Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INFRASTRUKTURNI RADOVI U SEGETU Počela izgradnja zagorskog magistralnog vodovoda

INFRASTRUKTURNI RADOVI U SEGETU Počela izgradnja zagorskog magistralnog vodovoda

Vrijednost investicije je 145 milijuna kuna

Općina Seget započela je izgradnju zagorskog magistralnog vodovoda sa sekundarnom mrežom Prapatnica, Seget Gornji, Bristivica i Ljubitovica. Nakon gotovo 10 godina izrade projektne dokumentacije i ishodovanih dozvola, u travnju ove godine dobivena je pravomoćna građevinska dozvola za sve navedena naselja.

Vrijednost investicije je 145 milijuna kuna koja se financira iz sredstava Hrvatskih voda i EU fondova, a od čega Općina Seget sudjeluje sa svojim sredstvima od naknade za razvoj u iznosu od 25 milijuna kuna.

Početkom listopada započela je rekonstrukcija Županijske ceste ŽC 6132 koja prolazi kroz Seget Donji od granice s Gradom Trogirom koja obuhvaća izgradnju nogostupa s jedne i druge strane ceste čime se povećava sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka sve do kapelice Sv. Nikole iza zgrade Općine Seget gdje će se izgraditi novo križanje.

Vrijednost investicije je 10 milijuna kuna od čega Općina Seget sudjeluje u iznosu od 1 milijun kuna. U tijeku je izgradnja novog dječjeg vrtića u Seget Vranjici kojim će Općina Seget svojim mališanima ubuduće pružati usluge po najvećim standardima. Tako ćemo riješiti do sada nedostajući prostor za boravak mlađe i starije jaslične dobi. Vrijednost investicije financirana iz sredstava EU fondova i proračuna Općine Seget je 10 milijuna kuna, a završetak radova na objektu s obzirom na covid-19 očekuje se u što skorije vrijeme.

Očekuje se i nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava na području Općine Seget u okviru projekta EKO Kaštelanski zaljev Kaštela-Trogir. Radovi se nastavljaju ulicama sjeverno od ŽC 6132 od Ulice kneza Domagoja Segetskim poljem prema centru Segeta, te obalom od Starog Segeta prema hotelu Medena, kao i ŽC 6132 od zgrade Općine prema Seget Vranjici. Općinska administracija je kandidirala još jedan projekt koji će se financirati iz EU fondova, a odnosi se na izgradnju malonogometnog športskog centra po standardima FIFA-e s pratećim sadržajima (tribinama, svlačionicama i sl.). Vrijednost investicije procjenjuje se na 10,0 milijuna kuna.

- Nakon projektne dokumentacije koju smo izradili i predali Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, s Općinom je dogovoreno da LU SDŽ do kraja ove godine da ishoduje građevinsku dozvolu, stavi u proračun za 2022. godinu, provede postupak javne nabave do početka sezone iduće godine, kako bi na jesen mogla započeti izgradnja nove rive s plažom, istočno od starog Segeta prema Nautičkom centru Baotić. Posebno u medijima nepravedno aktualizirana zgrada napuštene područne škole u Bristivici koja je zatvorena ne željom Općine Seget kao i ne željom Splitsko-dalmatinske županije, već željom pojedinih roditelja koji nisu htjeli slati svoju djecu u svoje mjesto, već su ih osobno odveli u centralnu OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjem. Ovim neprimjerenim natpisima, smišljenim konstrukcijama i podmetanjima, želi se docirati Općini Seget da je netko u ovako sada derutnu i uništenu zgradu slao djecu u školu ili da je liječnica pružala svoje usluge. Možemo samo plenkovićevski reći: 'No way!' - kaže Ivo Sorić, načelnik Segeta

Dok su u školu išla djeca, dodaje, Općina Seget je uredila i u cijelosti obnovila školsko igralište. Dok je zgrada bila u funkciji, istu je koristila doktorica primarne zdravstvene zaštite koja po sustavu liječničkih ordinacija primarne zdravstvene zaštite ima sjedište u Blizni u Općini Marina.

- Zatvaranjem škole, zub vremena je činio svoje, ali i neodgovorni pojedinci koji su provaljivali unutar zgrade i svojim ponašanjem razbijali prozore i činili druga oštećenja. Dakle, tu treba naglasiti dvije stvari: prvo, ova škola nije u nadležnosti Općine Seget, već u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije. Mora se znati i to, da ovakvih napuštenih područnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije ima 153. Dakle, po nekima bi trebalo sve te zgrade obnoviti, postavlja se pitanje za koga?! Ali, Općina je osluškivala bilo svojih mještana u Bristivici i kada su 2019. godine velika većina roditelja iskazali interes da bi svoju djecu ponovno slali u svoju školu (ima 50-ak djece), Općina je odmah reagirala i izvijestila županiju o tom. Obišlo se sa županom i njegovim zamjenicima zgradu i dogovorili da se ide u rekonstrukciju zgrade u iduću godinu i po završetku iste ponovno otvaranje - dodaje Sorić te napominje kako je realizaciju ovog projekta iduće 2020. godine zaustavila pojava COVID-19. 

Nastavak projekta je definiran početkom ove 2021. godine, što je i potvrđeno od strane župana Blaženka Bobana, aktualnom izradom županijskog proračuna za 2022. godinu kojim je predviđeno ulaganje u iznosu od 3,0 milijuna kuna. Iduće jeseni trebali bi se stvoriti uvjeti da se nakon što se ova područna škola vrati ponovno u mrežu škola, otvori za svoje najmlađe školarce od prvog do četvrtog razreda.

- Drugo, na području zagorskog dijela Općine Seget, sustav primarne zdravstvene zaštite Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije nije predvidio ni jednu ambulantu. Dakle, pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite nije u ingerencijama Općine Seget. Na naše upite, oni su se držali objašnjena da puno veća naselja u gradovima (primjer grada Kaštela koji ima tri ambulante na cca 45 tisuća stanovnika) nemaju takve ambulante i da je to nerealno očekivati kod nas. Mi, iz Općine možemo razumjeti stav, ali se nećemo pomiriti s ovom situacijom. Kad se stvore uvjeti adekvatnog prostora za smještaj liječnice, Općina će na svoj teret poduzeti mjere da osigura liječnicu - ističe Sorić.

U tijeku je izrada glavnog projekta rekonstrukcije s dogradnjom centralne OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjem s izgradnjom školske športske dvorane. Ako bude sve išlo po planu, uvjeti za početak radova stvorili bi se u jesen iduće godine.

Konačno se očekuje dobivanje vojarne u Segetu Donjem od Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine kojemu je predana sva dokumentacija s lokacijskom dozvolom, a kojim projektom je predviđena izgradnja nove upravne općinske zgrade s kulturnim centrom i gradskom športskom dvoranom.

Prema aktualnim informacijama, riješeni su imovinsko-pravni odnosi, te se očekuje predaja vojarne u vlasništvo Općine Seget i nastavak izrade dokumentacije do građevinske dozvole i njegovo kandidiranje za apliciranje sredstava iz EU fondova.

- Dobivanjem suglasnosti na Urbanistički plan uređenja Betanija od resornog ministarstva, Općinsko vijeće Općine Seget isti usvojilo na svojoj sjednici, te tako stvorilo uvjete da se ide u izradu projektne dokumentacije kojom bi se stvorili preduvjeti za spajanje posljednje obalne linije (lungomarea) od Nautičkog centra Baotić do granice s Gradom Trogirom. Uz to u navedenom pojasu moraju se provesti odgovarajuća arheološka podmorska istraživanja, te potom krenuti s izgradnjom. Također je aktualna i izrada projektne dokumentacije uređenja obale odnosno izrade novih plaža sa zaštitnim perima od hotela Medena do stare jezgre Segeta. Ovime će se povećati kvaliteta turističkog proizvoda i bolji uvjeti za pružanje turističkih usluga - zaključuje Sorić.

Vaša reakcija na temu