjednice, ali sam uvjerena da nisam ja ta koja je odlučivala, nego se odlučilo temeljem elaborata izrađenog godinama prije nego sam ja imenovana. Moja je odgovornost u to vrijeme bila Zapadna obala - kazala nam je.

Brinula se o toj granici, Kerumovom dragulju.

Upit o elaboratu smo poslali i Splitsko-dalmatinskoj županiji od koje smo i dobili odgovor o članovima Povjerenstva za utvrđivanje granice pomorskog dobra. 

Sindrom 'ne sjećam se' koji je proslavio Luku Modrića u sudskim vodama teško će proći kod Mimice. Naime, Matea Dorčić, v.d. županijske pročelnice za pomorstvo i turizam, nam je jednostavno objasnila da su svi članovi povjerenstva upoznati s elaboratom izrađenim 2011. godine i da su moralo biti i na terenu. Od početka do kraja su uključeni. 

Zbog takvog, nazovimo ga blagog nemara, današnja garnitura Splitske obale potpomognuta vrhom Banovine obija pragove Državnog odvjetništva u nadi da će ispraviti grešku. 

Za kraj donosimo članove koji su nazočili 52. sjednici Povjerenstva za granice pomorskog dobra održanoj 2. veljače 2011. godine kada je utvrđen prijedlog granice pomorskog dobra na Bačvicama. Željko Mišić, Mate Ivanković, Mario Radevenjić, Drago Butorac, Ivica Čikotić,  Branka Mimica (Grad Split), Sonja Meštrović (Općinski sud u Splitu).

U radu Povjerenstva inače sudjeluje i predstavnik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, a tada je sudjelovala Lendi Pezzi.

Vaša reakcija na temu