Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GREEN LAMIS Kroz pilot projekt u Klisu nastoje naći odgovor na pitanje koje muči cijelu Europu

GREEN LAMIS Kroz pilot projekt u Klisu nastoje naći odgovor na pitanje koje muči cijelu Europu

Općina je površinom duplo veća od grada Splita, što čini život na tom području dosta izazovnim

U Domu kulture Jozo Buliga u Klisu predstavljen je projekt Green LaMiS, koji je financiran sredstvima Europske unije u sklopu programa Interreg Central Europe. Projekt je dio šire i dugotrajne priče rada i suradnje Općine Klis i Eupolis grupe na integriranom razvoju cijelog prostora općine Klis. Ovaj projekt je proizašao iz analize potreba ruralnog područja općine da se pojedine temeljne usluge, prije svega socijalne, učine dostupnima stanovnicima zaleđa općine.

Općina Klis je površinom duplo veća od grada Splita, što čini život na tom području dosta izazovnim. U odnosu na ruralne sredine gdje je više korisnika smješteno na manjem prostoru, općina Klis je specifična zbog svoje prostranosti i samim time je izazovno organizirati svakodnevnu prometnu povezanosti svih stanovnika, a kamoli povezanost socijalnih i društvenih usluga.

- To nije samo problem općine Klis, nego velikog dijela Europe. Razvoj ruralnih prostora uvijek ima određene izazove. Prije svega to je u stvari dostupnost ključnih usluga, skupoća transporta i mnoge druge stvari koje uključuju prijevoz, a onda i zagađenje okoliša zbog potrebe da se transport organizira. Potom je i sama ekonomičnost i održivost takvog sustava upitna. Ovaj projekt istražuje mogućnosti drugačijeg pristupa gdje se ta zadnja milja, kako kažu u Europi, ili zadnjih par kilometara u smislu dostupnosti tih područja, osigura kroz inovativne modele. Ovdje je ideja da se testiraju modeli javno osiguranog transporta kroz osiguranje električnih vozila, koja bi omogućila pružateljima socijalnih usluga da pružaju usluge pomoći u kući i druge potrebne usluge stanovnicima općine - objasnio je Ranko Milić, direktor Eupolis grupe. Riječ je o pilot projektu kojim će se testirati način pružanja usluge koja bi mogla postati model za cijelu općinu, ali i po cijeloj županiji.

- Ovaj eksperiment je okupio općine i jedinice lokalne samouprave iz cijele srednje Europe. Zajedno razvijajmo inovativnu priču i pokušavamo naći odgovor na pitanja koja muče cijelu Europu - podvukao je Milić. Cijeli projekt je vrijedan 1.800.000 eura, a Općini Klis pripada 133.000. Predviđeno trajanje projekta je do studenog 2026. godine, a za to vrijeme se provodi niz aktivnosti koje uključuju visoka sveučilišta i stručnjake iz cijele srednje Europe u osmišljavanju načina kako unaprijediti kvalitetu života u ruralnim područjima.

- Tim sredstvima ćemo putem kupnje električnog vozila i dostupnosti usluga napraviti analizu, a u budućnosti ćemo implementirati sve na veliko područje kojim upravlja Općina Klis. Radi se o ogromnom ruralnom području gdje bismo voljeli da su svim našim stanovnicima sve naše usluge jednako dostupne. Naime, događa se, pogotovo u ovakvim općinama, da u centru mjesta imate sve, a kad zađete malo dalje nemate ništa. Kroz ovaj projekt mislim da ćemo napraviti dobru analizu kako bismo u budućnosti popravili stvari - najavio je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Dosadašnji partneri Općini Klis u projektima prekogranične suradnje poput ovog bili su mahom iz istočnih zemalja od Republike Hrvatske, a u ovom projektu su glavni partneri iz Milana, grada Bergamo, Njemačke i Mađarske. Ovo je prvi prekogranični projekt koji Općinu Klis veže sa središnjom Europom, odnosno malo uređenim sustavima od kojih će Hrvatski nositelji projekta sigurno moći nešto naučiti. 

Općina Klis već niz godina aplicira i provodi projekte financirane iz sredstava Europske unije, a Vetma kaže da su možda najkvalitetniji projekti potekli upravo iz prekogranične suradnje.

- Posjetit ću da smo na tvrđavi Klis iz tog programa napravili Knežev dvor, potom i rasvjetu tvrđave Klis pa i ova priča oko Vatrogasnog centra u Vučevici isto je realizirana putem prekogranične suradnje. Iako je tu Županija nositelj, Općina Klis je gurala cijelu priču do građevinske dozvole - naglasio je načelnik Vetma.

U sklopu ovog projekta očekuje se nabavka električnog vozila s kojim će se nastaviti provoditi postojeći programi, ali će sada biti lakše dostupni korisnicima i pružateljima usluge. Kroz sustav praćenja, korištenja i dostupnosti socijalnih usluga, odnosno transporta koji će organizirati općina, osigurat će se veća isplativost i dostupnost svih tih usluga, ali i izgraditi sustav za cijelo područje općine.

Vaša reakcija na temu