Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IDEJA ZA SPLIT 'Ispravite ovu sramotu u centru grada'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

IDEJA ZA SPLIT 'Ispravite ovu sramotu u centru grada'

Godinama je oskvrnuta kamena ploča u Nodilovoj ulici

Nakon što smo pozvali čitatelje da nam pošalju svoje ideje za poboljšanje života u Splitu, zaprimili smo dosta poruka. Jedan čitatelj nam je poslao poruku da prije nego predloži ideje, želi ispraviti jednu sramotu u samo središtu Splita.

- Obrtnička škola u Nodilovoj ulici ima kamenu ploču posvećenu hrvatskom velikanu Natku NodiluMeđutim, natpisu ploče oduzet je ključni dio kojemu je ovaj književnik život posvetio. Naime, riječ 'Srba' je jednostavno istrgnuta iz ploče devedesetih i tako stoji oskrvnuta godinama, na čast svim profesorima i ravnateljima ove škole. Moj dvostruki apel Gradu očito nije uspio - poručio je čitatelj.

Otišli smo do Nodilove 3, stoji oskvrnjena ploča na kojoj je nekad pisao: 'Sin ovoga grada Natko Nodilo (1834. - 1912.) um i srce jedinstvu Hrvata i Srba posveti'. 


Natko Nodilo bio je hrvatski političar, povjeničar i publicist, jedan od vođa Narodne stranke u Dalmaciji. Podrijetlom je iz stare ribarske obitelji s otoka Mljeta, koja se u prvoj polovini 19. stoljeća doselila u Split. Među ostalim, radio je kao profesor u splitskoj gimnaziji. Kao političar je zastupao politiku ujedinjenja Dalmacije s Banskom Hrvatskom, koja je osobito došla do izražaja tijekom njegove žestoke polemike s autonomaškim predstavnikom N. Tommaseom. U toj prepirci u 22. broju Narodnog lista iz 1862. godine Nodilo je osudio autonomaštvo, tvrdeći da se iza njega krije talijanski nacionalizam.

Nodilo je bio urednik novine 'Il Nazionale', te je njegovao liberalnu i projugoslavensku orijentaciju lista. Kada je u Narodnoj stranci osnažila hrvatska nacionalna ideja, koja je zahvatila i 'Il Nazionale', Nodilo je 1867. godine napustio uredništvo. Dužnost zastupnika u Dalmatinskom saboru obnašao je u razdoblju od 1867. do 1870. godine.

Dalmatinski portal nastavlja s ovim serijalom za bolji Split, koji realiziramo u sklopu projekta 'Naš grad', tako da i dalje svoje prijedloge možete slati na info@dalmatinskiportal.hr, pod naslovom 'Dobra ideja za grad'. Dio ideja ćemo prezentirati na Dalmatinskom portalu, kontaktirat ćemo i gradske službe ili tvrtke koje bi mogle dati konkretno mišljenje.

Dalmatinski portal prati više od 100 tisuća čitatelja dnevno, a mjesečno najmanje 700 tisuća, tako da poruka sigurno neće ostati neprimijećena.

Vaša reakcija na temu